Frispel

sedan 2001

Veka flipprar

Tristan

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 21
    • Visa profil
  • Stad: Ingelstad
Hej.

Jag har problem med veka flipprar på mitt Shadow. Bl.a. orkar bara vänster flipper ibland skjuta upp kulan i högerrampen. De är också svaga när de är i hold läge. En flipper i hold läge som träffas av en kula orkar inte stå emot utan viker sig. Alla tre flipprarna uppför sig likadant. Jag har lött om anslutningarna till flipperspolarna - bytt plats på vänster och höger flipperspole - kontrollerat att EOS switcharna sluts korrekt - testat med ett par andra optoswitchar för flipperknapparna - kontollerat att flippermekanismerna är okey - diodmätt och lött om anslutningarn på likriktarbryggan på flipptronicskortet. Lik förbaskat så blir det inte bättre. Är det någon som har någon idé vad det kan bero på? Kan alla tre spolarna vara slut?

Daniel


iceman

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1199
    • Visa profil
  • Stad: Sundsvall
Jag skulle söka felet i spänningsmatningen, möjligen för låg strömstyrka levereras till spolarna?


Tristan

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 21
    • Visa profil
  • Stad: Ingelstad
Jo, det är nog något fel i spänningsmatningen. Har mätt lite nu. I viloläge ligger likspänningen på fliptronicskortet på 62 volt (hmm borde det inte vara 50?). Så fort någon flipperspole drar så sjunker det till 42 volt. Detta sker även då lockmagneten - som också är kopplad till fliptronicskortet - är aktiv. Mätte även 50 volts växelspänningen som går in till flipptronicskortet och den låg på cirka 50 volt både då flipprarna var aktiva respektive inaktiva. På mitt andra andra spel ligger spänningen på 62 volt när flipprarna är aktiva.

Vad kan detta bero på? Är det någon som har någon idé? Är det likriktarbryggan som är kass trots att diodmätningen tydde på motsatsen?

Daniel


Tristan

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 21
    • Visa profil
  • Stad: Ingelstad
Hej,

Har ännu inte fått ordning på de veka flipprarna. Lade ut en fråga på rec.games.pinball men där framkom inget som jag inte reda visste fram. Sedan mitt inlägg ovan har jag bytt likriktarbryggan på fliptronic kortet. Det hjälpte förstås inte. Har även kollat upp och mätt optoswitcharna men det är inget fel på dem. Det enda tips från marvins sida som jag inte testat är att byta LM339 kretsarna U4/U6 på fliptronics kortet, men ärligt talat tror jag inte det är det heller.

Däremot uppdagades igår ett annat problem med spelet som förmodligen har samband med de veka flipprarna. Rätt vad det var slog alla flipprarna till automatisk utan att jag rörde någon knapp. Detta skedde inte bara en utan flera gånger och både under attract mode och under en spelomgång. Dessutom ger spelet hela tiden ifrån sig de där ljudeffekterna som hörs när någon switch på spelplanen sluts. Jag har trott att dessa ljudeffekter har hört till attract ljuden men de har fortsatt även då jag gått in i menyn och stängt av attract sound. Andra märkligheter är att spelet börjat slamtilta och att motorn på mini-playfielden ibland kör fram och tillbaka under attract mode.

Kan det månne vara någon likriktarbrygga på power drive kortet som inte är som den skall.

Tacksam om någon kan hjälpa mig att lösa det här mysteriet. Jag börjar ärligt talat bli rätt trött på det...

Daniel
« Senast ändrad: februari 04, 2004, 21:06:13 av Tristan »


MAW

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 679
    • Visa profil
  • Stad: Färjestaden
Mycket av de problemen som du nämner i din sista postning, som typ spökflippringar mm.
Har jag själv råkat ut för. Visade sig till sist att det var br1 eller br2 (bytte båda)
som var orsaken. Spelat uppvisade alla möjliga problem utom det klassiska resetproblemet.
Men efter byte av bryggorna så upphörde alla problem.

/waltersson


Tristan

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 21
    • Visa profil
  • Stad: Ingelstad
Tack för tipset. Jag skall byta bryggorna snarast möjligt. Skall man förresten passa på att byta någon tillhörande kondensator samtidigt?

Daniel


iceman

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1199
    • Visa profil
  • Stad: Sundsvall
Ta lös flipprarna på spelplanssidan och kolla om "armeringen" som går vinkelrätt under flippern spruckit. De blir gummiliknande då... Eller om du har, prova att bara byta plastflipprarna och se om det blir någon skillnad. Detta fel syns ju inte från översidan, heller innte om det är små sprickor.
« Senast ändrad: februari 07, 2004, 12:24:15 av iceman »