Frispel

sedan 2001

DMD långsam uppstart

Tiltarn

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
  • Stad: Ljungsbro
DMD:n på mitt Addams dröjer 5-20s innan den lyser upp. Väl igång så är det inga problem, alla punkter lyser som de ska. Dock finns det ett surrande ljud som ökar ju mer som visas på displayen, ung. som från en bildrörs-tv.

Spänningarna från J604 på kontrollerkortet är ok.

Kan det hjälpa att byta kondensatorerna C4 och C7 alt C6, C9 och C10? Ombyggnads-kiten för kontrollerkortet verkar inte innehålla dessa kondensatorer.


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Jag kan inte svara på dina tekniska frågor i slutet, förhoppningsvis kan ngn annan göra det.

Men jag kan däremot säga att alla de gamla DMD-displayerna surrar mer eller mindre frenetiskt även om dom är helt OK.

Fast i ditt fall har gasen i displayen antingen blivit "förbrukad" eller "läckt" och det är därför det tar tid för den att starta. Det sliter på elektroniken på Display Driver Board, så displayen bör du inte använda ngt mer (tycker jag).

P4P har nya till bra pris.

DMD på P4P
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11538
    • Visa profil
  • Stad: Borås
COCS: Jag tror att han menar att den är svart, svart, svart, svart och så poff är den fullt tänd efter ca 10 sekunder. Min BSD gör likadant.

Alltså inte att den "fylls upp" efterhand som en utbränd display.


JMX

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
  • Stad: Norrköping
Har för mig att jag läst att gråimporterade spel kan uppvisa detta fenomen. Fördröjningen är för att hindra att spelets serienummer ska visas.

edit:

Hittade detta på pinrepair.com

Citera

WPC-Security (WPC-S): Starting with World Cup Soccer (3/94), a security PIC chip was added to the CPU board in all WPC-S games at location U22. This PIC (Programable Integrated Circuit) chip was game specific. CPU boards can not be swapped between different models of game without changing the security PIC chip (i.e. Corvette CPU board put into a Shadow game must have the Corvette PIC changed to a Shadow PIC chip). Each security PIC chip had a special serial number encoded into the chip. This number displays on the dot matrix screen for a few seconds as the game is turned on.

The number displayed shows what distributor the game was shipped to from the factory. This was done by Williams because of problems in Europe with distributors selling games outside of their sales territory. Anyone could turn a game on, write down the displayed serial number, and determine if the game was "bootlegged" from another distributor. However, this was defeated by adding a dot matrix power delay board. This small board didn't power the dot matrix display until the game was turned on for about 10 seconds. This meant the game was in attract mode (and the PIC number no longer displayed), before the dot matrix display was even turned on. This was embarrassing to Williams, as they spent much time and money to develop the security PIC chip system as a distributor territory protection device, yet the system was disabled by a simple modification. As a backup, there is probably a set of "secret" flipper button codes that will display the PIC number when the game is in attract mode (hence getting around the DMD power delay).


Så in och gräv i spelet, kanske finns ett sånt kort.
« Senast ändrad: november 06, 2008, 20:49:49 av JMX »


Terminator

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 911
    • Visa profil
  • Stad: Eskilstuna
Hmmm... Skumt det där.. Är det nån sjukdom eller ?? :-D Mina spel hemma (2 av 3), TAF o Corvette, har precis nyligen börjat uppvisa samma symptom. :-/ O de har inte alltid varit så, så "gråimporterade" spel, tror jag inte det handlar om.. Vad det nu innebär. :-P
Häromdagen hann jag t.om starta TAF o börja lira, utan att displayen var med. :-( Men när den väl tänds, så är den hur fin o stark som helst. :-)




Johan "Terminator" Lundin

"Pinball ain´t no game
Pinball ain´t no sport
Pinball IS religion"


EDIT:
Jo, fast den där texten gälde ju ändå bara ifrån WCS o frammåt. :-P TAF är ju låååångt äldre än Corvette. :-P
Dessutom har mina spela ändå aldrig visat dessa tendenser förut.. Så ja, jag håller fast vid nån flipperinfluensa. ;-)
« Senast ändrad: november 06, 2008, 21:12:11 av Terminator »
"Pinball ain´t no game
pinball ain´t no sport
pinball IS religion"


JMX

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
  • Stad: Norrköping
Hmm, jo wcs är ju faktiskt yngre än taf så min teori stämmer nog inte även om det hade varit häftigt. :-(
Skulle vilja se en bild på ett sådant kort.

Förmodligen är det någon annat tråk-skäl som en kondensator som blivit gammal eller ngt.


Tiltarn

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
  • Stad: Ljungsbro
Stämmer, svart - svart tills den startar och då visar den inga defekter. Tycker dock den startar fortare om den visas en full display typ "Skill Shot" då varje dot är tänd. Det gäller dock bara 1:a starten, slår jag av spelet och startar igen är DMD:n igång direkt.

Tyvärr har jag inte hunnit mäta spänningen medan spelet är på och DMD:n fortfarande är svart. Ska fixa krokodiler så mätinstrumentet kan sitta anslutet vid uppstart.

Läste i någon tråd att kondensatorer kan fungera dåligt, övriga komponenter är antingen hela eller trasiga, därför misstänker jag dessa.

Naturligtvis kan man byta display och/eller kontrollerkort, men fixen är ju hela nöjet  :-)


MCE

  • Full Member
  • ***
    • Antal inlägg: 172
    • Visa profil
  • Stad: Sundsvall
Jag har ofta fördröjd start av DMDn på mitt Getaway. När den väl drar igång så funkar den perfekt. Nån gång har den inte startat alls på första försöket men funkar direkt efter en omstart. Dock inga missljud på det.


Purre

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 2004
    • Visa profil
    • Flippergubben
  • Stad: Sollentuna
Vårt BSD gör också så om jag inte minns helt fel.


Rastaman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 320
    • Visa profil
  • Stad: Viskafors
Mitt FT är likadant men det e bara så när det stått längre avstängt typ ett dygn, startar man det och stänger av det och sedan sätter på det igen startar DMD snabbt


MungoBBQ

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 272
    • Visa profil
  • Stad: Hässelby
Jag har ett liknande problem med DMD i mitt WH20. I mitt fall så tänds displayen på en gång, men den översta raden med pixlar i alla texter/siffror syns inte förrän efter nån halvtimme... Det är som att den inte riktigt "orkar" visa hela raden med information. Det är ingen rad som är trasig - kör man testläget funkar den utmärkt, men av nån anledning så dröjer det bra länge innan allt visas som det ska.

Nån som har en aning om vad som kan vara felet? Jag drar mig för att byta ut DMD:n för det känns lite som att det är i strömmatningen som problemet ligger, eftersom testet ser helt OK ut.


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
När man drar igång display-testet, så kan många halvdöda displayer se helt OK ut.

Detta förmodar jag beror på att det matas ut full spänning på ett annat sätt än vad som annars är under normalt spel eller standby.

Är man osäker på displayens kondition, kan man ju väldigt enkelt prova att byta med ett annat spel man har eller låna en display för att testa.

Jag har också vid flera tillfällen märkt att en display som fungerar halvbra i ett spel kan fungera utmärkt i ett annat eller inte alls. Alltså samma display kan fungera; dåligt, normalt eller inte alls, beroende på vilket spel man provar den i. Jag har bara WMS-spel, så det är dom jag provat i.

Eftersom jag då blivit nyfiken, så har jag i samma 3 spel provat en NY display och då har alla spel fungerat OK.

En annan intressant notering...

Jag hade ett "AfM" med en display som visade "dubbelt", ungefär som man tar på sig fel glasögon eller är "tonårs-berusad". Jag provad ta ur och sätta i kontakterna ett par ggr, men det hjälpte inte. Då tog jag en display från ett "Junk Yard" och monterade och då fungerade AfM perfekt. Så då tänkte jag naturligtvis att det var displayen det var fel på, men jag provade då f.d. AfM-displayen i Junk Yard och allt var OK, så där sitter den fortfarande.
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


Tiltarn

  • Newbie
  • *
    • Antal inlägg: 34
    • Visa profil
  • Stad: Ljungsbro
Det var tydligen inget ovanligt fel, och dessutom ganska intermittent, precis som Volvo 740 :-P.

Jag har inget annan spel att testa i (ännu), ska prova att byta div. kondensatorer så får vi se om det hjälper.


WKD

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 633
    • Visa profil
  • Stad: Hägersten
Har det kommit fram någon lösning på detta?  Mitt DW gör samma sak.  Svart, svart, svart, VARDE LJUS!

Inga problem när den väl är igång, skarp och bra ljus.

Vissa gånger startar den direkt från kallt men ibland tar det 5-10sek innan displayen tänder..  blev skitskraj första gången det hände och såg hur plånboken blev några gr lättare.


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Hmmm?

2 av mina DMD-spel (från 1993) gör precis så här. Efter man strömsatt, så startar spelet upp i standby, men displayen är svart och först efter ca 20 sekunder tänds displayen och då är allt helt OK.

Dessa 2 spel är i mkt bra skick och lite spelade (med alla original kort och perfekt display).

Konstigt - kanske har med kondensatorer att göra?
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D