Frispel

sedan 2001

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Faggan

Sidor: 1
1
Flippersnack / STTNG mod
« skrivet: oktober 03, 2014, 23:46:04 »
Tänkte att det kanske finns intresse för mitt projekt. Det kanske inspirerar någon att göra något häftigt eller så kanske det är intressant att läsa vad folk  kan tänkas göra med sina spel.

Iden kom till mig för något år sedan när jag spelade AC/DC och blev helt fascinerad av att beroende på vilken låt som valdes ändrade belysningen på spelplanen färg, känslan det tillfördes var enorm. Jag började spåna på ifall det skulle fungera bra på äldre spel. Det passade senare bra med mitt nyligen inköpta Startrek TNG som redan var ganska moddat av den förra ägaren.

Idén var att varje uppdrag har en egen färg och stora delar av spelplanen tänds upp i samma färg som lysdioden till respektive uppdrag när den går att starta eller är aktivt. Jag började planera upplägget och skissa på hur jag ville ha det. Jag har tidigare pillat lite med mikroprocessorer och neopixlar(WS2812B), RGB leds som man kan klippa pixel för pixel, styra varje pixel individuellt och allt vi en pinne på mikroprocessorn, med snabb uppdateringsfrekvens.

Jag köpte på mig lite leds i olika färger och placerade ut på dem bland uppdragslamporna. Det slutade med att det blev en regnbågsliknande övergång mellan lampornas färg, även om jag tyckte att vissa uppdrag inte passade i färgen den blev tilldelad, var det för obehagligt att titta på dem om det var för hejkon bacon mellan färgerna.


Jag kopplade in en mikroprocessor med tre potentiometrar och ett simpelt program där jag kunde ratta på de olika potentiometrarna för en rgb färg på slingan. när jag hittade en färg som stämde överens med lampan på ett mode så noterade jag  värdet från datorn.


Första planen var att läsa av lampmatrisen från cpu´n i flippret för att ta reda på vilket uppdrag som är aktivt. Jag ändrade mig senare och kopplade in mikroprocessorns ingångar parallellt över lamporna via optokopplare. Dels för att jag kunde isolera mikroprocessorn från övriga spelet och inte vara rädd för att råka kortsluta cpu´n i spelet , samt att det bara behövs 8 ingångar och då kan allt läsas av i samma register och sparas i en byte på ett smidigt sätt.

Sedan var det bara att sätta igång att bygga en prototyp. Klippa isär pixlarna från led slingan och placera ut dem. Jag satte ut 8 pixlar på ställen där de kunde lysa upp under spelplanen.  två mellan vardera target bank ovanför slingshotsen, en under Q, time, start mission och nuteral zone. Jag använde kardborreband för att fästa pixlarna och smältlimmade lödpunkterna, så de inte skulle kortslutas om de ramlade loss. Först var det bara tänkt som en temporär lösning så jag kunde flytta om dem lätt. Men de sitter väldigt bra så det är möjligt det blir permanent.


Nu var det bara programmet för att styra pixlarna kvar. jag valde att använda en Arduino Nano, Den är liten och har bra placerade och tillräckligt många pinnar. Ni kan läsa igenom min kod med kommentarer här.



Även en kort video.

Problem jag stött på under resans gång:
Lampmatrisen gav inte ut 0v när en lampa var släckt utan ibland 3-4.5v, samt 16v(borde varit närmare 18v) när de var tända. Det tog mig irriterande lång tid innan jag plockade fram oscilloskopet och märkte det. Jag satte mig då med ett justerbart nätaggregat och en potentiometer(justerbart motstånd) kopplat till en optokopplare, som på andra sidan var kopplat till mikroprocessorn. Sen justerade jag motståndet tills jag hittade ett stabilt värde. 18kohm blev perfekt. Då kom inga signaler fram under 6v och en klockren signal vid 16.


För klen ström. Pixlarna ändrade färg fel och ibland blinkade de fram och tillbaka utan det nya färgvalet verkade fastna. Det tog mig 3 veckor av att förlänga koden av specialfall som jag trodde uppstod tills koden blev för lång och oläslig. Då skrev jag om den från början tills den också blev för krånglig och jag fick börja om igen. Var även rädd för att jag hade klantat mig när jag använde RX/TX som ingångar, som man vanligen försöker undvika att använda på en arduino. Så höll jag på tills jag började byta pixlarna och kablarna mm. Till slut visade det sig att regulatorn på mikroprocessorn inte kunde leverera tillräckligt med ström, när den omvandlade spelets 12v till 5v. Samt att vägguttag-usb omvandlaren jag också hade testat med från kina inte höll vad den lovade. När jag testade med en original till min telefon så fungerade allt utmärkt och jag kunde dra en suck av lättnad. Därefter köpte jag en 12-5v omvandlare som kan monteras i spelet.


Framtida förbättringar. Hade mest tänkt att spela skiten ur spelet för ett tag framöver. Men börjar det krypa i fingrarna har jag haft planer på att peta in ett par pixlar i de övre bumprarna och göra så att pilarna som visar vart man ska skjuta i ett uppdrag lyser i samma färg som uppdraget, samt montera en slinga under kabinettet. Annars funderar jag på att göra något liknande projekt på mitt Shadow.

2
Tävlingar / cm i flipper söndag 6e maj
« skrivet: april 24, 2012, 02:15:10 »
Chalmersmästerskapen i flipper 2012.
Fysikgränd 3, 412 96 Göteborg vilket är mitt på chalmers skolan.
ni är välkomna från 12:00 och kvalet pågår till 17 då slutspelet drar igång.
pris 100kr
kommer vara ca 10 spel på plats och anmälan görs här i tråden eller till mailen styrelsen@cfs.chs.chalmers.se helst innan tävlingsdagen men jag är inte omöjlig ifall ni råkar glömma bort det.
får ni svårt att hitta dit kan ni ringa mig på 0708118481 så ska jag guida er.
mer info kommer i dagarna
/Erik

Sidor: 1