Frispel

sedan 2001

Skydd av spelplanen där kulan faller ner från ramp ?

jangus

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 165
  • Visa profil
 • Stad: Motala
Jag tänkte ta och snygga upp mitt TAXI-flipper.

Det enda jag inte har en aning om hur jag ska gå till väga med är skadorna i spelplanen pga att kulorna slår i spelplanen då de faller ned från ramperna.

Det finns ett par bilder på dessa sakador här: Mitt Taxi

Antingen låter jag helt enkelt skadorna vara kvar (normalt slitage). Eller så försöker jag fylla i med kemiskt trä (tro jag det hette).
Men finns det något man kan göra här för att hindra ytterligare förslitningar i framtiden?.

Om nu någon orkar titta på bilderna så tar jag tacksamt emot alla former av tips vad gäller renoveringen. Kan aldrig skada med mer kunskap/idéer.


Bally

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 6203
 • Spelautomatsamlare sedan 1977
  • Visa profil
  • Bally.se
 • Stad: Stockholm
Så här ser ofta populära spel ut som inte har haft mylar på spelplanen.

Det enda man kan göra då det gäller de slitna insertsen i spelplanen, är att antngen byta till en friskare spelplan eller så kan man försiktigt byta ut de slitna insertsen med friska dito från en skrotad spelplan.

Inlanes-skadorna kan efter rengöring och lätt slipning av det skadade området återskapas med olika hobbymodellsfärger och en lämplig maskeringstejp.

Sen gäller bara mylar som skydd mot framtida slitage.

Danne
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


jangus

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 165
  • Visa profil
 • Stad: Motala
tack för svaret :-)

Mylar? Är det vad som finns på mitt flipper strax ovanför själva flipprarna? En rätt tjock skyddande plast.

Eller är det en tunnare plastfilm eller något på-sprejbart?

Är det någon mening med att skydda en så sliten spelplan med mylar?

Finns det inga inserts att köpa någonstans?


Angående skadorna vid inlans-en. Det saknas ju några små flisor trä där. Ska jag inte försöka fylla igen där?
Hittade på Biltema: Epoxykitt trä


Bally

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 6203
 • Spelautomatsamlare sedan 1977
  • Visa profil
  • Bally.se
 • Stad: Stockholm
Jepp! Det är mylar som du har framför slingshotsen.
I mitten av sjuttiotalet så började tillverkarna att sätta mylar under bumrarna och framför slingshotsen. En orsak var troligen ökat slitage p g a övergången från växelström till likström på dessa spolar. I slutet av sjuttiotalet så kom även stora mylarbitar som täckte större delen av spelplanen (tyvärr så monterades inte alltid mylaren dit av utställaren).

Orsakerna var, att under samma period som införandet av elektronik (och utfasandet av elektromekaniken) så blev tillverkarna tvungna att gå över till mer miljövänliga färger för spelplanernas screentryck.
Dessa färger, som sämre stod emot slitage, plus faktumet att elektroniska flipperspel snabbt blev väldigt populära, gjorde att slitagen ökade snabbt på spelplanerna.
därav tillkomsten av de stora mylardelarna.

Då jag och 5 grabbar till, åkte över till södra Norge och köpte upp större delen av ett flipperlager (mest '70 & '80-tal) på ca 95 spel så fick jag bland annat hem några 90-tals spel. I ett spel med sliten spelplan, låg den stora mylaren fortfarande oanvänd inuti spelet. Snacka om att man blir förbannad på sådant. Utställaren hade många intressanta spel som bara var till att glömma p g a att han och hans anställda, hade gett fan i att montera mylar på spelplanerna.

När jag frågade honom varför han inte monterade mylaren på spelen så sa han att kunderna som han ställde ut spel hos, inte ville ha mylar för att de tyckte att det slöade ner farten på kulan.

Det tyckte jag var kvalificerat skitsnack. Han var troligen för ointresserad av att vårda sina investeringar. Vissa spel var så grymt skitiga att man inte ens såg spelplanslacken (där det fanns någon kvar)

Vissa tycker att klarlack av spelplanen är bra skydd. Men då har de inte tänkt på att den klarlacken kommer att, precis som screentrycket, slitas ut och spricka i kanterna mellan inserts och spelplanens trä. Sen kommer det vidare slitaget som ett brev på posten.

En av orsakerna till att slitaget uppkommer just i kanterna av inserts är att dessa har en förmåga att antingen sjunka lite i sitt hål i spelplanen eller (vilket är vanligare) resa sig lite p g a rörelserna i träspelplanen (insertsen flexar inte lika bra som den mjuka träspelplanen) då spelplanen fälls upp och kanske ställs upp på stödarmen.

Om insertsen sticker upp lite så kan man fösiktigt knacka ner dem igen.

Även på en sliten spelplan är det lämplig att stoppa ytterligare slitage från att ytterligare sprida sig (speciellt om det är ett spel som man gillar).

Det enda som verkligen ger ett bra fullgott skydd är mylar.
Mylarfilm av samma material som sitter original på spelen går att köpa från USA. De är i stora som hela spelplaner. en sån mylarfilm räcker oftast till flera spel beroende på hur mycket man använder till varje spel.

Det finns en lite tunnare och mer lättarbetad plastfilm som går att köpa hos systemtext på flemminggatan i stockholm. Den ligger på rulle (800x5000mm om jag minns rätt) eller på ark som då är ca 800x 1200 tror jag.
Denna plastfilm använder jag som mylar på mina spel. funkar bra.  

Angående inlane-slitaget så är det så pass litet att du gott kan strunta i plastiskt trä. Gör isället ett par mallar efter hur färgerna ligger, slipa och rengör, sen (med mallarnas hjälp) kan du reparera det bortslitnsa screentrycket med hobbyfärger (t ex Humbrol) och en fin pensel. sen skyddande mylar.

Blanka inserts kan man ibland hitta på ebay.com men de är sällsynta. Men inserts med spelplansgrafik kan man inte köpa löst.

Men det finns insertsgrafik på plastfilm till några få spel (bl a Addams). Om den firman som tillverkar dessa, även har tillverkat insertsgrafik till Taxi, vet jag ej.

Det som är lite synd då det gäller ditt spel är även det att du har ett av de tidiga Taxi-spelen som har Marilyn på spelet. Det gör att det blir lite svårare att få tag på en skrotad spelplan med rätt tjej.
Williams hotades med stämning av Marilyns släktingar, om inte de fick royalty-slantar för att Williams använde Marilyn Monroe på spelet.
Williams var då lite smartare än Monroes släktingar. De gick snabbt in i tillverkningen och ändrade namnet och hårfärgen på Marilyn. Resten av tillverkningen av Taxi hade en mörkhårig Marilyn Monroe som nu istället hette Lola. Långnäsa till släktingarna.
Undrar om Williams fick något samtal från Gorbachov.:-D:-D

Danne

Edit. några små saknade uppgifter tillagda.
« Senast ändrad: september 07, 2005, 10:29:29 av Bally »
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


jangus

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 165
  • Visa profil
 • Stad: Motala
Ahh, så mycket information :-D

Min spelplan har Marilyn men glasskivan visar Lola. Borde kanske byta ut glasskivan? Såg att någon annan här hade skrivit att de hade tvärtom mot vad jag har.

Hur som. Nu tror jag att jag har samlat på mig så mycket information som jag rimligen kan behöva innan jag kör igång med en liten upputsning.

Kvarstår en enda grej. Att måla små fina streck här och där bör jag kunna klara av. Men att äterställa t.ex. ansiktena på Marilyn, Santa, Pinboot etc. på spelplanens lampor blir svårare. Jag såg någonstans på internet att någon hade bearbetat bilder och själv skapat egan dekaler. Jag letar men kan inte hitta platsen igen.
Möjligen hade han lämnat bilderna till någon screentryckare för att få det gjort. Men jag har även läst om en som använde clear inkjet printable film.
Om man sedan lägger Mylar över så borde det ju fungera med något så enkelt som egenhändigt tillverkade klisterdekaler. Eller ?!!?

Jag vill ju inte gärna sätta dit Mylarplast innan jag bättrat på vad som är möjligt att bättra på.


När jag ändå är här och tjatar :-P
Var köper jag lämpligast rengöringsmedel, kulor, reservdelar etc här i Sverige?
Blir det billigare att ta från England?
USA är ju inte lika intressant att handla från eftersom det ibland blir moms etc på de priserna numera.


Grandelius

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 1514
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Kul med en ny medlem som har ett Taxi! Välkommen till forumet! :-)

Jag har själv ett Taxi som är ganska slitet (dock inte så slitet som ditt verkar enligt bilderna). Jag är av åsikten att skicket inte har så stor betydelse, så länge spelet funkar som det ska. Däremot är det ju ett faktum att slitage är det som sänker värdet på spelet mest, så det är alltid en bra idé att förhindra vidare slitage.
Vill man ha ett spel i toppskick kan man väl rent krasst säga att det är bäst att köpa ett spel som redan är i gott skick.

Däremot är det ju faktiskt rätt kul att fixa upp spelet, och det kan ju vara anledning nog att göra det. Funderar själv på att göra det när jag får lite mer tid över någon gång bara för att det kliar i fingrarna. Metoden lär bli att skruva av alla delar och sedan måla upp de slitna delarna av spelplanen för hand. Det kräver ju dock att man verkligen tycker det är kul, eftersom det kräver mycket arbete. Saknad information får man helt enkelt försöka lista ut genom bilder på nätet, eller kanske genom hjälp härifrån forumet (jag kan gärna skicka bilder på någon del som kanske syns på mitt spel men saknas på ditt).

Jag gjorde en liten guide för att reproducera plaster och dekaler. Den finns här. Tror dock den blir svår att använda till inserts, eftersom vissa delar ska vara genomskinliga och vissa ska vara ogenomskinliga. Med denna metod blir hela dekalen mer eller mindre genomskinlig.

Vet att jag har läst om att någon funderade på att göra overlays (dekaler för spelplanen, så att man kan byta ut all grafik), men jag vet inte hur det gick med det.

Köpa den typen av flipperdelar är smartast att göra på P4P. Inte dyrare att skicka från Norge än från Sverige.
Mighty Leader of the Junk Yard Fanclub


Bally

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 6203
 • Spelautomatsamlare sedan 1977
  • Visa profil
  • Bally.se
 • Stad: Stockholm
Overlays säljs till en del spel, men jag tror inte att de har gjort overlays till Taxi än.
Jag har köpt hem ett antal overlays (Space Invaders, Evel Knievel och High Speed) men ännu har jag inte fått möjlighet att montera någon.

Mylar monterar man naturligtvis efter att man har gjort det man vill göra för att förbättra skicket på spelet. Kan man ordna ett bra foto så borde man kunna printa ut små overlaysbilder att ersätta insertsgrafiken med. men då måste man nog manuellt lägga på extra färg där det inte ska lysa igenom. Kan nog bli svårt, men helt klart värt ett försök.

Angående Taxi så ägde jag tre stycken samtidigt för några år sen. En Marilyn och två Lola. alla var i ganska bra skick, speciellt Marilyn-spelet, som nu lever sitt liv hos en god vän nere i Norrköping.

Kan du byta transliten med den som hade fel typ (tvärtom i förhållande till ditt spel) så gör naturligtvis det.
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


jangus

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 165
  • Visa profil
 • Stad: Motala
Grandelius:

Kollade igenom lite äldre posts här i Forumet. I en av dem har du skrivit att du har ett Lola-Taxi med en Marilyn tranlit.

DÅ jag har precis tvärtom så undrar jag om du har ditt kvar och om du skulle kunna tänka dig att byta?

(Har inte ännu hittat någon möjlighet här att skicka personliga meddelande. Sak leta vidare).


Grandelius

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 1514
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Det där måste du tyvärr ha fått om bakfoten. Mitt spel är rakt igenom Lola. Däremot hade jag länge Marlyn-rommar, men det är tillrättat vid det här laget. Så skulle du råka ha fel rommar (alltså att det står "Lola" på displayen när du tar Marlyn), så har jag Marlyn-rommar du kan byta med.

Lycka till i jakten på en ny translite! Verkar inte helt enkelt att få tag på en Marlyn-translite (Lola finns ofta som NOS), men är det någonstans det borde gå så är det väl i Sverige. Det verkar finnas ovanligt gott om Marlyn-spel här.

Det går inte att skicka personliga meddelanden på detta forum. Däremot kan man klicka på den lilla symbolen med en gubbe, och på så sätt komma åt mailadressen. Personligen tycker jag nog ändå att mail är bättre än PM.
Mighty Leader of the Junk Yard Fanclub


jangus

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 165
  • Visa profil
 • Stad: Motala
Hmm, jo dt står visst

Citera
Jag har en Lola-version (även om det står Marlyn i displayen, epromen är utbytt), och det är väl den som är vanligast...

i inlägget


Bally

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 6203
 • Spelautomatsamlare sedan 1977
  • Visa profil
  • Bally.se
 • Stad: Stockholm
Lag skulle rekommendera att du lägger ut ett par köpesannonser efter en spelplan till taxi, eller ett helt spel. Då får du mycket delar.
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


Tags: display inlane