Frispel

sedan 2001

Tävling i Uppsala.

Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
(nästan bara jag som inte har något liv och startar nya trådar nu)

Kör en ny tråd på den här eftersom en annan "spårade ur" lite:
-----------------------------------------------
Lite citat:

Som det är planerat just nu ska tävlingen inledas (dag 1) med en (frivillig) kvalomgång där de 8 bästa går vidare till A-gruppen. Dom som inte kvalat in eller inte varit med på kvalet får spela i B-gruppen. Dag 2 inleds med ett kval för B-gruppen där de 4 bästa går till B-semifinal. Samtidigt spelar A-gruppen kvartsfinaler och semifinaler. Vinnaren av B-finalen får sedan möta de två finalisterna från A-gruppen i den stora "Grande Finale"...

Kommentarer?

Switalski
Medlem
Från:Uppsala
Antalposter:103 postad 2002-12-09, 14:47:38 |  |
Vi lägger ner slingshot diskussionen här och låter någon mer kunnig ta över.  

Ang. tävlingen så är det ju tråkigt med kårlegskrav eftersom du/ni definitivt utesluter alla under 18 år och mer eller mindre alla icke-studenter.

Då får ni nog kalla det Uppsala Studentmästerskap eller något liknande. Man kan ju inte titulera sig som bäst i uppsala när kanske 75% av befolkningen inte ens har möjlighet att delta.

Jag kan fixa gästleg eftersom Uppsalas nationer är för snåla för att släppa in studenter från andra orter. (grrrr)

Hade uppsala kårleg sedan jag pluggade där förut, men har inte betalat den här terminen eftersom jag kanske hade använt det max tre gånger på en termin eller så...

Reglerna för tävlingen låter störtsköna. Men det blir kanske lite slumpmässigt vem som vinner. Vi hade ,innan "någon"  gjorde att hela systemet kollapsade, en ganska bra plan för att få de absolut bästa att gå till kvartsfinal åtminstone. Därefter var det väl lite rysk roulette... men ... man har ju inte all tid i världen.

LDK
Medlem
Från:Uppsala
Antalposter:55 postad 2002-12-09, 15:48:29 |  |
Fortfarande nyfiken på om någon vill hålla med mig vad gäller slingshot-grejjen...  

Vad gäller tävlingen:
Vad är det som gör att det skulle bli slumpmässigt vem som vinner? Dom i A-gruppen har kvalat in sig och får sen kämpa sig fram till finalen i två omgångar, och TVÅ av dom kommer att få en finalplats. Dom som spelar i B-gruppen måste kvala en gång till. Så om någon som "borde" vara i A-gruppen ska gå vidare måste han eller hon klara av både B-kvalet och slutspelet mot alla andra i B-gruppen för att få en enda möjlighet till final.

En anmärkning: Slutspelsomgångarna ska avgöras genom att man spelar en mot en, på tre olika maskiner. Flest vinster går vidare. Här är väl en svaghet i upplägget, för om en bra spelare har lite otur kan han/hon åka ut lite för lätt. Men ska man vinna måste man vara på topp!!  


På det här sättet hoppas vi att alla får spela hyfsat mycket och att folk inte ger upp för tidigt. Plus att om man inte kan vara med på dag 1 så har man en chans att ta sig till final i alla fall.


Kom gärna med förslag på modifieringar...

-----------------------------------------------

Vi kör samma sak här i gävle. From. kvart och framåt är det också tre omgångar på tre spel. Det kan gå precis hur som helst. Säg att man får Addams + två spel man knappt kan. Då kan man vara borta med vinden.

Vi hade lagt upp det så att spelare som blev rankade högt (via ett poängsystem) skulle få en "lätt" väg fram till final och så. Men, nu kör vi ett annat system och då blir det lite mer slump.

Men, ska man verkligen kåra den bästa ska man köra under en lång tid (veckor? månader?) på många olika spel. Tyvärr blir det lite bökigt eftersom samma förutsättningar gäller för alla. Spelen kan ju vara i mer eller mindre bra skick.

Nånting i stil med Göteborg Pinball League skulle kunna vara något att köra. Vi funderar lite på det här. Då kan man ju *verkligen* se vem som faktiskt är bäst.

Under tävling antar jag att det är mest en värdemätare på vem som spelar bäst under press och kanske har lite mer tur än de andra.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Problemen som man ställs inför när man planerar en tävling är ju många. Det som visat sig vara ett av dom viktigaste (enligt min mening) är att få tiden att räcka till. Man kan göra en *väldigt* rättvisande tävling där bara de bästa tar sig till final, men det innebär att man måste ha så många spelomgångar att man får hålla på i "evigheter". Begränsningen beror framförallt på hur många spelare som vill delta samt hur många maskiner man har tillgång till.

Att ha en liga där man spelar regelbundet kan avspegla vem som är bäst på regelbunden basis. Kolla exempelvis in den här amerikanska "lilla" serien:
 Parlour Patron's Pinball League

Där kan man tydligt se att en spelare som Todd spelade väldigt bra periodvis men annars var han bland de sämre rankade. John, som vann serien, spelade betydligt jämnare och placerade sig topp 4 hela tiden.


Vad gäller Uppsala-tävlingen kan vi *förhoppningsvis* fixa ett tillfälligt "spelgästlegg" till alla icke-studenter som anmäler sig. Ska jobba för det...


JAL

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 19
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Ojdå! jag får nog gå in och dementera här! Det finns tyvärr ingen möjlighet att släppa in några andra än studenter, vi släpper inte in några utan kårleg, det ska mycket till för att bortse från reglerna. Jag kan inte göra så mycket åt trots att jag kommer vara ansvarig för puben där vi ska ha tävlingen. Jag kan kolla med "högre ort", men jag tvivlar starkt på att det skulle gå. sorry:-(


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Ja det var väl tyvärr som jag misstänkte. :-(

Nåja, vi ska väl kolla upp möjligheten i alla fall.

Mer info om tävlingen kommer förhoppningsvis i början av januari, när vi haft ett riktigt "planeringsmöte".Har faktiskt blivit riktigt sugen på att starta upp en liten Uppsala-serie till nästa år. Kan ju tänkas att vi kan bli hela 4-5 stycken!!! Hehe :-D

Med stor sannolikhet kommer Uppsala få två AFM efter nyår...ÄNTLIGEN!!! Då kommer jag spela stora hål i min plånbok... Hoppas vi kan ha ett AFM med i tävlingen!


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Trist att det bara blir studenter då. :-(

LDK: ett tips är att MINST en av er som arrangerar inte är med och tävlar själv. Eller om ni tar in någon utomstående som "domare" och allmän uppstyrare. Vilket kanske inte är helt lätt...

Jag har bestämt mig för att inte delta själv i tävlingen här. (Jag känner mig ändå mätt efter att ha högst poäng på två av tre spel jag spelat under kvalet ;-) )
Vi är tre stycken som arrangerar och det bästa alternativet verkar vara att jag står över och agerar någon slags domare.

Tycker verkligen att du ska ta och släpa dig hit. Strunta i att var med och tävla utan kom bara hit och lär dig av alla våra misstag så ni slipper göra samma samma saker i uppsala. Det är lite bökigare än man tror att arrangera en flippertävling har jag märkt.

Framför allt att försöka skapa någon slags "rättvisa". Det går ju aldrig att uppnå riktigt. Man får väl acceptera att en hel del tur och slump ingår i tävlingen. En vinnare ska ju ha tur också heter det ju.

Du får hemskt gärna vara med och hjälpa mig med lite saker kring tävlingen. Behöver en "assistent" ;-) och jag vill helst att de andra två ska slippa bekymra sig om organisations relaterade saker under tävlingen.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Jag har aldrig tänkt att vara med i tävlandet själv. Måste ju ha en *opartisk* domare och i o med att jag inte kände någon annan som ville dömma så fick det väl bli jag. Men jag är inte ensam om arrangemanget. Andreas (JAL) är ju den andra initiativtagaren. Sen har vi förhoppningsvis ytterligare två duktiga medarbetare i form av Anna (ANN) och Peter.

Det skulle verkligen vara bra om man kunde få komma upp å kolla in er tävling (och självklart hjälpa till om du så vill). Problemet är att jag har tenta + tentafest + blöt fest på institutionen kvällen innan, så jag är högst tveksam om jag kommer vara tillräckligt levande under den 21:a. Får väl försöka masa mig upp.


En fråga av ren nyfikenhet:
Vad var anledningen till att ni ändrade era ursprungliga planer om hur kvalet skulle gå till? Vad var anledningen till att ni ansåg att det blev för "orättvist"?


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Kom upp för fan. Jag kommer ha en sjöblöt kväll innan med nägra av deltagarna. Kommer att vara ruskigt bakis. Ska eventuellt ha svart/vit domartröja på mig (på allvar alltså) och sen ska vi ha en visselpipa också under bäst-på-en-minut tävlingen lutar det åt. Ska för övrigt vara med på den tävlingen så får helena ta över domartröjan.

Anledningen till att vi böt system får du egentligen fråga "någon annan" här på forumet.

Det systemet jag hade gjort var lite väl mycket för de redan frälsta (tanken med våran tävling är att få igång många nya lovande talanger) och helena ville ha ett lättare system. Tyvärr blev det lite oklart med vad som gällde egentligen och vi har haft svårt att få folk och skriva upp sig på listorna. Sen har vissa spel blivit så jävla upptrissade poängmässigt att ingen vågar skriva upp sig. Jag skulle själv bli skeptiskt om jag inte nött några av de spelen. Även om man är bra krävs det lite nötande, av samma ex. tom kanske, för att komma upp i höga poäng.

Aja, du/ni får lära er av våra misstag och styra upp det lite bättre i uppsala.


Tags: