Frispel

sedan 2001

Problem med fliptronic-kortet

Bundy

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 661
    • Visa profil
  • Stad: Sandviken
Skulle behöva lite förslag innan jag har rivit bort allt mitt hår.

Har något fel på fliptonickortet som gör att så fort jag slår på spelet så slår flipprarna till och ställer sig i ändläget. Jag har tagit ur kortet och mätt alla TIP36C, TIP102, 2N4403 samt BR1. Dom värden jag får ligger endast lite utanför dom som Marvin har som börvärden. Jag har som referens mätt ett annat fullt fungerande kort och det visar nästan samma värden vilket gör det svårt att veta vad som är trasigt. Har också naturligtvis kollat alla säkringar i spelet och dom är hela.

Någon som haft detta fel eller har tips om vilken komponent som mest troligt är sönder?
Man skulle naturligtvis kunna byta alla ovan nämnda komponenter men det känns inte så lockande. Jag hade hoppats på att någon eller några komponenter skulle visa tydliga tecken på att vara sönder men som det är nu visar alla samma mätvärden.
Quit playing with the clock!


GTO

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 291
    • Visa profil
  • Stad: Laholm
Jag har inte själv råkat ut för detta fel, men fösöker mig på några tips.
Har du provat med ett annat fliptronic kort, så du har uteslutet andra felkällor.
Har du det, så kan det vara fel på ett chips, då mer än en flipper aktiveras samtidigt.
Här är en länk till hur man kan prova en stor del av kortet Länk dock inte alla chipsen.


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Har du bytt flipperoptointeruptors? I så fall kan det vara dom felaktiga som du fått tag på.

Vilket spel är det? WPC-95 är känsligare för den felaktiga plasten på flipperoptointeruptors.

Problemet är att strålen lyser igenom plasten.
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


Williams

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 49
    • Visa profil
  • Stad: Trondheim
COCS:
Citera
Vilket spel är det? WPC-95 är känsligare för den felaktiga plasten på flipperoptointeruptors.
 

WPC-95 benytter ikke Fliptronic-kort. Derfor må spillet være et WPC eller WPC-S.
« Senast ändrad: februari 16, 2009, 00:29:43 av Williams »
Jørund


Bundy

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 661
    • Visa profil
  • Stad: Sandviken
Tack för förslagen. Det stämmer som Williams skriver att det är ett WPC-S närmare bestämt ett ToM.

Jag har inte bytt något på spelet sedan det senast fungerade, hade dock problem med att en säkring gick hela tiden när vänstra magneten aktiverades, och för att utesluta fel på andra ställen i spelet så har jag testat fliptronic-kortet i ett annat spel och då blev det samma resultat i det spelet – alla flipprar ställde sig i ändläget. Detta gör att jag är säker på att det är någon/några komponenter på kortet som är trasiga. Jag flyttade även över ett annat, fungerande, fliptronic-kort till ToM och då fungerade flipprarna vilket utesluter andra fel på spelet.

GTO: Jag skall kolla på länken i kväll när jag kommer hem, sitter lite trångt till på jobbet.

När det gäller komponenterna, kan man byta några i taget t.ex. alla TIP36C för att se om dom är felaktiga eller kommer ev. trasiga TIP102:or då att ”skjuta” dom nya TIP36C, måste man byta allt på en gång?

Är det något som skiljer mellan fliptronic-korten eller kan man riskfritt byta dessa mellan olika WPC och WPC-S spel? Enligt manualen ser det ut att vara samma artikel nr.
Quit playing with the clock!


kniven

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1242
    • Visa profil
  • Stad: Träslövsläge
Om alla flipprarna aktiveras låter det mer som ett problem i 'signalvägen' istället för 50V.
Gissningsvis någon IC som alla flippersignalerna passerar. Skall man skjuta från höften hade jag nog bytt LM339 först, U4 o U6. Sätt ic-hållare först.


GTO

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 291
    • Visa profil
  • Stad: Laholm
Magneterna styrs via fliptronic kortet på ToM, så jag tror att detta kan vara en orsak till dina problem.

Om LM339 chipsen är hela, gissar jag på att U2 är kass, troligen även någon eller några komponenter i kedjan mellan U2 och den felande magneten.

Marvin beskriver i sin generella del hur man kan testa chips med en vanlig multimeter, kanske inte helt tillförlitligt men ändå något.


Bundy

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 661
    • Visa profil
  • Stad: Sandviken
Jag provar att byta U4 och U6 först och hoppas på att det räcker. Annars blir det att byta "allt". Tack för alla idéer. Återkommer i ärendet.

Är det någon som provat IC-hållare från Kjell & co?
Quit playing with the clock!


kniven

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1242
    • Visa profil
  • Stad: Träslövsläge
Denna typen tycker jag är bäst:

single in line

Då kommer man enkelt åt att löda från båda sidor av kortet.


Tags: opto  säkring