Frispel

sedan 2001

RFM som stänger av sig

andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
hej! Jag har postat denna tråd förut men så fick jag en dotter och så gick det en tid. Hon börjar nu vid 2,5 års ålder dela sin fars intresse för religonen och tillåter mig nu att åtgärda detta så irriterande fel på mitt RFM:
När spelet är välspelat och det går riktigt bra, man kastar ut marsianerna från jordkotet, står precis i begrepp att följa efter dem till mars, highscoore är nära.....POFF....råboot....omstart...spelet startar om!!!
Jag vill minnas att någon i tråden nämnde något om kondar.
Please, say again!!
Ge mig en åtärdsplan, snälla! Sist det hände var på nyårsdagen, middag med entusiaster.... jag fick skämmas!

mvh
Anders


edit av Sonar: Tagit bort "caps lock" från rubriken.
"-Where is my base?- I wanna jam!"


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Ursäkta stavfelen, sen fredagkväll.. say no more...
"-Where is my base?- I wanna jam!"


matsod

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 484
    • Visa profil
  • Stad: Mölndal
ok, jag hade i princip samma sak med mitt, man spelade en stund, sen *poff* allting svart.

i mitt fall var det nätagget till datorn i backboxen som var kasst. Jag minns inte om jag köpte ett nytt eller snodde ett i en gammel PC på jobbet eller hur det var, men sen dess rullar det finfint. Det är ju ett helt vanligt AT eller ATX-nätagg (mitt moderkort har kontakter för bägge) som sitter i vilken PC som helst från den tiden.

Tänk bara på detta om du testar, det är 115V på det som sitter i original, så om ditt "nya" agg har en switch för sånt så ställ den på det.
« Senast ändrad: januari 10, 2009, 00:08:24 av matsod »


matsod

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 484
    • Visa profil
  • Stad: Mölndal
Men... det är klart, om du ändå är inne och rotar i datorlådan så kan du ju kolla det där med kondningar, det skulle ju kunna vara så också. Du ser på dem om de är paj genom att de är bulliga och/eller har läckt ut brun gegga på toppen. Om det är så så kolla vad det står på dem, gå till närmsta ELFA eller liknande och köp några nya och bara byt dem.


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Matsod, tack för svaret! När jag köpte spelet så bytte jag fläktarna både vid nätagget och över moderkortet, dessa var vid köpet brända och stod still, menar du att agget ändå kan vara kört, trots att spelet i 9 fall av 10 funkar perkfekt?
"-Where is my base?- I wanna jam!"


matsod

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 484
    • Visa profil
  • Stad: Mölndal
Hmm... ja det tror jag. jag gjorde som så att jag kopplade in en multimeter på 5volten inne i datorlådan, och så spelade jag tills det dog och då såg jag att "ojdå, ingen 5volt"

Så då förstod jag att det var agget som var skurken.

Det sitter ju nån automatsäkring i nätaggen så om jag direkt försökte starta om så hände inget, men väntade jag 5 minuter så fungerade det en stund igen.


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Ok, det händer inte med mitt. När den stänger ner mitt under spelet så startar det bara om med "uppstart" och "testing" och sedan är det "ready to play".
Mina onda polare har anklagat mig för att ha lagt in en bugg för att skydda mitt "Grand Champion". Du förstår hur jag har det!!!... och då har jag ändå en fru!!!
"-Where is my base?- I wanna jam!"


matsod

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 484
    • Visa profil
  • Stad: Mölndal
OMG, du har det inte lätt! :-D

Men då kanske det är dom dumma kondningarna som bråkar, de brukar dock vara lätta att se om de är fel på, och lätta att byta också. Hoppas på det!


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Matsod! Tack snälla för din info denna kväll, kommer att felsöka på måndag enligt dina råd. Önskar dig en trevlig helg!!!!
"-Where is my base?- I wanna jam!"


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Dum fråga kanske: Jag har tittat på kortet i lådan som nätaggregatet sitter i, men hittar ingenting som buktar eller läcker brun gegga ur, tittar jag på fel ställe? Sitter dom under skyddet i kabben?
"-Where is my base?- I wanna jam!"


matsod

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 484
    • Visa profil
  • Stad: Mölndal
Nej, de skall nog sitta i datorlådan uppe i backboxen.

Edit: Nån som vet, finns det likriktarbryggor i såna här?
« Senast ändrad: februari 02, 2009, 22:12:08 av matsod »


ALF

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 2103
    • Visa profil
  • Stad: Läckeby
Fråga Blomman om hjälp, jag köpte mig ett SWEP1 av honom för några veckor sedan och han verkade veta vad han talade om. Han menade att det är "kondiningarna"(?)på kortet som ger sig och då behöver de mer och mer ström tills strömförsörjningen inte orkar mer.

prova att skicka ett mail till honom och kolla om han kan ge några goda råd.


henblom(at)kth.se
Play a real game, play pinball


iceman

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1199
    • Visa profil
  • Stad: Sundsvall
Mitt tips är som alltid när det gäller de här spelen att kolla strömförsörjningen och CPU-fläkten på moderkortet. Nu skrev ju du att du bytt "fläkten över moderkortet", betyder det CPU-fläkten? Du smetade väl dit värmeledande pasta?

Om du inte hittar något annat fel i nätdelen eller dåliga kondingar, så tippar jag på CPU:n.

Vad händer om du kör pc-lådan för sig själv med nån gammal PC-monitor, startar den om/fryser då med? Du kan ju ta ur kortet med prommarna och låta den försöka boota, har du ingen hårddisk att sätta dit, säger den ju "Boot disk failure", men vad händer om den står så ett tag?

Sedan kan du ju alltid kolla upp jumprarna om de står rätt inställda för den CPU som är monterad. De korten kunde hantera en flora olika Cyrix-CPU:er med olika hastighet och voltantal. Visar det sig att CPU:n är trasig tror jag att jag har några på hyllan. Kan vara idé att provbyta och se om den lirar bättre.

Man kan också koppla en till PC med nollmodemkabel till lådan och köra ett terminalprogram, möjligen kan den spotta ur sig ledtrådar den vägen om vad som händer. Står om den operationen på Marvin-sidorna.

Är inte inne så ofta här nu, men mailen skall fungera som jag har reggad här!

Lycka till! :-)


andhal

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 580
    • Visa profil
  • Stad: Täby
Tack för alla svar! Jag hoppas att felet nu är åtgärdat sedan i förrgår, för detta är vad som hände.
Jag hade tagit ur plåtlådan där moderkort och nätaggregatet sitter och fick plötsligt för mig att kolla att fläktarna gick. Innan jag hann tänka efter skickade jag in 220 V i agget utan att ha ställt om det från 115 V.
SPRAAAAK!
I panik ryckte jag med mig ett aggregat från en slaktad PC, åkte till Flipperdoktorn, han bytte agget och passade även på att byta kondningarna plus en uppgradering av mjukvaran.
Jag har bara hunnit provspela ett par spel men hoppas att felet är avhjälpt.

Jag läste någonstans om mjukvaran och dessa uppgraderingar att det i någon version finns en bugg i sekvensen "Martian Bowling" som startar om spelet.
Vet någon något om detta.

Sista frågan: vad är det för värmeledande pasta jag skulle ha smetat dit vid CPU-fläkten?

mvh
Anders
"-Where is my base?- I wanna jam!"


rockywuff

  • Full Member
  • ***
    • Antal inlägg: 180
    • Visa profil
  • Stad: Haninge
Värmeledande pasta är samma som används när man sätter ihop datorer, en oftast silverbaserad gegga som ska appliceras _mycket_ tunt på det område där kylarens botten och CPUn möts.

Exempelvis: http://www.webhallen.com/prod.php?id=22645