Frispel

sedan 2001

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Linde

Sidor: 1 2 3 4 5 6 ... 26
46
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 06, 2012, 03:48:24 »
EZL:

Korrekt analys.

Egentligen har Automatspelslagen och Lotterilagen spelat ut sin funktion, när det gäller att förhindra spel om pengar. Tack vare internet är datorer och mobila enheter nutidens automatspel, om pengar.

Likväl är staten genom främst Regeringskansliet och LI hela tiden bekymrade, för att publika lokaler ska fyllas med en mängd automatspel, om lagar om spel (eller tillämpning) lättas upp: på ett i deras mening alltför omfattande sätt.

Detta med följden att helt oskyldiga flipperspel, arkadspel och dessutom helt vanliga tv-spel alltjämnt behandlas på ett minst sagt styvmoderligt sätt.

Jag kan innerst inne tycka likadant som andra; att det är på tiden att avskaffa Automatspelslagen, och bestämma att icke vinstgivande spel ska vara fria, medan spel med vinst (oavsett typ av vinst) får regleras i Lotterilagen.

Desssvärre är jag på samma gång övertygad, om att ett så omfattande steg är alldeles för "stort", för våra kära beslutsfattare.

Titta bara på LI, som tjatar om spelförbud, för tillsynes alltmer döva öron.

I som det väl får förstås ett desperatat försök att pränta in gällande spelförbud hos allmänheten, trots att internet medfört att medborgare kan spela vad som helst (när som helst), producerar myndigheten nu en kokbok (!).

Det är nog som en f.d. anställd (numera pensionerad) högre tjänsteman vid LI förklarade: "det är väl klart att LI prövar nya vägar, för att synas och höras i samhället, när vanligt folk uppfattar deras argument som inaktuella".

(länk till LI:s information om kokboken finns i annan tråd)

Att LI, i detta sitt läge, skulle ställa sig bakom förslag om avskaffandet av lag, som trots allt ger en hel del utrymme till LI; det tror jag inte alls på (och utan stöd från LI om ett sådant avskaffande = det blir inget avskaffande).

Anledningen till att jag inte alls argumenterar för idag ett totalt avskaffande av Automatspelslagen, är således att jag inte bedömer det som genomförbart.

Dessutom:

Det finns en lagakraftvunnen dom, om att Automatspelslagen ska tillämpas på internetcaféer. På samma gång finns det åtskilliga kommuner, som anser att internetcaféer är en olämplig miljö (!). Med följd att det uppskattas av vissa kommuner, om (att) LI kan ingripa, och med stöd av Automatspelslagen förelägga om förändringar, eller t.o.m. stoppa spel/datorer på platsen.

Detta eftersom ingen annan (lika effektiv) lag finns, för sådana ändamål.

Dumheter? Överförmynderi? Jodå, men likväl en verklighet.

Idag sitter Regeringskansliet och filar på anpassningar av Automatspelslagen (se LI:s besked om indikation om anpassad Automatspelslag). Detta så att det ska vara möjligt för LI att reglera internetcaféer, med ett Damoklessvärd.

Mot denna bakgrund om reglering av internetcaféer med Automatspelslagen, kan det väl ändå inte finnas någon, som på fullt allvar hoppas och tror att denna lag kan bli avskaffad i sin helhet, under de närmaste åren:

om möjlig att avskaffa = varför nu arbete för att utöka lagen?

Ställd inför sådant faktum - att nu ett avskaffande av hela Automatspelslagen tyvärr inte är realistiskt att hoppas på - återstår endast att försöka tillse, att lagen inte blir tuffare än idag, mot flipperspel:

(och inte mot oskyldiga arkad- och tv-spel även om det blir svårare)

Det finns därtill minst ytterligare en sida av myntet.

För några år sedan blev jag anlitad som juridiskt ombud av TV4, för att bemöta Lotteriinspektionens uppfattning, om att programmet Vem vill bli Miljonär är ett otillåtet lotteri.

Jag/TV4 vann i Länsrätten (nuvarande Förvaltningsrätten) som helt och hållet godtog min argumentation, om att det var en laglig tävling, och inte ett lotteri.

Der var inte helt självklart att vi skulle få rätt. För att övertyga i rätten krävdes en hel del argumentation, om själva lotteribegreppet i svensk lotterilag.

I USA bygger många lotterilagar på den s.k. Johnson akt som inriktar sig på övergripande spel/lotterifunktioner. Detta medan svensk lotterilagstiftning, sedan urminnes tider, fäster avgörande betydelse vid vad (slump eller skicklighet) som avslutar, i den verksamhet som är fråga om.

Det faktum att slumpmoment aldrig avslutar i Vem vill bli Miljonär, borde därför räcka vid en bedömning av "lotteri eller inte lotteri", men det finns också ett lagrum som ger möjlighet att bedöma "verksamhetens allmänna karaktär", med tyvärr följd att godtycke kan uppstå, kring svensk lotterilag.

Hursomhelst, jag fick således rätt, och anledningen till att jag här tar upp det ärendet, är att jag mycket väl kommer ihåg särskilt ett av argumenten, som blev anfört mot programmet, med därtill extra stort allvar i tonläget:

"om det anses vara lagligt att bedriva tävling under denna form finns det en uppenbar risk, för att samma slags tävlingar uppstår i form av automatspel, därför är verksamhetens allmänna karaktär att anse som direkt olämplig"

LI tvekar således inte ens för att försöka stoppa ett tv-program, som sänds över hela världen, i syfte att hindra spel, utanför statens spelmonopol:

med extra hög skärpa, om något anses öppna för automatspel.

(en del minns kanske rubrikerna: LI vill stoppa Vem vill bli Miljonär)

Detta faktum är ytterligare ett skäl, till varför det tyvärr inte är särskilt realistiskt, med förhoppning om att Automatspelslagen blir avskaffad. När LI inte ens vill tillåta ett tv-program, som antas öppna upp för automatspel; hur ska då ett totalt avskaffande av Automatspelslagen i sin helhet "säljas in"?  

Det vore (återigen) ett alldeles för stort steg, i ögonen på LI, som är satta att kontrollera spelmarknaden: och om LI är negativa till ett avskaffande av en lagstiftning om spel = dessvärre Mission Impossible; LI:s röst är tung.

Däremot tror jag inte att det är hopplöst att kämpa för att förströelsespel (i vart fall flipperspel) endast ska anmälas, till ett centralt register, hos LI.

När det gäller frågan om flipperspel (förströelsespel) i en bostad eller i en hobbylokal, bör ett system med endast anmälningsförfarande under alla förhållanden räcka:

d.v.s. om redan själva innehavet blir föremål för reglering.

För att säkerställa att en anpassad Automatspelslag inte blir orimligt hård (mot i synnerhet flipperspel), är det sannolikt nödvändigt att bjuda in en hel del tjänstemän från LI och Regeringskansliet, och visa upp hobbyn:

det kan i vart fall inte skada, och bör ske innan en skärpt lag är ett faktum.

Jag själv har inte någon lokal fylld med härliga flipperspel (alltjämnt bara en dröm), och skickar därför ett sådant "uppdrag" till er, som har resurser.

47
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 05, 2012, 19:32:39 »
Problemet med en begränsning av exempelvis högsta antal frispel, är att sådant (lätt) kan kringgås. TV-spel öppnar för stor uppfinningsrikedom.  

Den som vill spela om pengar på automatspel är främst road av spel på tv-skärm: av pokersymboler, fruktsymboler, eller annat som visar sig på ett slumpmässigt sätt. Flipperspel är en annorlunda (unik) spelform.

Även om det (förvisso) går att spela om pengar, på så sätt att den som har ett visst antal poäng på ett flipperspel vinner en viss summa, så går det aldrig att jämställa sådant spel, med poker/fruktspel (penningspel) på tv-skärm.

Ett flipperspel (oavsett eventuell vinstmöjlighet) har helt enkelt inte samma spelpublik, som exempelvis en pokermaskin: där man kan satsa 20 kr eller mer i ett spel och vinna flera tusen kr, endast beroende på hur spelkort uppenbarar sig. Flipperspel ger inga s.k. slumpmässiga högvinster.

Därför kommer tv-spel (till följd av möjlighet till hårt spel som följer av specifikt tv-spel) alltid att vara en företeelse, som till skillnad från flipperspel måste regleras hårdare: om samhället vill undvika ett s.k. icke önskat spel.

48
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 05, 2012, 19:09:24 »
Ja, jag får i vart fall delvis hålla med Johan här:

Ett arkadspel av typen House of Dead kan inte gärna fungera som ett illegalt automatspel (inte som pokerspel eller liknande). Så långt är vi helt överens.

Men... likväl är House of Dead per definition ett tv-spel.

För uppställande av House of Dead utan tillstånd skulle det därför erfordras, att tv-spel får ställas upp, utan tillstånd.

I ett läge där tv-spel får uppställas utan tillstånd vidhåller jag att risken (tyvärr) är uppenbar, för att i sådant fall också pokerspel m.fl. icke önskade spel blir utställda: under åberopande av förströelsespel, i form av tv-spel.

Visst, det är kanske möjligt att göra någon slags lista över vilka tv-spel som är ok, utan tillstånd. Det lär dock inte vara det lättaste.

Titta exempelvis på en del s.k. fruktkort.

Det finns speltillverkade som säljer fruktkort, där alla symboler utgörs av bl.a. ansikten (istället för frukter). Med dessutom en spelfunktion, som innefattar "poäng" i form av endast förlängd speltid.

Detta för att kringgå förbud, mot fruktsymboler och/eller poäng i spel.

Kort och gott (tyvärr) är det så, att termen "tv-spel" är så pass vidsträckt, att det skulle bli ogörligt att definiera vad som är tillåtet, i form av tv-spel:

om vi talar förutsättning för tillståndsfrihet.

Ett flipperspel är däremot väldigt unikt och om än det även också vid spel på flipperspel finns möjligheter att vinna pengar, lär det aldrig bli samma slags spel, som på frukt- eller pokermaskiner.

Jag kan dock mycket väl tänka mig att om det skulle gå att få ett gehör för tillståndsfrihet för flipperspel, så skulle antagligen LI m.fl. sparka bakut:

när det framkommer att det i spelmenyn går att ställa in en funktion som (enligt vad Johan skriver) t.o.m. utvisar hur mycket en viss person vinner, eller har vunnit, i form av pengar.

Detta eftersom då hela idén med tillståndsfrihet för flipperspel (av skälet att spel om pengar är väldigt långsökt) i vart fall delvis faller samman.

Jag måste medge, att jag innan Johans inlägg inte alls kände till att det finns sådan inställningsmöjlighet, i alla nya Stern flipperspel (att man t.o.m. kan redovisa eventuell penningvinst i displayen).

Om jag hade känt till det skulle jag inte ha varit lika talför, vad gäller möjlighet att lobba för särreglering och tillståndsfrihet, avseende flipperspel.

För, återigen:

Ett flipperspel med sådan "penningvinstfunktion" i menyn är något som LI m.fl. aldrig någonsin skulle godta, i form av ett tillståndsfritt spel. Tvärtom, med en sådan funktion är ett tillstånd antagligen helt nödvändigt. För att den vägen reglera spel, till att endast utgöra förströelsespel.

Stern har säkert en väl genomtänkt anledning till att ha sådan spelmöjlighet, men hur fungerar det i alla stater i USA, där spel om pengar (på specifikt automatspel) är strikt förbjudet?

Här i Sverige är förekomst en sådan möjlig funktion helt klart negativ, när det gäller fråga om tillstånd och tillståndsfrihet. Ett flipperspel med där inbyggda optioner för att spela om pengar = nej... nej, inte alls "åt rätt håll".

Jag kan dessutom tänka mig, att LI skulle återkalla ett tillstånd för flipperspel, om en sådan option skulle vara påslagen och därmed möjligt att använda.

49
Flippersnack / Funderingar om tillstånd för flipperspel.
« skrivet: februari 05, 2012, 18:44:15 »
hahaha... så rätt så:

Fler än 149 vänner = dom får inte vara med och leka :-)

(relevant reflektion från Johan: hur tänkte HD?)

HD = Högsta domstolen... inte Hot Doggin (!)

50
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 05, 2012, 17:16:56 »
johan r:

Jag tror att arkadspel (tv-spel) tyvärr också framöver måste bli föremål för en tillståndsprövning. Annars är det uppenbart att frukt och poker trillar in, som objuden gäst.

Det är såklart inte gynnsamt, för arkadspel.

Om alla former av förströelsespel inklusive tv-spel (arkadspel) ska omfattas av endast anmälningsplikt istället för krav på tillstånd, torde det också behövas förbud mot mer än x antal frispel. Ett sådant förbud skulle dock antagligen kunna kringgås, på så sätt att spelare vinner s.k. etapper av spel.

Flipperspel (till skillnad från tv-spel) är som spelform närmast helt omöjligt, attt använda för någon form av illegalt spel. Därför lämpar sig specifikt flipperspel för en särreglering, där det bör räcka med att registrera utställandet hos LI.

(så att samhället har koll på vad som står utställt i spelväg)

Jag har tyvärr mycket svårt att se hur tv-spel (arkadspel) ska kunna släppas helt fria, med mindre än att illegalt spel kommer som ett brev på posten.

51
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 05, 2012, 17:00:22 »
Ett problem uppstår om hela Automatspelslagen avskaffas:

i sådant fall är det plötsligt (återigen) möjligt att vinna obegränsat med frispel, på s.k. pokermaskiner. Dessa frispel skulle (med all säkerhet) säljas/växlas mot pengar.

Därmed har illegalt spel uppstått.

Detta eftersom Lotterilagen anger, att rätt till fortsatt spel (eller frispel) inte är vinst, i lotterilagens mening.

Därför tror jag mer på särreglering av specifikt flipperspel.

Lagstiftare (och LI) är inte det minsta bekymrade för flipperspel som spel.

Däremot finns det en stor och tyvärr berättigad oro, för att ett upplättat regelverk möjliggör spel om pengar, på förströelsespel i form av pokermaskiner, frukthjul och liknande spel.

Uppfinningsrikedomen har varit stor under årens lopp:

Pokermaskiner har ställts upp, med därtill texten "endast för förströelse". När sedan poäng har vunnits får spelare ett s.k. poängkvitto, för att senare kunna fortsätta sitt spelande. Eftersom det inte är förbjudet att sälja ett poängkvitto, är/blir situationen snabbt ohållbar.

Ett avskaffande av hela Automatspelslagen skulle således öppna upp för illegalt automatspel. Det kommer ingen lagstiftare att gå med på.

52
Övrigt / Kokbok från Lotteriinspektionen
« skrivet: februari 05, 2012, 01:03:15 »
ubbla:

Det finns andra exempel, på att det nog kunde vara bättre förr. En härligt skön lirare vid LI, titulerad som Chef för LI:s spelkontroll, skickade ett långt brev med rubriken HEMLIGT (stora bokstäver), till Skatteverket.

Den gode Stanley (numera pensionerad) inledde med att detta brev inte fick lämnas ut till någon, eftersom det skulle röja hans hemliga uppdrag för LI.

Därefter bad Chef för spelkontroll, att få bli befriad från inkomstskatt, avseende kontrollantarvoden från LI. Det med motiveringen att han (för att smälta in i de miljöer som kontrolleras) brukar äta och dricka, för arvodet/lönen från LI:

"att tvingas äta och dricka i tjänsten är inget nöje och bör inte beskattas"

skrev härliga Stanley, Chef för LI:s spekontroll, till Skatteverket.

Av någon anledning beslutade Skatteverket emellertid att:

a): inte hemligstämpla brevet
b): inte bevilja yrkande om befrielse från skatt
c): tillskriva arbetsgivaren LI med begäran om synpunkt

När LI internt utredde situationen, ändrade Stanley sig, vad gällde att dricka i tjänsten: "Det är riktigt att jag äter mat för att smälta in, men öl och vin som inhandlas dricker jag inte upp. Det häller jag istället ut, i blomkrukor."

Till försvar för myndigheten LI bör framhållas, att ovanstående inträffade långt innan nuvarande GD tillträdde. Jag är övertygad om att nuvarande GD:n (en både klok och trevlig person) skapat en helt annorlunda myndighetskultur.

Detta även om nu en kokbok plötsligt har uppenbarat sig.

Vilket kan vara bra, det uppstår om inte annat dialog:

exempelvis om hur myndigheter hanterar resurser.

johan r (på tal om kokboken från LI):

Nej, absolut inte ett aprilskämt!

Men nu vet du vart en del av dina erlagda tillståndsavgifter tar vägen. Jag vet inte om det bara är ett rykte, men någon har berättat, att den som betalar för tio speltillstånd i stöten får ett gratisexemplar, av LI:s kokbok.

Av LI:s hemsida framgår, att det är LI:s egen personal som står för recepten i kokboken. En god vän i spelbranchen säger sig känna till namn, på en del recept:

- rättsrötastuvning
- tillståndssoppa
- tillsynsröra

Johan: om du får en egen kokbok från LI, kan du väl berätta?

D.v.s. innan jag själv hunnit tigga till mig ett ex.

Mycket kan sägas, LI skapar således i vart fall dialog :-)

Precis som Bally Hagman berättade i en annan tråd, har LI vid ett möte med spelbranschen för några år sedan berättat, att vissa spelplatser kanske inte ens blir kontrollerade, under ett helt år, på grund av resursbrist.

Detta trots ständigt tickande avgifter, för specifikt LI:s kontroll och tillsyn.

Tacka tusan, för att tillsyn nog inte alltid hinns med i önskad omfattning:

inte när LI (mer angeläget?) också pysslar med recept, till kokböcker.

För ingen tror väl att LI:s personal sitter gratis på övertid och producerar material till LI:s publikationer; oavsett om det är till kokbok, eller annat.

*******************

Nej, jag mobbar inte LI :-) men en kokbok bjuder in till lite raljerande.

Nuvarande LI gör en hel del rätt, vilket LI (såklart) ska ha beröm för:

tyvärr finns också hantering, som leder till förvåning, eller t.o.m. kritik avseende myndighetsutövning: och det gäller annat än kokböcker.

När det gäller flipperspel har jag dock inte sett annat än att LI överlag är förstående. God dialog är viktig och LI är normalt lätta att tala med.

53
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 04, 2012, 19:18:01 »
Jag skrev precis att jag skulle lugna ner mig i den här tråden :-) varpå dessförinnan hann CC skriva ett klokt inlägg.

Därför också detta:

Jag håller (såklart) med CC.

Min uppfattning är att det ska finnas en klar gräns, mellan:

- spel endast för förströelse/inget annat, och

- spel med vinstmöjlighet / monetär vinst

Samhället ska inte lägga sig i om medborgare spelar för sitt nöje.

För spel med vinster ska det finnas tydliga regler och kontroll.

Den som äger ett internetcafé är nog desperat, i jakt på argument.

Att då kunna säga:

"titta, det tävlas på flipperspel utan tillstånd, och det finns lokaler med spel, finns tillstånd?" känns säkert relevant, från internet-folkets perspektiv.

Risken är att det sett ur lagstiftares perspektiv är enklast, att avskaffa alla möjligheter till spel, utan tillstånd. Då ryker tillståndsfria flippertävlingar.

Vill det sig riktigt illa, föreskrivs att automatspel endast får innehas till följd av speltillstånd, och annars bara om särskilt innehavstillstånd meddelats.  

När förslag om krav på innehavstillstånd för flipperspel senast var på uppe blev det nej i slutändan, p.g.a. att förslaget ansågs vara för långtgående:

förhoppningsvis blir det samma sak även framöver.

Idag finns mängder av samlarspel, i form av legala enarmade banditer.

Fram till 1990-talet var det nästintill omöjligt, att få samlartillstånd. När jag själv satte frågan på sin spets, slutade det med att LI gav mig i uppdrag, att ta fram underlag för bedömning av enarmade banditer, för samlarbruk.

Om idag någon eller några pigga människor uppvaktar på alla tänkbara sätt om flipperspel, kan följden mycket väl bli, att den/de som uppvaktar blir ombedda att hjälpa till, med ett nytt framtida regelverk:

I sådant fall uppstår möjlighet att skapa positiv framtid för flipperspel.

(det gäller att göra sin röst hörd, alla med hobbylokaler har ett guldläge: om ni bjuder in berörda tjänstemän m.fl. och seriöst berättar om flipperspel)

54
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 04, 2012, 18:40:18 »
Tack JPN, för ett mycket intressant inlägg:

precis vad som behövs, när tjänstemän m.fl. läser här på SFS.

(att det finns opinion, mot inskränkningar av flipperspel)

Anledningen till att datorer i internetcaféer anses utgöra automatspel, är att det spel som sker på dem bedöms vara jämställt med sådant spel, som enligt Automatspelslagen utgör "förströelsespel":

d.v.s. spel utan annan vinst än frispel/fortsatt speltid.

Redan under mitten av 1980-talet, endast några år efter att Automatspelslagen införts, fastställdes det att en helt vanlig datorbutik som mot betalning av 10 kr upplät en Commodore VIC 20 dator för spel under 15 minuter, behövde ett tillstånd enligt Automatspelslagen.

Det är således möjligheten att kunna spela för förströelse på exempelvis tv-spel (datorer), flipperspel, s.k. skjutare (mekaniska spel i form av en hel del anordningar), som medför tillståndsplikt.

Det är vidare själva uppställandet, som utlyser att tillstånd behövs. "Automaten" behöver inte ha myntinkast och inte ens vara inkopplad, för att Automatspelslagen ska vara tillämpningsbar.

Om vi går tillbaka till 1980-talet, när Automatspelslagen tillkom, förekom renodlade spelhallar med flipper och tv-spel. Dessa existerar knappt längre.

När jag går in i ett av de större internetcaféer, som på senare år blommat upp, kan jag dock känna igen en del av stämningen, jämfört med hur det kändes och såg ut i spelhallar, på 1980-talet.

Det är mörkt, främst spelskärmar lyser upp, och det sitter (tidigare stod; på tiden med spelhallar) en stor mängd av helt koncentrerade människor.

Jag kan lika lite som på 1980-talet se, att miljön är "ond".

Om det dock är som det skrivs i Arbetarbladet (dit LI länkat), att man påträffat 10-åriga barn mitt i natten i ett internetcafé, med narkotikahistorik, är situationen givetvis inte alls bra. Jag anser dock att sådan problematik får sökas någon annanstans, än i själva datorerna (automatspelen).

Under 1980-talets början fanns det i praktiken endast publika spel, för den som ville spela. Idag kan däremot vem som helst spela, närsomhelst, med datorer eller telefoner.

När (om) nu 10-åringar hänger på ett internetcafé, är det därför sannolikt inte bereoende på att de söker datorer och spel, utan en plats att vara på. Det är således inte alls som under 1980-talet, att möjligheten att spela utgör det huvudsakliga incitamentet, för att besöka sådan lokal.

För några år sedan prövades om en s.k. surfdator utgör ett automatspel. Det blev fastställt att så inte är fallet, bl.a. med hänvisning till att i sådant fall skulle varenda publik dator (och i förlängning även datorer i bostäder) omfattas av lagar om spel. Det ansågs inte ha varit lagstiftarens intention.

När däremot dator som är konfigurerad och särskilt avsedd för spel (vilket ofta anses vara fallet i internetcaféeer) är rättsläget däremot sådant, att datorn - därmed - anses vara automatspel, i Automatspelslagens mening.

Eftersom Automatspelslagen (till skillnad från Lotterilagen som endast riktar in sig på spel i egenskap av lotteri) är en s.k. social skyddslagstiftning, anses den lämplig för reglering av spel, som sker på internetcaféer.

Detta förhållande - att internetcaféer kan behöva uppfylla vissa regler för att få bedriva spel - behöver inte vara något stort problem. Det är "bara" att införa lämplig åldersgräns, osv.

Det problem som nu uppstår för flipperspel, är att ägare av internetcaféer således hänvisar till tävlingar på flipper, varpå dessutom Regeringskansliets tjänstemän undrar över förekomst, av det som kallas för privata spelhallar.

Det här handlar dock (tack och lov) inte om spel om pengar, utan främst om lämpliga och olämpliga miljöer. Eftersom flipperspel och speldatorer tyvärr regleras inom samma lagstiftning (Automatspelslagen), blir följden att en jämförelse vid en första anblick ger frågetecken.

Till följd av att internetcaféer hävdar att det hos dem inte alls är fråga om primärt ständigt spelande, utan om enskilda tävlingar, och när det på samma gång förekommer tävlingar på flipperspel utan något tillstånd, uppstår det frågpr.

När det dessutom uppmärksammats att det förekommer lokaler med flipperspel där människor bjuds in att tävla, uppstår det än mer frågor.

Jag anser givetvis, att det(om behovet verkligen finns) bör införas någon slags speciallagstiftning, som reglerer hur internetcaféer får bedriva sin verksamhet.

En sådan lagstiftning är säkert (som annan ny lagstiftning) komplicerad att införa. Det är då sannolikt mycket lättare, att helt enkelt ta bort allt vad tillståndsfrihet heter, från nuvarande Automatspelslag:

och dessutom klämma till, med att allt innehav ska erfordra tillstånd, varvid normalt tillstånd inte ges för mer än ett visst högsta antal utrustningar.

Därmed har kritik mot internetcaféer undanröjts, men tyvärr blir följden, att flipperspel träffas av ett damoklessvärd.

Vem vill exempelvis regelbundet anordna flippertävlingar, om dyrbara tillstånd behövs? och vidare, om innehavstillstånd blir aktuellt, då är det ett brott att äga flipperspel, utan tillstånd. Så ska och bör det absolut inte få bli.

Därför finns behov av åtgärder.      

Eftersom den här frågan inte alls handlar om spel om pengar, borde det inte vara särskilt kontroversiellt, att begära särreglering av flipperspel. Detta särskilt inte om den argumentation som förs fram även inriktar sig på att de resurser som frigörs, med fördel kan användas till att beivra illegalt spel om pengar, i samhället.

Jag håller med JPN, om avsaknad av verklighetsförankring är ett stort bekymmer, i detta sammanhang. I en första stund kan jag bara skratta, när hobbylokaler med flipperspel blir jämförda med spelhallar.

Det skrattet stannar dock snabbt; när till och med LI idag öppet hänvisar till vad man kallar för "indikationer", om att Automatspelslagen är under förändring.

Finns det någon som tror, att LI ser indikationer på att Automatspelslagen ska avskaffas ? (det som förvisso bra riksdagsledamöter motionerat om).

Nej, såklart inte:

Det som är på gång - vågar jag tyvärr påstå - är omfattande skärpning, av Automatspelslagen. Med i värsta fall därtill långtgående innehavsförbud, av slag som redan gäller för vissa automatspel, som regleras i Lotterilagen.

Detta (återigen) inte för att jäklas med flipperfolk, utan för att det är den allra enklaste, bekvämaste, vägen till uppstyrning av internetcaféer.

När dessutom innehavare av internetcaféer hänvisar (skyller) på att flipperspel "inte alltid behöver ett tillstånd", är stegen mot ny hårdare lagstiftning inte särskilt många.

Jag vet med mig om att jag tjatar, men likväl. Om inte olika tjänstemän (hos Regeringskansliet och LI) får upp ögonen för att "tillstånd i alla lägen" + "innehav endast om det finns speltillstånd eller innehavstillstånd" kommer att drabba flipperspel, på ett helt orättfärdsigt sätt:

= kört på allvar, för flipperspel i Sverige.

Det faktum att det dessutom finns tjänstemän, som inte för sitt liv kan förstå varför någon ska behöva äga mer än tio flipperspel ("herregud, det låter sjukt, som missbruk" är kommentar, som jag hört) kan säkert ändras, från idag ett avståndstagande, till endast positiva omdömen:

om sådana personer bjud in, och får se flipperhobbyn.

*************************

Nu ska jag dock lugna ner mig lite i denna tråd :-)

Jag tror att det jag har att framföra säkert gått fram och att dessa inlägg blivit (är) långa, får jag be om ursäkt för.

Min förhoppning, är att ni som läser det här själva söker aktiv kontakt, med Regeringskansliet, LI och (givetvis) politiker. Genon att bjuda in tjänstemän som arbetar med spelfrågor (Automatspelslagen), skapar ni förståelse:

i sådant fall finns det hopp för flipperspel.

55
Flippersnack / Funderingar om tillstånd för flipperspel.
« skrivet: februari 04, 2012, 16:15:37 »
Med "allmänheten" avses allt som inte är en s.k. sluten personkrets

(när det gäller svensk lagstiftning om spel och lotteri)

För några år sedan ville Fångarnas Förtroenderåd på Kumlafängelset anordna lotteri utan tillstånd, med argumentet att fångarna är en sluten personkrets.

Det blev nej:

Eftersom fångarnas personkrets hela tiden kan utökas med nya fångar, är det inte fråga om en "sluten" personkrets.

(fångarna kunde inte avgöra när Kriminalvården utökar personkretsen)

Därför, om din vänskapskrets kan utökas från tid till annan (vilket torde vara ett faktum såtillvida att du inte är socialt handikappad), får egentligen inte vem som helst i din vänskapskrets komma på besök, och spela flipper.

För att till punkt och pricka följa lagen ska du i förväg utse en bestämd krets av personer, som under viss tid är ensamma, om att få spela hos dig.

Efter avgörande i Högsta domstolen, om ett gäng skidåkare, har det ansetts att en sådan bestämd personkrets kan (får) utgöras av högst 149 personer.

56
Övrigt / Kokbok från Lotteriinspektionen
« skrivet: februari 04, 2012, 15:45:13 »
Jag kan bara inte låta bli att tipsa om följande länk till LI: hemsida:

Vinnande mat från Lotteriinspektionen

Jag har nämligen fått ett mejl från en god vän vid LI, som berättar:

För att skapa bättre kunskap hos svenska folket om lagstiftning för spel och lotterier (inklusive flipperspel), har LI varit med om att ta fram en kokbok.

Jag citerar från både mejl och LI:s egen hemsida:

"Recept och matlagning har de anställda på Lotteriinspektionen stått för"

Nu ska jag inte vara elak - inte alls - men några har undrat om varför det "måste" vara så dyrbart, att söka och inneha tillstånd för flipperspel.

(både ansökningsavgift och fortlöpande kontroll/tillsynsavgift)

Utan jämförelser i övrigt kan jag bara konstatera, att det nog inte är gratis att ge ut en kokbok. LI behöver säkert goda intäker, från sina tillstånd.

Hursomhelst: pengar används tydligen till något gott av LI :-)

(förutsatt att recepten är bra / jag ska såklart prova)

57
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 04, 2012, 15:22:36 »
Jag fick kännedom om argument från internet-folk (att flipperspel inte alltid är tillståndspliktiga och att därför inte heller datorer alltid bör vara det) vid samtal, med en av LI:s spelkontrollanter.

Jag gick vidare, och talade med en del mycket sympatiska tjänstemän inom spelsektorn: sådana finns det gott om, och jag smörar inte. :-) Faktum är att flertalet människor, som arbetar med reglering och tillsyn av spel och lotterier, är både mänskliga och trevliga individer.

Detta sagt, trots att det även finns mindre klokt folk, som vill förbjuda allt vad spel heter: såtillvida att det inte finns en dekal med texten "tillhör AB Svenska Spel".

Den bild som framkom, är att olika innehavare av lokaler med internetspel, vid en rad tillfällen (när tjänstemän besökt internetcaféer eller blivit kontaktade om sådant) alltmer kommit att hänvisa, till reglering av flipperspel.

När det som nu är fråga om pågående översyn av lagstiftning (Automatspelslagen) där t.o.m. LI idag endast kan hänvisa till "indikationer", se tidigare länk från LI till media, är det dock omöjligt, att ta reda på vem som har sagt vad.

Tågordningen brukar vara, att tjänstemän inhämtar behövlig information, från en mängd olika håll. Därutöver är det vanligt att medborgare själva hör av sig, med synpunkter.

Därefter sägs endast: "departementet har erfarit..."

Detta är inte alltid negativt. Medborgare bör kunna tala med tjänstemän, utan att riskera att "ställas till svars", för sin uppfattning.

När det senare finns konkreta lagförslag, redovisas däremot alltid vem som anför vad. Dessvärre är det ofta i en sådan senare fas försent, att skapa förändring. Om exempelvis en proposition redan är beredd hos Regeringskansliet, ska det väldigt mycket till, för att ändra på innehållet.

Därför gäller det att agera nu: när det (enligt som sagt var också LI) fortfarande endast finns "indikationer". När dessa indikationer har övergått till att bli färdiga förslag för Riksdagen = loppet är kört.

Jag fortsätter därför att uppmana er med hobbylokaler, att bjuda in inte bara LI och politiker. Ring Finansdepartementet, be att få tala med ansvariga för spel och lotterifrågor.

Förklara, att ni hört att det finns indikationer, om ett nu pågående lagstiftningsarbete, som gäller förändringar av Automatspelslagen. Bjud in till visningar av lokaler och berätta om er hobby i form av flipperspel, som inte har någonting att göra med spelhallar.

(Leffe: bra förslag om att sända denna tråd, jag vet dock att den här tråden ändå blir läst, på flera olika håll)

Därmed har ni startat dialog, som endast kan medföra gott.
     
En tjänsteman förklarade vidare, att LI berättat om SFS, och att man därför läst en hel del (som det sades) intressanta trådar. Jag fick under samtalet fråga, om vart jag själv anser att skillnaden går, mellan en hobbylokal och en spelhall.

När jag frågade hur man menade blev svaret (ganska exakt):

"Jo, på det där flipperforumet med orange färg finns inlägg om lokaler, med som vi förstår ett hela tiden växande antal flipperspel, och sedan verkar det som  att vem som helst bjuds in att spela, i sådana lokaler. Om vem som helst är välkommen att spela och det sker regelbundet, då är väl tillståndsfrihet, med åberopande av ett samlande eller tillfällig tävling, inte förenligt med gällande rätt?"

Jag svarade med att berätta att flipperspel är minst sagt mycket utrymmeskrävande, och att det därför inte är många som kan förvara mer än på sin höjd två-tre flipperspel, i sin bostad.

Jag berättade vidare, att likväl som att samlare av mynt och frimärken träffas regelbundet och umgås med sin samlingar, förekommer det att samlare av flipperspel träffas. Med tanke på att sådana träffar i regel sker i form av tävlingar som tar åtskilliga timmar i anspråk, är det helt uppenbart, att endast inbitna entusiaster är med och spelar.

Jag bollade tillbaka en fråga:

Även om du gillar att spela flipper, skulle du kunna tänka dig att stanna under flera timmar i en källare, för att tävla mot andra, som också gillar flipper?

Nej, blev svaret... varpå jag fortsatte med att berätta, att medelåldern hos personer som träffas på detta sätt är sådan, att hänvisningar till social skyddslagstiftning för barn och ungdomar är minst sagt väldigt främmande. Detta jämfört med hur det ser ut på internetcaféer, där tydligen främst unga personer sägs spela.

Jag summerade läget med privata hobbylokaler, på det sätt som är ett faktum. Att det således handlar om medelålders män, som samlar och spelar flipper, med behov av lokaler eftersom flipperspel är extremt utrymmeskrävande.

En sådan argumentation är dock långt ifrån tillräcklig:

bäst är om tjänstemän med egna ögon får se lokaler.

Dessvärre befarar jag, att det oavsett lobbying kommer att införas förändringar, med innebörd att spel på flipperspel (förströelsespel) alltid kräver tillstånd.

Detta eftersom nuvarande skrivning i lagtext, om att endast tillfällig uppställning inte är tillståndspliktig, redan åberopats, av internet-folk.

Tänk själv:

Hur blir det annars när en innehavare av ett internetcafé ställs till svars, för att inte ha haft tillstånd enligt Automatspelslagen, och i rätten hänvisar till att det är fråga om tillfällig verksamhet?

...och lägger fram en stor mängd utskrifter här från SFS eller från annan håll: med innebörd att det till och från sker tävlingar på förströelsespel, utan tillstånd?

Vän av ordning kan (givetvis) finna mängder av invändningar mot en sådan jämförelse, men ändå. Förekomst av möjlighet till tillståndsfrihet = utrymme för godtycke.

Med en reglering, som klart och tydligt anger att varje form av spel på förströelsespel erfordrar tillstånd - punkt slut - uppstår inte behov av tolkning, och inte heller godtycke.

Det vore naturligtvis trevligt på alla sätt och vis, om en grupp exerter från SFS kunde råda över dispenser, men jag tror inte att det i något läge kan bli verklighet. För i sådant fall talar vi verkligen om risk för godtycke.

Eftersom översyn av Automatspelslagen beror på en önskan att ta bort alla möjligheter till spel utan tillstånd (så att undantag från tillståndsplikt inte ska kunna åberopas av internetcaféer), skulle därtill en grupp dispensgivare inom SFS, med all säkerhet, bemötas med krav om en dispensgivare för också internetspel, under vissa former:

"varför ska flipperspel få dispens och inte datorer"?

För det fall datorägare inte skulle få motsvarande möjlighet till dispens, kan jag dessutom gott och väl tänka mig, att datorägarna åberopar EG-rätt, om likabehandlingsprincip:

i form av att ett internetcafé plötsligt ägs av exempelvis ett danskt bolag, som kan hävda att den inre marknaden har satts ur spel, med inflytandet från instans (SFS:s grupp), vars beslut om dispens inte kan prövas i en domstol.

(jmf med hinder i EG-rätt mot branschauktorisation)  

Däremot (återigen) borde specifikt flipperspel kunna få bli föremål för särreglering. Med följden att uppställning av flipper endast behöver anmälas till LI, istället för att dyrbara tillstånd ska sökas.

Jämför gärna med lättöl:

Lättöl får (väl?) köpas och säljas nästan hursomhelst, av skälet att lättöl är en svag dryck. På samma sätt bör det vara med flipperspel. Flipperspel är så "spelsvagt", att reglering med särskilda tillstånd inte är nödvändigt.

Det jag däremot hyser gott hopp om att vi kan rädda, är vår rätt att inneha flipperspel, utan tillstånd. När det gäller automatspel enligt Lotterilagen som kräver tillstånd (för innehav), är det sannolikt så, att det stora flertalet av sådana automatspel idag innehas utan något tillstånd.

Med handen på hjärtat:

Hur många av er som läser detta, och som äger en 30-40 år gammal enarmad bandit har innehavstillstånd, från LI? Jag har det, Bally Hagman har, och givetvis många andra. Likväl finns det antagligen hundratals automater, som kan vara tillståndspliktiga, där tillstånd inte finns.

Till saken hör dock att detta inte behöver vara lagbrott att inneha sådan automat, utan tillstånd. Detta av främst skälet att praxis på tiden med s.k. Lyckohjul kom att medföra, att automatspel med borttagen utbetalningsenhet (i strid med tidigare regelverk) fick användas, som Lyckohjul.

När senare Lyckohjul förbjöds, infördes inte något krav på innehavstillstånd, för sådana automatspel! Om jag ägde en enarmad bandit som inte omfattas av tillstånd skulle jag hävda, att den använts som Lyckohjul, på 1990-talet.

Eftersom innehav av en utbetalningsmekanisk (del till sådan automat som erfordrar innehavstillstånd) inte kräver något innehavstillstånd, blir innehavsfrågan något delikat.

Alldeles oavsett hur en sådan bedömning slutligt landar, är det ett faktum att varken LI, åklagare eller polis beivrar gamla spelautomater, i människors hem.

Om vi får se en ny lagstiftning, där redan själva innehavet av automatspel i form av flipperspel, datorer eller annat omfattas av tillståndsplikt, är detta (primärt) för att motverka kommersiell uppställning, utan tillstånd.

Därmed inte sagt, att risk för innehavsförbud inte är något bekymmer. Tvärtom, och jag både hoppas och tror därtill att sådan lagstiftning går att förhindra, med sund lobbying.  

Däremot tror jag inte att ett innehavsförbud på papper ger följden, att polis sätter igång att jaga flipperspel, som finns i våra hem. Detta lika lite som att polisen idag eftersöker enarmade banditer, i våra hem.  

Återigen:

Det Regeringskansliet, LI och andra vill uppnå, är att det inte ska finnas luckor eller utrymme för godtycke. Med en följd, att innehavare av internetcaféer kan hänvisa till diverse oklarheter, som skäl för att inte ha tillstånd.

Det handlar inte om att någon vill stoppa oss, från att äga och spela på flipperspel, eller andra harmlösa spel. Men dessvärre kan viljan att stoppa luckor och godtycke även medföra, att vår oskyldiga hobby påverkas negativt.

För att mota olle i grind (att "indikationer" övergår till konkreta lagförslag) är det således angeläget, att de som handlägger dessa frågor får insyn, i våra förhållanden.

Alldeles oavsett om vi engagerar oss med brev, inlägg här eller inbjudan till förevisningar, tror jag att alla nog förstår, att stillasittande inte ger resultat.

Jag förstår och respekterar, att alla inte har möjlighet att agera, men... den dag, som det kommer brev till innehavarna av lokal x och x från LI; som påtalar, att redan innehavet men framför allt (numera) allt spel på flipperspel kräver tillstånd, varför vederbörande uppmanas att genast inge ansökan samt betala ansökningsavgift...

...då är det försent.

******************************

Målar jag måhända fan på väggen, med mina inlägg om detta?

Jag önskar själv, att så vore fallet.

Dessvärre anses internetcaféer vara ett både växande och stort problem.

Eftersom samhället bestämt att sådan verksamhet ska regleras med hjälp av Automatspelslagen, blir följden, att framtiden för flipperspel är hotad:

inte för att flipperspel anses farligt, utan som biverkan.

Det kan i bästa fall (i vart fall delvis) förhindras:

om vi visar att flipperspel förtjänar bättre öde.

58
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 03, 2012, 00:54:04 »
Jag förstår PQ och önskar själv att sådant vore möjligt.

I mångt och mycket är det dock som fitzroy skriver:

Lobbying, och åter lobbying, är det som gäller.

Jag vet att bl.a. tjänstemän i Regeringskansliet läser inlägg här på SFS. Därför är det bra, att det nu tydligt framkommer, att "flipperfolket" och intresse som odlas här är väldigt annorlunda, jämfört med internetspel.

När personer bakom internetspel försöker påskina att deras internetspel är samma sak som flipperspel; och att det är orättvist att begära tillstånd för internetspel, eftersom flipper inte alltid kräver tillstånd, är det enligt min uppfattning inte bara fråga om en taskspark:

utan dessutom om direkt vilseledande information.

Flipperspel behöver (tyvärr) visst tillstånd; att hänvisa till att enstaka tävlingar och privat samlande inte medför tillståndsplikt är inget bra "försvar" för internetspel.

Det enda som sådan argumentation kan leda till, är att regelverk för flipper (förströelsespel) stramas upp: vilket dessvärre också diskuteras.

59
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 02, 2012, 18:04:20 »
Jag håller i alla lägen med LOP; om att den som läser här på SFS om lokaler med flipperspel knappast kan få intrycket, att det är barn och ungdomar som flipprar ihjäl sig :-)

Efter att domstol fastställt att datorspel på internetcaféer omfattas av automatspelslagen, har personer som står bakom sådan verksamhet uppvaktat bl.a. Regeringskansliet.

Jag har förståelse för det:

Det är inte rimligt att jämställa datorer med automatspel.

I dialog som då uppstått, har det sagts att flipperspel inte alltid kräver tillstånd. Till stöd för det har man refererat till bl.a. SFS, och påstått att det uppstår alltfler privata spelhallar, som myndigheter inte bryr sig om.

Jag anser att det är ett jäkla fulspel, att försvara spel på internet med att entusiaster och spelsamlare gör flipperspel tillgängliga, i hobbylokaler.

Dessutom är det främst "gubbar" som håller på med flipperspel.

Den kritik som riktats mot internetkaféer har tydligen sitt ursprung i att polis och socialtjänst sett 10-åringar, som på kvällar och nätter sitter framför datorskärmar.

En sådan problematik finns inte kring flipperspel.

Redan den 23 februari 2012 ska riksdagens utskott hantera motioner, om bl.a. avskaffande eller förändring om den s.k. Automatspelslagen.

Jag tror dessvärre, att det blir avslag på sådana slags motioner vid riksdagsbehandlingen, som sker den 12 april 2012. Detta eftersom Regeringskansliet till stor del påverkar utgången.

Därför vidhåller jag att det nog vore bra, om i synnerhet tjänstemän vid Regeringskansliet kan bjudas in, till att besöka hobbylokaler, med flipperspel.

Därigenom får de som påverkar själva se, att flipperspel i sådan miljö absolut inte kan jämställas med exempelvis ett internetkafé.

Jag tror i och för sig inte att en sådan dialog leder till att Automatspelslagen avskaffas (inte i första taget). Däremot kan det leda till att specifikt flipperspel inte utsätts för tyngre regelverk, än de som idag gäller.

I bästa fall är det ett steg mot särreglering av flipperspel.

Frågan om vad som är ett automatspel, eller inte, är minst sagt svår att besvara. Från tid till annan har en hel del olika föremål bedömts utgöra ett automatspel.

Jag har personligen ställt den frågan på sin spets för över 20 år sedan, genom att tillse att en tom äggkartong (!) med hål upptill och nedtill (ett hål där mynt läggs in och ett där mynt kan trilla ut efter att äggkartongen skakas) blev polisanmäld, som illegalt automatspel.

(eftersom tillstånd saknades)

Åklagare kontaktade LI, detta resulterade i att polis blev beordrade att beslagta vad som i beslagsprotokollet blev benämnt som "hemtillverkad utbetalningsautomat".

På grund av att endast ett fåtal personer spelat (vilket jag var noga med) bedömdes brott som ringa gärning. Därmed kunde åtal inte väckas. Likväl fick jag dock svart på vitt, att till och med en tom äggkartong utgör automatspel, enligt svensk lagstiftning.

Med detta som argument, lyckades jag driva igenom förståelse för att samlartillstånd för spelautomater bör beviljas mer generöst. Det gick så långt, att jag fick i uppdrag av LI att ta fram underlag, för bedömning av samlarspel.

Allt tack vare den spelbara äggkartongen.

För några år sedan fanns det ett konkret lagförslag, om att förströelsespel (exempelvis flipperspel) skulle omfattas av innehavstillstånd.

Branshförbundet bemötte förslaget med en demonstration på Sergels Torg i Stockholm, där vi med stora släggor slog sönder flipperspel, med orden:

"Innehavsförbud = återstår bara att slå sönder spel"

Efter vår aktion och den mediala uppmärksamhet frågan fick (helt enligt vår avsikt) skrotades detta förslag. Tack och lov.

Det jag nu ser (och jag tror tyvärr inte att jag målar fan på väggen), är att Automatspelslagen sannolikt kommer att förändras, på så sätt, att allt brukande av automatspel inklusive flipperspel behöver tillstånd.

Detta för att undanröja argument från internet-folk, om att tillstånd inte alltid behövs för flipperspel: och att inte heller internetspel (därför) alltid ska kräva tillstånd.

Jag anser att Regeringskansliet (och LI när frågan också är på deras bord) bör inse, att flipperspel som spelform är speciell, i jämförelse med tv-spel och datorer.

För att en sådan förståese ska uppstå, känns det angeläget, att de som har hobbylokaler med flipperspel visar upp sin hobby, för beslutsfattare.

En sak har jag nämligen lärt mig under åren, och det är att dialog och förevisning alltid fungerar bäst.

Detta oavsett om det gällt bedömning av spelautomater (eller äggkartonger!), hot mot flipperspel, eller annat. När människor med sina egna ögon får uppleva hur tokigt det kan bli, är viljan till förändring stor.

Om lagstiftning förändras, kan vi mycket väl tänka oss att bordshockeyspel i bostaden i praktiken omfattas av en lagstiftning om spel. Däremot tror jag inte att samhället skulle ägna resurser åt att beivra sådant:

lika lite som att polis (utan anmälan) utreder äggkartonger.

När det sedan gäller frågan om "när" tillstånd idag behövs för att ställa upp ett förströelsespel (flipperspel) är det ett faktum, att t.o.m. LI ger olika besked, vid skilda tillfällen.

Det svar som refereras om lärarrum är lika luddigt, som också Automatspelslagen är: och som leder till att olika besked således ges, från stund till annan.

Låt säga att du har en lokal, där endast du själv och din familj ska vistas. Där behövs inget tillstånd, för att inhysa flipperspel. Får du bjuda in kompisar? ja, om det är en som det heter "begränsad personkrets". Men får du bjuda in vem som helst, närsomhelst? Nej, inte utan tillstånd: OM det inte är fråga om ett tillfälligt arrangemang, för då är tillstånd enligt Automatspelslagen inte behövligt.

Det internet-folk hävdat, är att varje tävling på datorer är en unik enskild tävling, med en början och ett slut. Därför (menar man) ska tävlingar på datorer i internet-kafeer få förekomma dagligen, eftersom det hela tiden är fråga om individuella nya tävlingar (spel).  

Med därtill hänvisning till att flipperspel förekommer utan några tillstånd i (alltfler) hobbylokaler, vilka inte anses tillståndspliktiga, menar de vidare att endast förekomst av datorer (lika lite som förekomst av flipperspel) medför tillståndsplikt.

Det internet-folket missar i en sådan argumentation, är att redan själva uppställandet av förströelsespel (datorer) i utrymme dit allmänheten har tillträde, medför att ett tillstånd enligt Automatspelslagen behövs.

Anledningen till att flipperspel i en hobbylokal normalt inte behöver motsvarande tillstånd, är att en sådan lokal till skillnad från ett publikt internetkafé inte är öppen för allmänheten, och inte heller har förvärvssyfte.

Trots denna klara skillnad, vad gäller publika internetkaféer och privata hobbylokaler, kan jag ha viss förståelse, för att frågan ändå förs fram:

och att beslutsfattare därför kan ha uppfattningen, att det blir bättre, om alla möjligheter till tillståndsfrihet försvinner:

eftersom (återigen) därmed alla argument är dödade.

Detta i synnerhet när till och med LI (från tid till annan) ger olika besked, om när tillstånd behövs: och uppenbart känner sig tvungna att skriva minst sagt luddiga svar, på en konkret förfrågan:

som om lärarrummet och gondars återgivande av LI:s svar:

"...kan det vara så att detta inte är att betrakta som allmänheten..." ---  "...kan det gå bra att ställa ut flipperspelet utan tillstånd."

Det är således en j-kla massa "kan" och "kan gå bra":

d.v.s. det är hela tiden reserverat, för att tolkning kan ske åt två håll! Det är precis denna slags osäkerhet, som internet-folk åberopar, och hänvisar till förekomst av flipperspel i hobbylokaler, där tillstånd inte krävs.

Nu är det inte jag som bestämmer :-) men hade så varit fallet, skulle Automatspelslagen omgående avskaffas och ersättas med en utökad lotterilagstiftning.

I en sådan ny lotterilag skulle jag föreskriva, att inget automatspel med annan vinst än frispel någonsin, oavsett situation och förhållande i övrigt, får uppställas:

utan förekomst av tillstånd från en myndighet / LI.

Till detta skulle jag lägga till en bestämmelse, om att rätt till frispel får utgöras av högst fem frispel, som följd av varje spelsession.

Därmed skulle alla helt fritt få ställa upp och spela på förströelsespel, oavsett flipperspel eller datorer. Detta samtidigt som samhällets resurser istället kan ägnas till att eftersöka illegala automatspel.

Med en begränsning av antal frispel omöjliggörs att det förekommer poker- och fruktspel, i form av förströelsespel:

vem vill satsa pengar och vinna högst fem spelkrediter?

Jag hoppas verkligen, att en situation där flipperspel i alla lägen erfordrar tillstånd (oavsett om det är tillfällig tävling eller samlande) inte blir verklighet.

Ni som har många flipperspel (och som därför kan bevisa att det är fråga om en oskyldig hobby) kan i bästa fall skapa förståelse = framtiden ser bättre ut, för flipperspel.

Tänk dock på att inte försöka begära generellt avskaffande av hela regleringen av förströelsespel. Regeringskansliets tjänstemän som handhar spelfrågor, LI och därtill en del politiker är bekymrade för poker- och fruktspel:

och tv-spel utan tillstånd = risk för sådana spel.

Återigen:

Flipperspel är helt unika som spel och bör särregleras.

60
Övrigt / Tillståndskrav för internetcaféer: ett hot mot flipperspel
« skrivet: februari 01, 2012, 23:21:54 »
Det är en engångskostnad (2.300 kr) och tillståndet gäller tillsvidare.

(samlartillstånd för automat som kräver innehavstillstånd)

Precis som Danne skriver, kan tillstånd sökas för ett stort antal automater, vid samma tillfälle. Det kan således vara till fördel, att vid ansökan passa på att ansöka för alla automater, som man förr eller senare avser att skaffa.

Jag får väl skryta lite :-)

När jag för många år sedan hjälpte LI med omfattande material för bedömning av samlarspel fick jag igenom en skrivning, om att spelautomaten ska vara "försatt ur spelbart skick".

Tidigare krävdes, att automaten i princip skulle plockas sönder, så att den inte fungerade: vem vill förstöra ett samlarspel?

För att en automat som omfattas av Lotterilagen ska vara i spelbart skick erfordras, att någon kan vinna mer än annan. Om du som äger automaten endast spelar själv (eller låter vänner spela utan att dessa erlägger insats och/eller mottar vinst), sker inget "spel" (lotteri), i Lotterilagens mening.

Dessvärre har jag på senare tid hört, att nya kvaster inom LI likväl ansett, att samlarspel aldrig får fungera. Frågan synes dock vara en slags icke fråga, eftersom inga problem förekommer, kring samlarspel.  

Motsvarande regelverk för flipperspel vore dock ínte bra.

Ett samlartillstånd som föreskriver att "spel" inte får ske på förströelsespel (flipperspel) skulle nämligen medföra, att spel aldrig kan äga rum. Detta eftersom sådant spel uppstår, redan i och med användandet av spelet.

Vem vill äga flipperspel, som man aldrig får spela på?

Det som kan verka väldigt tokigt, bör dock betraktas även utifrån lagstiftares perspektiv. Om det vore möjligt att få samlartillstånd för flipperspel, med där möjlighet att låta människor spela, skulle det (väl?) knappast dröja särskilt länge, innan någon åberopade sådana tillstånd för spel:

"nej, vi behöver inte ett vanligt (dyrbart) tillstånd för förströelsespel... vi har nämligen samlartillstånd, som medför rätt att inneha, uppställa och spela..."

Det blir nog ingen lätt nöt att knäcka, om (när) regler för flipperspel i privat ägo ska utformas. En skrivning om att sådana flipperspel endast får finnas i bostaden vore ett dråpslag, för alla med hobbylokaler:

och vart går gränsen mellan hobbylokal och spelhall?

Regeringskansliets tjänstemän har sagt, att det inte kan vara särskilt rimligt, att äga mer än tio fliperspel. Jag håller inte med om det. Att försöka bestämma vad som är ett rimligt högsta antal, eller inte, är omöjligt. Alla har olika förutsättningar, för ekonomi, utrymme och annat.

Därför tror jag att det är bra, om tjänstemän bjuds in till hobbylokaler, och får se verklighet. Att det är entusiaster, som lever för spel och sin hobby:

och inte spelutställare, som gömmer sig bakom en samlarflagga.

(absolut inget ont med spelutställare, tvärtom, men det är trots allt skillnad på äpplen och päron... samlare har inga inkomster från sina spel och bör därför bedömas mindre styvmoderligt.)

Hursomhelst blir detta nog inte en lätt fråga att lösa: och allt beror som sagt var på att internet-folk har åberopat flipperspel och tävlingar utan tillstånd, som skäl för att inte behöva tillstånd, trots dom om tillståndsplikt.

********************

Det finns förövrigt en kategori av internet-folk, som har det riktigt svårt idag:

de som erbjuder spel om pengar via publika internetspel.

Kolla in LI:s senaste seger i domstol:

Lotteriinspektionen vite med 200.000 kr

Lokalinnehavare, som tagit emot internetspel med möjlighet att vinna pengar, har fått vitesföreläggande med 200.000 kr.

Nu har Förvaltningsrätten sagt OK till vitet.

(vilket lär överklagas, trots att möjligheten till framgång med det torde vara minimal: lagen är helt tydlig... det är inte tillåtet med sådan verksamhet.)

Jag tror dessvärre att Regeringskansliet och därtill LI är väldigt trötta på argument, om att spel över internet inte omfattas av lagar om spel.

För att visa muskler, och därtill en gång för alla visa att inga undantag är möjiga att åberopa, vill man knappast ha särskilda undantag, för förströelsespel.

Det faktum att detta påverkar flipperspel är tragiskt, men hur ska annars problem med internetspel hanteras? Så länge flipperspel (under vissa omständigheter) kan finnas utan tillstånd, lär sådan verksamhet bli till argument, hos aktörer med exempelvis internetspel.

OBS:

Jag försvarar (självfallet) inte förslag som försvårar för flipperspel, men likväl finns det således två sidor av myntet.

Hursomhelst är det angeläget, att de som hanterar frågor om lagstiftning och nya regler för spel i form av förströelsespel får insikt, om att det faktiskt finns seriösa samlare och entusisaster, som berörs.

LI vill i grunden inget ont om flipperspel, men om (när) internetspel alltmer försvaras med att flipperspel inte alltid behöver tillstånd, lär nog även LI svänga om.

Purre är nog helt rätt ute med sín synpunkt:

Genom att döda argument från internet-folk försvinner behov av utdragna rättegångar, där "rätt eller fel" prövas. I ett läge där tillstånd alltid gäller för förströelsespel kan ingen (längre) hänvisa till undantag, av olika slag.

Jag för min del anser, att det är alltmer angeläget, att få stöd för särreglering av specifikt flipperspel. Med följden att flipperspel inte ska behöva tillstånd, utan endast behöver anmälas in, till LI.

En sådan särreglering bör dock endast gälla flipperspel.

För att verkligen undanröja misssbruk, bör förteckning med samtliga tillverkade flipperspel upprättas: som fylls på vartefter Stern (och förhoppningsvis fler) levererar nya flipperspel.

En särreglering av alla förekommande förströelsespel skulle med all sannolikhet leda till att pokerspel och frukthjul i form av tv-spel "endast för förströelse" återkommer.

I sådant fall motverkas hela tanken med särreglering:

att oskyldiga flipperspel bör befrias från allt vad tillstånd heter... samtidigt som särreglering (en gång för alla) påvisar, att flipperspel aldrig ska (kan) användas som argument... för att också andra spel ska slippa tillstånd.

En framtid med krav på tillstånd i alla lägen för flipper och där även flipperspel i bostaden kräver ett tillstånd känns minst sagt dyster... därför (återigen):

ni som har bäst möjlighet (läs fina hobbylokaler), bjud nu in riksdagsledamöter, tjänstemän från Regeringskanslier och därtill återigen LI: till lokaler med flipperspel för hobbybruk... och visa er dagliga verklighet:

att det handlar om samlande och spelglädje.

(och inte om kommersiell verksamhet)

Det är givetvis också bra att skriva, men inget slår möten, där beslutsfattare får se läget, med sina egna ögon. Därmed skapas möjlighet till förståelse, för flipperspel. Alternativet "inte agera" underlättar inte för flipperspel.

Sidor: 1 2 3 4 5 6 ... 26