Frispel

sedan 2001

Från vanlig klåpare till wizard. Hjälp?

Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Det känns som det är dags att ta det gigantiska steget från att vara en vanlig flipper klåpare till att bli lite mer wizard betonad.

Det jag behöver skärpa till mig mest med är den mentala biten. Men, jag tror att jag får ta och gå till någon slags idrotts psykolog för den biten. Har ofta problem med motivationen och då kan det gå riktigt risigt.

Men, det allra största problemet är dessa förbannade slingshots och outlanes. Jag behärskar inte slingshotsen alls. Kulan lever sitt eget liv där och säkert 9 av 10 kulor rinner i outlansen för mig. Det är inte så mycket som kan få kulan att rinna SDTM för mig om jag är riktigt inspirerad.

Vad göra med slingshotsen? Jag har sett en del dunka till på spelet för att "döda" ev. studs från slingshots och fått till det någon gång ibland själv. Det största problemet är att det sliter så mycket på handlederna att dunka hela tiden.

Är det någon som kan förklara ingående hur man behärskar slingshotsen på ett effektivt sätt?

Andra mer avancerade tips mottages gärna. :-D

Har föressten utvecklat en ny teknik den senaste månaden som jag inte tror jag sett någon annan göra förut. Slap save + ett dunk samtidigt.

Det här är väl vardagsmat för de flesta av er, men jag har lärt mig att, som sagt, slap sava samtidigt som jag puttar till spelet utan att släppa flipperknapparna alls. Ruskigt effektivt om tilten är någorlunda liberalt inställd.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
* Motivation, lugn och koncentration påverkar spelet mycket. Och jag har nog samma problem som du. Ibland på topp...ibland åt helskotta!

* Vad gäller slingshots så är min (lilla) erfarenhet att det ÄR jäkligt svårt att kontrollera bollen när slingshots aktiveras. det är ju på sätt å vis så det är menat...

Men...det finns väl lite man kan göra för att förbättra sina odds. Som du själv säger så kan man "nudga" lite. Så här beskrivs en sådan teknik i en RPG-FAQ:

Citera


- One area of the playfield where nudging is absolutely
vital is around the slingshots.  A ball that is moving
horizontally is much more likely to drain, especially on
newer machines.  Generally, if a ball is going to hit the
lower half of a slingshot (i.e. closest to the flippers),
nudge forward just as the ball makes contact with the
slingshot rubber.  If a ball is going to hit the upper half
of a slingshot, nudge foward just after the ball ricochets,
to force it further up the playfield and away from the
outlanes.* Vad gäller outlanes antar jag att du "nudgar" där med eller? Jag har haft samma problem som du, men det börjar bli bättre. Nyckeln till att få bort bollen vid outlanes är timingen i knuffen. Helst ska man använda lite "schacktänkande" och förutse att bollen kommer att hamna farligt nära outlanes. Själva "nudgen" ska ju helst vara så kraftfull att bollen verkligen kommer ur farozonen. (OBS! Outlane-nudging känns helt omöjligt om outlane-posten/pinnen inte har en gummiklädd yta.)

* Vad gäller slapsaves så trodde jag att det var per definition att tvåstegsflippa i kombination med "dunkande".
:-)

Kan ju för övrigt nämna att min spelstil kan vara VÄLDIGT ljudlig från allt slapsavande och buttande. Det kan nog JAL intyga om han läser det här...

* Förresten...har kommit på att jag måste sluta fokusera mig på att rädda bollar. Om man bara kan lära sig att träffa det man siktar på lite oftare, kan man minska kantstudsar och rikoschetter. På det viset behöver man inte rädda så mycket......
:-D


Torbjörn M

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 988
  • Visa profil
 • Stad: Tullinge
Mitt tips är att försöka ligga steget före bollen hela tiden, så du vet vart den är på väg innan den faktiskt är där.
När du på så sätt ser bollen närma sig Outlane-området kan du stöta till spelet uppåt så bollen studsar mot toppen av slingshot:en och bort från outlanen. Övning ger färdighet...:-)

Något som gäller för mig är att full koncentration ger utdelning, men står jag däremot bara och trycker på knapparna vid rätt tillfälle ger det inte lika höga poäng.

Citera
"The ball is wild!"
/Harry Williams


ANN

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 21
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Hi hi ha ha ha...

Det är verkliken både kul och spännande att
läsa om olika speltekniker!
Fortsätt, berätta mera, ni som kan!

Dock får jag själv bara mer å mer bekräftat för mig vilken nöjjes-lek-tant jag själv är!
:-D

Visst är det alltid kul när man lyckas
med nått highscore osv. Men ny börjare
som jag är tycker jag att spelteknink-prat
är kul att höra/läsa/se å kanske pröva på ibland. Men annars är jag mer "bara" (i alla fall ännu) "nöjjes-spelare" om man säger...

Undrar om det finns någon mer här på forumet som ser spelandet likadant? Att det i första han är en upplevelse framför poängjackt?

Hm... får nog börja en helt ny/annan tråd
för en sådan diskussion tror jag! :-)
*Skall genast skriva*

:-P


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
LDK: tjaaaa... Jo det är klart att jag dunkar och frustar när kulan är runt outlansen. Men, som du sa: det bästa är ju att alltid träffa det man ska så att man inte ens behöver rädda kulorna så ofta. Tyvärr måste man ha spelat spelet i fråga en hel del (kanske samma exemplat tom. eftersom de skiljer sig rätt ordentligt ibland) för att det ska funka.

Ibland lyckas jag bara "döda" kulan helt när den fladdrar runt på slingshotsen och så faller den ner snällt på ena flippern.
Men, det är sällan det lyckas.

Torbjörn: jepp. koncentration är otroligt viktigt. Ang stötar och outlanes så är jag ite småskraj för dem. Det händer då och då att jag stöter ner en kula i outlanen som hade gått i inlanen annars. Suck...

Ann: för mig är spelet mer upplevelse än poängjakt. Det innehåller ju både och men jag kan vara helnöjd med en omgång även om jag bara spelat "snyggt" utan att fått höga poäng. Spelar man bra/snyggt så förhöjer det ju njutningen av hela upplevelsen också. Får man höga poäng så är ju det en bonus, men inte allt för mig iaf.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Switalski sa:

Citera

Ang stötar och outlanes så är jag ite småskraj för dem. Det händer då och då att jag stöter ner en kula i outlanen som hade gått i inlanen annars. Suck...


Sånt får man räkna med. Jag upplevde det ganska mycket när jag började med nudging runt outlanes. Men när man börjar få ordning på tekniken så räddar man kulan från en säker drain bra mycket oftare än man råkar draina kulan av misstag. Beror ju självklart på hur breda outlanes är, samt om det finns bra gummiytor.

Nu låter det väl som att jag är bra på sånt här, men det är ju inte fallet hehe. Som jag sa har jag en tendens att fokusera för mycket på saves isf att träna upp pricksäkerhet. Så mina scorer är rätt så mediokra ändå...


Förresten...kom på ett tips som kan vara till nytta på en maskin med *väldigt* känsliga slingshots. Det som har en tendens att hända på såna maskiner är att när kulan kommer farande ner från en orbit och precis rullar ner längs slingshotens "långsida", så aktiveras slingshoten alltid och bollen är ur kontroll!! Jag gillar att låta bollen komma ner mot flippern från orbiten och sedan göra nån slags "live catch" för att stanna upp och få en möjlighet till att sikta. Om då slingshoten aktiveras så får jag aldrig fånga upp bollen utan den hamnar i slingshotsens våld. För att förhindra detta kan man på ett tidigt stadium, när bollen fortfarande har kontakt med orbit-väggen, sido-nudga spelet för att knuffa ut kulan från orbit-väggen och få den att passera slingshoten något längre in mot mitten. Förhoppningsvis kan man då slippa att slingshoten aktiveras och stöter bort bollen...

(förstod nån någonting???)

:-P

Hade sånt problem på ett Indianapolis 500 och jag drainade alldeles för snabbt hela tiden innan jag kom på det här knepet...då blev det lite bättre.
« Senast ändrad: december 08, 2002, 04:08:50 av LDK »


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Jag förstår precis vad du menar med det här med känsliga slingshots osv. Men, det bästa är nog att säga till operatören att det är "fel" på spelet. Inget spel är ju designat så att kulan ska falla ner på en slingshot efter att ha dragit runt i en loop.

Vart felet/felen ligger överlåter jag till de mer teknik kunniga att svara på. :-D

Det här med "wizard" föressten. Det är ju en "viss" ironi bakom subjectet. När kan man kalla sig wizard egentligen? Jag får höga poäng till och från. Vi håller på och jobbar oss emot att undersöka om ToM:s poängräknare "varvas" vid 9.999.999.999 nu , "problemet" är att när jag slagit GC:t så tappar jag den där riktiga motivationen och kulan rinner ganska omgående när jag ser att det är klart. Jag och Helena (här ifrån forumet) har väl startat något poäng race på det nu. "Tyvärr" händer samma sak för henne när hon slagit mitt GC.

Det jag vill bli bra på är att kunna ställa mig vid vilket spel som helst, vart som helst och ändå få relativt höga poäng. Genom att toknöta samma spel, och helst samma exemplar, kan vem som helst få höga poäng.

Jag är relativt bra på att få höga poäng sådär "spontant". Får nästan alltid knack på ett spel jag inte spelat förut. Om det är någorlunda kul.

Vill minnas första gången jag spelade MM i USA strax efter det kommit ut och tog GC:t på en spelhall på självaste Times Square i New York.  :-P


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Jag tror nog ändå att jag inte lyckades göra mig förstådd...för så som jag menar att kulan rör sig vid slingshoten, kommande från en loop, det förekommer på nästan alla spel.

Så därför har jag gjort en mer tydlig beskrivning med bilder:

Slingshot-teknik

Hoppas det framgår bättre nu vad jag menar?


Vad gäller begreppet Wizard är det ju ganska godtyckligt. Men när jag tänker Wizard så tänker jag omdelbart på folk som Bowen Kerin och KGB för den delen, som bevisat sin skicklighet om å om igen och som dessutom besitter ett grymt engagemang. Kolla bara på gamla inlägg på RGP från dessa herrar(rec.games.pinball nyhetsgrupp).


Torbjörn M

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 988
  • Visa profil
 • Stad: Tullinge
En Wizard för mig är någon som har ett högt snitt vad gäller poäng och som behärskar de flesta tekniker.
En Wizard är snabb på att behärska ett spel han/hon aldrig spelat på förut.
Tyvärr lever jag inte själv upp till dessa krav, mina flipper-prestationer varierar väldigt (desto roligare när man sätter en GC-score!).


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Torbjörn: Jag är hyfsad på att ställa mig vid ett spel som jag inte kört tidigare. Det har väl hänt då och då att man stänkt in en GC första gången man spelat vissa spel.

Då spelar jag oftast mer som jag gjorde för 7-8 år sedan: bara skyffla utan att ha läst guider etc.

Fick nog nästan högre genomsnitts poäng under min "första" flipper period (har haft några år med rätt mycket uppehåll i spelandet) eftersom jag inte riskerade poängen genom att bygga upp saker och ting. Vill man ha riktigt mycket poäng måste man ju riskera en hel del också. Kulan kan ju sumpas när man t.ex. stått och nött upp jackpoten innan man tar den.

Kör man skyffel-stilen så får man ju nästan alltid sina poäng ändå.

LDK: Det är skönt att se att du tar flipprandet på allvar. :-D Det gör jag med.
Men inte brukar kulorna ta den vägen du beskriver på skisserna? Det vanligaste är ju att de kommer ner mot respektive flipper. Massor av spel kan man ju stå och mata runt i loopen/orbiten (är det någon skillnad på de två?).

Om jag inte är helt ute och cyklar så är skissen från MM? Är inte sådär jätte inspelad på det men jag kommer ihåg att jag tyckte att det var svårt att göra något konstruktivt av kulorna som kom från looparna när jag spelade det här om sistens.

På de två spel jag spelar mest just nu (TOM och TAF) så glider inte kulan ner på slingshotsen i vilket fall.

För att byta ämne lite: ska ni ha någon tävling i uppsala? Har lust att vara med om ni ska ha en. Det är ju ändå min hemmaplan där.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Vet inte om jag tar flipprandet på så stort allvar...tycker det är kul med olika tekniker bara...

Mycket märkligt att du inte håller med mig om att kulan passerar slingshoten. Mycket märkliga specialversioner av flipperspel du måtte spela på... ;-) För min del så tycker jag att det är så på många spel. TOM är för övrigt ett utmärkt exempel på ett spel där bollen rör sig så. Sen att på de flesta spel aktiveras aldrig slingshoten förutom när kulan kommer riktigt nära, det är ju en annan historia. Oftast passerar alltså kulan förbi slingshoten. Tekniken gällde endast i de fall då slingshots inte tillåter kulan att nå flipprarna... :-D

Någon annan som vill hålla med mig???Vad gäller tävling i Uppsala så verkar det bli i februari eventuellt. Det kommer nog tyvärr vara kårlegskrav eftersom lokalen vi ska vara i är V-Dalas Nationspub. Förhoppningsvis kan vi ordna något slags gästleg till personer utifrån som vill delta.

Utställaren var mycket positiv till att ha en tävling. Tror att vi ska kunna skrapa ihop 4 maskiner och att en av dom ska förhoppningsvis vara ett AFM.

Som det är planerat just nu ska tävlingen inledas (dag 1) med en (frivillig) kvalomgång där de 8 bästa går vidare till A-gruppen. Dom som inte kvalat in eller inte varit med på kvalet får spela i B-gruppen. Dag 2 inleds med ett kval för B-gruppen där de 4 bästa går till B-semifinal. Samtidigt spelar A-gruppen kvartsfinaler och semifinaler. Vinnaren av B-finalen får sedan möta de två finalisterna från A-gruppen i den stora "Grande Finale"...

Kommentarer?


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Vi lägger ner slingshot diskussionen här och låter någon mer kunnig ta över. ;-)

Ang. tävlingen så är det ju tråkigt med kårlegskrav eftersom du/ni definitivt utesluter alla under 18 år och mer eller mindre alla icke-studenter.

Då får ni nog kalla det Uppsala Studentmästerskap eller något liknande. Man kan ju inte titulera sig som bäst i uppsala när kanske 75% av befolkningen inte ens har möjlighet att delta.

Jag kan fixa gästleg eftersom Uppsalas nationer är för snåla för att släppa in studenter från andra orter. (grrrr)

Hade uppsala kårleg sedan jag pluggade där förut, men har inte betalat den här terminen eftersom jag kanske hade använt det max tre gånger på en termin eller så...

Reglerna för tävlingen låter störtsköna. Men det blir kanske lite slumpmässigt vem som vinner. Vi hade ,innan "någon" ;-) gjorde att hela systemet kollapsade, en ganska bra plan för att få de absolut bästa att gå till kvartsfinal åtminstone. Därefter var det väl lite rysk roulette... men ... man har ju inte all tid i världen.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Fortfarande nyfiken på om någon vill hålla med mig vad gäller slingshot-grejjen... :-)


Vad gäller tävlingen:
Vad är det som gör att det skulle bli slumpmässigt vem som vinner? Dom i A-gruppen har kvalat in sig och får sen kämpa sig fram till finalen i två omgångar, och TVÅ av dom kommer att få en finalplats. Dom som spelar i B-gruppen måste kvala en gång till. Så om någon som "borde" vara i A-gruppen ska gå vidare måste han eller hon klara av både B-kvalet och slutspelet mot alla andra i B-gruppen för att få en enda möjlighet till final.

En anmärkning: Slutspelsomgångarna ska avgöras genom att man spelar en mot en, på tre olika maskiner. Flest vinster går vidare. Här är väl en svaghet i upplägget, för om en bra spelare har lite otur kan han/hon åka ut lite för lätt. Men ska man vinna måste man vara på topp!! :-D


På det här sättet hoppas vi att alla får spela hyfsat mycket och att folk inte ger upp för tidigt. Plus att om man inte kan vara med på dag 1 så har man en chans att ta sig till final i alla fall.


Kom gärna med förslag på modifieringar...


Tags: