Frispel

sedan 2001

Resetproblem

MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Mitt TAF resetar ibland/alltid. Jag har bytt BR2. Symtomen är som följer: det går att spela så länge inte båda flipperknapparna trycks in samtidigt. Trycker jag bara på en knapp i taget så fungerar spelet som vanligt, men så fort båda flipperknappar trycks in så blir det reset.

Ideér på vad som felar mottages tacksamt. Den som kommer med lösningen belönas med en varm kram av BLA på BPP:-D


Williams

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 49
    • Visa profil
  • Stad: Trondheim
Har du byttet kondensator C5? Hvis ikke, ville jeg gjordt det.
Jørund


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Jag hade detta problemet på 2 st. spel som jag köpte av Liseberg (för drygt 2 år sedan).

Det var bara resetproblem när jag tryckte in båda flipprarna samtidigt.

På det ena spelet hände det varje gång jag tryckte in flipprarna och på det andra bara då och då.

Det ena spelet var ett Twilight Zone och det andra minns jag inte vilket :-(

Jag vill minnas att jag läste på Marvin att orsaken var att när 5 Volten går under till 4,8 Volt, så resetar spelet.

Det var ett knepigt fel och jag letade som f-n.

I det ena fallet upptäckte jag en trasig diod på den ena flipperspolen. Jag bytte den och sedan hade jag inga problem med det spelet längre.

I det andra fallet letade och letade jag och höll på att bli "galen". Jag började kontrollera att kablar satt ordentligt fast på kontakterna i backboxen och DÅ upptäckte jag att en utav kontakterna på nedre delen av Driver-kortet hade om-monterade kablar. Kontakten var utbytt - syntes tydligt. Jag tog då och kollade manualen. Det visade sig att den (klanten) som återmonterat kablarna hade satt dom i rätt ordning, men "baklänges". Så jag (för säkerhets skull) jämförde med ett annat spel och därefter tog loss och återmonterade kablarna i rätt ordning. Sedan resetade aldrig spelet igen.

Av detta kan man dra slutsatsen att om 5 Volten "störs", så resetar spelet och det kan alltså bero på olika fel.
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Tackar för era tips. Ser ut som helgen är räddad. Återkommer under helgen om hur felsökandet fortskrider.


MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Läget är som följer:

Likriktarbrygga bytt.
Kondensator bytt.
Dioder på alla fyra flipperspolar bytt.
Kontakter kollade, itryckta, på driverkort omlödda de som har med 5V att göra.

Spelet resettar fortfarande när båda flipperknappar trycks in smatidigt. Detta händer dock bara när spelet är "kallt". Får det stå på en stund så är det inga problem att spela. Det funkade så vitt jag vet under hela BPP utan att resetta (jag hörde inget klagomål i varje fall). Men direkt efter på söndagen när jag startade det och tryckte in båda flipperknapparna samtidigt så var det åter igen reset.

Efter det så har jag satt i ett annat driverkort i TAF. Och då resettar TAF inte. Men å andra sidan så resettar inte ett annat spel med TAF:s driverkort. Detta oavsett om spelet är kallt eller ej.

Vad är fel??


ARE

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 941
    • Visa profil
  • Stad: OSLO
Du har lest Pinrepair?

Mye igjen å teste der. Det jeg tenker på, er selve banene på kortet. Men det er enda mye å sjekke i kapittel 3a.

Eks: Bilde

En test som er enkel å gjøre, er å koble fra displayet og se om det fortsatt resetter.

« Senast ändrad: februari 18, 2008, 00:27:19 av ARE »


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11566
    • Visa profil
  • Stad: Borås
Precis så fixade jag reset-problem på mitt TZ. Bytte först BR2 och C5 - utan resultat - tills jag "tjuvkopplade" dem.

Vilket spel bytte du med? Vissa spel verkar inte dra lika mycket kräm. Jag har bytt mellan två spel (SYS11 visserligen) - där det ena reset:ade hela tiden men där båda fungerat efter bytet.
« Senast ändrad: februari 18, 2008, 01:18:03 av INK »


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
MS

Det var en intressant idé som Are kom med:

Koppla bort displayen och se om problemet kvarstår.

Du kan ju även prova koppla bort delar av eller kanske hela display-driver-kortet.
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


MAJ

  • Full Member
  • ***
    • Antal inlägg: 148
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Satsar 50 öre på att det är kontakter. När de blir varma expanderar metallen i kontaktytorna eller kabelanslutningen så att det blir bättre kontakt. Varma blir de på grund av att det är dålig kontakt.


mdungan

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 315
  • le för helvete
    • Visa profil
  • Stad: Boxholm
Brygga ALLTID som are säger när ni ändå lägger ner jobbet på att byta allt.
Mmm... jag är elak och grinig ---> le för helvete.


harta_1

  • Jr. Member
  • **
    • Antal inlägg: 96
    • Visa profil
  • Stad: frövi
bryggningen mellan br2 och c5 är bra det kan va ganska så svårt att få lödtenet att rinna ner från baksidan från c5an och fästa under den på kortet är ju omöjligt att se om det har blivigt bra, så bryggningen är att rekomendera tack för en bra tråd fixade mitt gataway hs2 från att starta om efter bytt br2a