Frispel

sedan 2001

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - realpingo

Sidor: 1 2 3 ... 15
1
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juni 03, 2020, 18:00:58 »
Umeå tingsrätt svarar:

Hej,

Vi kan inte söka på lagrum i vårat målhanterinsystem.
Vi sökte på ärendemening - illegalt spel om pengar vilket gav 0 träffar.

I Brottmål ca 5 år bakåt i tid och i tvistemål ca 9 år bakåt i tiden kan vi söka i vårat målhanteringssystem.
Vi kan då söka på namn, personnummer, målnummer, inkommande datum, avgörande datum samt ärendemening
Är domarna äldre än så behöver tingsrätten målnummer eller datum då målet inkom till tingsrätten alternativt avgörande datum.

Vid begäran av utlämnande av allmänna handlingar så öppnar tingsrätten inte bifogade filer. Tingsrätten följer inte heller bifogade länkar av säkerhetsskäl.

Lysande, tack!

Socialstyrelsen, som var den som var mest negativ i sitt remissvar, svarar så här i email:

Citera
Jag kan inte gå igenom vårt arkiv utan jag kan bara redogöra för remissvaret. Har du frågor om handlingar du vill ha ut ur vårt diarium ber jag dig kontakta registraturen.

Eftersom DS vi hade att beakta beskrev att det fanns en risk för att spelautomaterna används för att tillhandahålla otillåtet spel om pengar. När DS sedan föreslår en lagändring redogjorde man inte för konsekvenserna vad gäller denna risk. Det var vad jag/Socialstyrelsen avsåg med svaret. Vi har inte haft andra underlag att tillgå i frågan än DS. Om det finns en risk för något och man föreslår lagändring brukar det finnas ett resonemang i DS eller i lagstiftningsarbetet om konsekvenser och hur dessa bedöms, det saknades i DS.

Min fråga var om Socialstyrelsen hade någon dokumentation som stödjer att den här risken för illegalt spel förekommer. Det har de alltså inte kontrollerat - de har enbart huggit på formuerlingen i Ds.

/ Pingo

2
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juni 01, 2020, 15:04:57 »
Jag har gått tillbaka och ställt fråga till samtliga Förvaltningsrätter i Sverige om det existerar något fall i deras arkiv om olagliga penningspel på flipper- eller arkad. Det existerar inte något sådant fall i dessa domstolar. Jag har tidigare frågat andra domstolar och fått samma, nekande, svar.

En av Förvaltningsrätterna indikerar att tingsrätter kan ha sådana fall, men det finns alltså inga hänvisningar till något fall. I ett fall fick jag besked om att Förvaltningsrätten i fråga hade något liknande, och jag begärde då ut den domen. Den domen handlade dock inte om illegalt spel om pengar, utan om ett företag som överklagat att de inte fått licens för automatspel pga skatteskuld.

De flesta av förvaltningsrätterna har gått tillbaka till 2012, men det förefaller som att vissa gått tillbaka längre.

Om ni vill hjälpa till, så vänligen maila era domstolar (Tingsrätterna, inte Förvaltningsrätterna) med följande mail:

Citera
Jag undrar om det existerar någon dom/avgörande hos er gällande "illegalt spel om pengar", dvs vadslagning eller liknande, gällande Automatspelslag, dvs Lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel.

Helst ser jag att ni tittar tillbaka så långt det är möjligt, dvs mitten/början av 90-talet.

För närvarande är jag enbart intresserad av om någon dom/avgörande existerar där avgörandet gäller just ovan lagstiftning och illegalt spel om pengar/vadslagning - i sådana fall önskar jag en lista/index om detta.

Följ gärna upp i tråden.

/ Pingo

3
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: maj 29, 2020, 13:41:58 »
Nu var det längesen jag läste förarbeten o.d. men min bild av detta är att det under 80-talet förekom att det ställdes ut pokerspel eller liknande fast i ett arkadkabb e.d. Vinster delades ex ut mot ngn form av vinstkvitto. Den som hade spelet kunde hävda att det var ett arkadlir. Därför skärptes lagen i slutet av 80-talet/början av 90-talet med vissa formuleringar som jag inte minns nu. Sen kom det ytterligare försök att hitta kryphål (googla ex Vinstdraget), så det finns ju exempel på att spelbranschen varit kreativa.

Det du beskriver stämmer med all sannolikhet. Jag har talat med ett par som varit utställare för länge sedan, och det handlade i många fall om just den typ av spel du beskriver här.

Notera dock att lagstiftningen skapades 1982 och sedan gjordes om 1989. Det du beskriver här är ju det som sedan görs om i ändringar -89. Kommunstyrelsens skrivelse då (vilket är ett av förarbetena till den ändringen) är en mardrömsläsning för vilken spelnörd som helst, med mängder av insinuationer och otrevliga beskrivningar.

Det är alltså fullt möjligt, troligt till och med, att utställare utnyttjat lagstiftningen som du beskriver det, och att man då ansåg att lagen behövde stärkas (1989). I sak ändrar det dock inte mycket: flipper- och arkadspel i sig är fortfarande inte de spel som man spelade om pengar på.

Men nyckelfrågan är väl: Vem orkar pillra med sånt i dagens läge när man kan spela för glatta livet på nätet? Och dessutom finns ju redan en spellag som förbjuder spel om pengar. Det enda man vill avskaffa här är ju den statliga kontrollen av legala maskiner! Illegala maskiner är ju fortfarande illegala.

Lite lustigt att det pratas om konsekvensanalys. För det verkar ju på Pingos undersökning som att LI/SI inte kunnat lagföra speciellt många mha denna kontroll-lag.

Nu ska det väl i ärlighetens namn sägas att LI inte direkt var fena på att hitta den dokumentation man frågade efter - men jag har varit så irriterande mot dem de senaste åren och begärt ut alla dokument och köksvaskarna därtill, men har inte fått ett enda papper eller mail som beskriver någon form av pengaspelande på flipper- eller arkadspel. Även bland de domstolar där jag begärt ut dokumentation har inget kunnat skickas ut. Och då har jag, som sagt, frågat tillbaka in på mitten av 90-talet.

Att Socialtjänsten i sin remiss skriver att man vill ha någon slags konsekvensanalys förefaller som någon slags mening de verkade känna sig tvingade att skriva. De säger ju inget annat.

Och du har helt rätt i att den nuvarande Spellagen ju är mycket tydlig i frågan om illegalt spel. Tyvärr verkar det ofta vara så att lagstiftaren inte riktigt vågar lita på att lagförande myndigheter gör sitt jobb utifrån de lagar som finns, utan ser sig tvingade att skärpa lagstiftning hit och dit - istället för att fråga vad t ex åklagare behöver för att börja lagföra. Ibland kan det ju vara så bra som att det faktiskt inte begås den typen av brott...

/ Pingo

4
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: maj 21, 2020, 15:18:04 »
Det är intressant att de är så rädda för att man ska spela om pengar. Både spelkort och tärningar säljs helt okontrollerat, och pokersetet blev väl årets julklapp för ett tag sedan. Eller är de oroliga att enarmade banditer ska kamoufleras till bilspel?

Det där är ju en myt som smög sig in i förarbetena till den ursprungliga lagen, i slutet av 70-talet/början av 80-talet. I "Stockholms Mörka Sida" (Lisen Jones, Jerzy Sarnecki, 1979), sidan 103, beskriver en (1) person för en fältarbetare att illegala spel om pengar förekommer i en specifik arkadhall. Men det är rejält fluffiga uppgifter:

Citera
Även denna flipperhall ligger i en källarlokal under en biljardhall. Fältarbetaren vi talade med skattade genomströmningen
under en dag till ett 8O-tal ungdomar. Av dessa är ungefär 30 under 13 år, lika många mellan 13 och 17 och 20 i åldern 17 - 19 år.
[...] Man misstänker att haschförsäljning förekommer. Tidigare fanns en dörr, bakom vilken försäljningen skedde, men denna dörr är nu borttagen, så det är litet svårare att göra affärer nu. på en bakgård bredvid hallen brukar ungdomar stå och röka hasch, men man vet inte om det har något samband med besök på hallen eller inte. Skadegörelse förekommer på spelautomaterna i form av inbrott. Häleriverksamhet har också noterats. Fältarbetaren vi var där med menade att överallt där ungdomar samlas i stora mängder uppstår lätt problem. Här har också förekommit illegala spel, där vinstchanserna ökar med det satsade beloppet. Vinsten fick man ut i reda pengar. En kille berättade att när ungdomarna inte är i fältlokalen, håller de ofta till här och spelar biljard eller flipper. Han berättade att det inte är ovanligt att han spelar bort 100 kr på en kväll, och
ett par tusen per år.

Det är viktigt att notera ett par saker med denna text:

1. Fältarbetaren som citeras beskriver i stora delar andrahandsuppgifter. Notera att det beskrivs att man "misstänker" drogförsäljning, t ex.
2. Det finns bara ett vittne (killen som det hänvisas till) som beskriver spel om pengar. Det är inte klarlagt om man intervjuat denna person, eller om detta är tredjehandsuppgifter, via den anonyma fältarbetaren.
3. Det preciseras inte om dessa spel om pengar gäller flipperspel, biljard eller bägge två.
4. Det finns inga fler exempel i skrivelsen "Stockholms mörka sida" om illegala spel om pengar.

Jag har frågat både polis, domstolar samt Lotteriinspektionen om det finns några anmälda fall. I vissa fall har man gått tillbaka till mitten på 90-talet för att leta rätt på anmälningar. Ingen instans har hittat något.

Kontentan av detta förefaller vara att ett (1) enda vittne har beskrivit någon form av illegalt spel på en plats under 1978. Denna specifika vittnesuppgift har använts som underlag till den lagstiftning som vi har idag, och som senare även blivit den norm Lotteriinspektionen, Kommunstyrelsen samt Socialtjänsten/Socialstyrelsen hänvisar till.

Något annat underlag för att det förekommit illegalt spel om pengar på automatspel verkar inte finnas dokumenterat. Jag har inte hittat något specifikt fall man hänvisar till i förarbetena heller. Ingen, vare sig Socialstyrelsen/Kommunstyrelsen eller någon av de som drivit den här tesen hårt, har visat på något specifikt fall, eller att det överhuvudtaget förekommit.

Nu ska det väl sägas att det säkerligen har hänt här och där, då och då - men när det finns så lite (om någon) dokumentation om det så är det ju fullständigt uppenbart att det inte är ett problem. Vare sig då - eller nu.

/ Pingo

5
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: maj 19, 2020, 15:29:13 »
Nån som hört om någon progress i det här? Blir det lagändring 1/7 eller har corona slagit undan benen på den här frågan oxo?

Jag hade precis kontakt med den ansvarige på Finansdepartementet, och hon förklarar att de här ändringarna med all sannolikhet INTE kommer att träda i kraft den 1:a juli, som Ds 2019:30 säger.

Processen är nu sådan att man går igenom remisserna man fått in. De kan ni se och läsa här:
https://www.regeringen.se/remisser/2019/12/remiss-av-ds-201930-vissa-foljdandringar-med-anledning-av-spellagen/

Därefter ska väl förhopningsvis en lagrådsremiss skrivas och därefter blir det en proposition med omröstning i Riksdagen. Det är inte ens 100% säkert att Regeringen går vidare med det här förslaget överhuvudtaget - men sannolikt gör man det.

Den stora faran som jag personligen ser just nu är om någon remissinstans motsätter sig upphävandet av Automatspelslagen på grunder av att den behövs för någon form av "skydd".

Se t ex Socialstyrelsens remiss, där de skriver:

Citat från: Soicalstyrelsen, remiss
Finansdepartementet skriver  i DS att den risk kopplad till anordnande av auto-matspel som kan tänkas kvarstå, är främst risken för att spelautomaterna användsför att tillhandahålla otillåtet spel om pengar . Socialstyrelsen delar den bedöm -nin gen och  menar att risken behöver värderas i kommande lagstiftnin gsarbete dånärmare konsekven sanalys saknas i DS.

Det finns ju ingenting som säger att "spel om pengar" kommer att ske eller ens har skett. Lotteriinspektionen och Polisen har ju inga sådana anmälda fall, iallafall när de tittar tillbaka till 1995 och framåt. Det här är en av de myter som uppstod i Stockholm Kommuns skrivelse "Stockholms Mörka Sida" från 1978 - men det finns som sagt inga exempel på att det har skett, inga fall som gått till domstol och inga anmälda fall till tillsynsmyndighet.

Den frågan, om främjande av olovligt spel, finns dessutom med både i gällande lagstiftning och den föreslagna lagstiftningen - så det finns alltså redan lagstiftning som kan förhindra den typen av olovliga spel.

Med detta sagt så finns det en sak jag rekommenderar er alla att göra:
Fortsätt lobbya med debattartiklar, skrivelser, mail till Finansdepartementet och allmän diskussion och debatt, som syftar till att Ds 2019:30 skall genomföras i sin helhet. Vi behöver fortsätta debattera detta, och vi behöver fortsätta lyfta frågan till både Regering och Riksdag, så detta faktiskt går igenom. Det är inte färdigt än.

Sen frågan angående Kassaregister, så är ju Ds 2019:30 tydlig med att förslaget gäller att Automatspel INTE skall omfattas av Kassaregister.

Regeringens föreslagna lagstiftning står på sidan 11:


Citat från: Regeringen, Ds 2019:30
1.3 Förslag till lag om ändring i
skatteförfarandelagen (2011:1244)
[...]
39 kap.
5 §1
Skyldigheten att använda kassaregister gäller inte för den som
[...]
6. tillhandahåller automatspel
enligt spellagen (2018:1138).

Dvs: flipper- och arkadspel skall INTE omfattas av Kassaregisterlagstiftningen om Regeringens förslag går igenom.

/ Pingo

6
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: mars 19, 2020, 14:30:40 »
Till alla:
Jag vill bara påpeka att ALLA har rätt att lämna in ett remissvar, innan den 31:a mars:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2019/12/ds-201930/

Man behöver alltså inte ha blivit kontaktad av departementet eller vara "remissinstans" eller utställare. Vem som helst har rätt att lämna in en remiss.

EDIT: De som vill lämna in kan göra så via email till:
fi.registrator@regeringskansliet.se
Med kopia till: frida.niklasson@regeringskansliet.se

/ Pingo

7
Flippersnack / SV: Hur gör ni nu när lagen ändras?
« skrivet: mars 19, 2020, 13:53:37 »
Dom tar väl ur kassaapparaten där poletterna förvaras å stoppar i spelen när personalen har rast... ;D

Har ni inte ett bokfört antal poletter till stället som sedan kontrolleras mot antal kvar på stället och antal i maskinerna? Och sedan ett avtal med stället där det står att bortslarvade poletter hanteras genom ett specifikt förfarande, t ex 75% av värdet, eller 100% efter X antal borttappade etc?

Se över dina avtal. Det där borde inte vara en svår fråga.

Angående kassaregister, se den andra tråden om vad Skatteverket svarat:
https://www.svenskaflippersallskapet.com/flippersnack/vissa-foljdandringar-med-anledning-av-spellagen-(ds-201930)-remiss-fran-fd/

/ Pingo

Vi hade avtal med ett av ställena (som hade fyra anläggningar vi hade spel på) där stog att vi skulle fakturera 5kr ink m för varje pollett som låg i spelen.
Men varje gång vi tömmde så stämmde det inte alls,så dom vägrade att betala och vi tog bort spelen fr dom anläggningarna.

Det andra stället anklagade oss för att ha stoppat i polletter själva för att få upp antalet för dom hade minsann koll på sin personal och vad dom sålde,vilket dom inte hade.

Alla ställen där vi har myntoperation så funkar allt till 100 idag,vissa ställen har nycklar och då kör vi på räkneverken.

Ett alt är ju att skriva avtal (vi har inga avtal kvar idag då vi inte vill binda upp oss eller stället) som du beskrev ang polletterna som saknas.

Men avtal om "varje polett som låg i spelen"? Har ni inte bokfört hur många poletter som stället har? Får de inte poletterna från er?

Jag tänker mig ett avtal där ni tex ger 100 poletter till en plats. De ansvarar för dessa och betalar er 5 SEK / polett = 500 SEK.

Om de har egna nycklar kan de sköta rundgången på poletterna själva = du måste ha räkneverk som inte går att ändra, och fakturerar varje spel utöver de 100 första med 5 SEK / spel.

Om de inte har egna nycklar tömmer du och säljer nya poletter till stället = Faktuera antal överlämnade/levererade poletter.

Varför fungerar inte ett sådant system?

/ Pingo

8
Jag ringde skatteupplysningen (maila fram och tillbaka är bara tidskrävande) så jag vet inte vem jag pratade med.
Dom sa att det inte är klubbat ännu men om det blir det så får spelanordnaren lösa det med kvitto.

Ett förslag är att inte ringa. Se till att få allt i textform. Det är lättare att gå tillbaka och se vad olika personer har sagt, samt se vilka man pratat med, vad de har för funktion, samt när. Det du får från t ex juristerna är betydligt mer intressant än från de som sitter i kundtjänst.

Precis som den här personen sa till dig i telefon så finns det ju ännu inte någon lag, så än kan enbart Skattemyndigheten förhålla sig till hur DE helst vill att det ska vara/bli (hypotetiskt), dvs lasta utställaren med detta. Så kommer ju inte lagen att vara skriven (det märks även i lagförslaget).

Hur det därför blir med just Kassalagstiftning kontra utställda spel är en rent hypotetisk fråga idag. Jag läser dock förslaget som att det kommer att finnas stort utrymme för dispens, för t ex myntspel.

Redan idag finns ju undantag för Automatspel:
https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/drivaforetag/kassaregister/undantagfrankravpakassaregister.4.6efe6285127ab4f1d2580005105.html

Sidan du länkar till (Kassalagen.nu) bör du nog inte titta på.
De skriver ju t ex

Citera
Spel på automat
Det här undantaget styrs av den svenska lotterilagen och innefattar all typ av automatspel.

Det är ju inte korrekt Automatspel lyder under Automatspelslag. Den lagstiftningen finns fortfarande, fram tills det här förslaget gått igenom. Lotterilag är en annan lagstiftning.

Kika på Skattemyndighetens sida om lagen, undantag och hur detta ska skötas, istället.

/ Pingo

9
Flippersnack / SV: Hur gör ni nu när lagen ändras?
« skrivet: mars 18, 2020, 13:17:46 »
Dom tar väl ur kassaapparaten där poletterna förvaras å stoppar i spelen när personalen har rast... ;D

Har ni inte ett bokfört antal poletter till stället som sedan kontrolleras mot antal kvar på stället och antal i maskinerna? Och sedan ett avtal med stället där det står att bortslarvade poletter hanteras genom ett specifikt förfarande, t ex 75% av värdet, eller 100% efter X antal borttappade etc?

Se över dina avtal. Det där borde inte vara en svår fråga.

Angående kassaregister, se den andra tråden om vad Skatteverket svarat:
https://www.svenskaflippersallskapet.com/flippersnack/vissa-foljdandringar-med-anledning-av-spellagen-(ds-201930)-remiss-fran-fd/

/ Pingo

10
Nu är du väl negativ Johan. Du får väl förhandla till dig en högre andel av intäkterna nu när lokalägaren slipper skaffa tillstånd.

Kostnaden för tillstånden är inte ens i närheten av  kostnaderna för kortterminaler,polletter, växlare,kortinlösenavgifter mm.
Kostnaden för tillståndet som det är idag kommer fr spelintäkterna.
Dessutom finns det inte en enda kortterminal man kan sätta på en pollettväxlare som ger kvitto,vilket köparen ska få enl nya lagen.

Tog upp detta med spelindpektiinen och skatteverket.
SI visste inte något om det , skatteverket sa typ "det är ert problem att få spelen att ge kvitton"

Finns inte ett enda ställe där det går att få mer av intäkterna. Vi har alltid 50/50 , på ett ställe får vi tom 40%,men där står lokalinnehavaren för tillstånd,polletter mm.

Det står inget om åldersgräns i nyal lagen,det är ju bra om man ska hutta något som är bra med det.

Vi har redan plockat in 2 ställen pga lagändringen.
Och fler kommer det bli då några ställen flaggat redan nu att dom inte vill hålla på med polletter osv.

Det enda denna ändring gynnar är ställen där man betalar inträde och då får ett kvitto.
Så alla flipperställen runtom i Sverige måste nu skaffa kassasystem godkännda av skatteverket och svart låda,annars bryter man mot lagen.

Dessutom står det inget om dom förströelsespelen som idag är tillståndsbefriade ska ingå i nya lagen ang kvittokrav.

Vem exakt på Skatteverket har du talat med, och vad exakt har de sagt? Klistra gärna in här så övriga också kan läsa svaret.

Jag har varit i kontakt med Skatteverket, och de svarar så här till mig:

Citera
Vad jag kan se så finns det inte något beslut i frågan om ändrad spellag, Skatteverket kan inte svara på frågor som rör förslag till lagar eller lagändringar, så vi har i dagsläget ingen möjlighet att besvara dina frågor om hur det eventuellt blir med en ändrad spellag.

I dagsläget har alltså inte Skatteverket något beslut eller några råd om hur detta skall skötas. Lagförslaget är också ett förslag - den nya lagen som skall hantera detta existerar inte än. Det är ju fullt möjligt att just detta med kassaregister ändras i den färdiga lagen, beroende på remissunderlaget.

/ Pingo

11
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: februari 28, 2020, 21:29:17 »
En ointressant fråga kanske (iaf för mig då jag sällan placerar mig så bra), men vad innebär denna lag för möjligheten att få vinna monetära priser i tävlingar framöver? Iom att tillståndet tas bort, så måste det ju innebära att man till slut har insett att flipper faktiskt ÄR skicklighet och därmed borde man kunna vinna prispengar som i vilken annan sport som helst.

Vad jag förstår så bör detta klassas som vilken annan e-sport eller idrottstävling som helst och därmed följa regler och lagstiftning för den sortens priser och prispengar. Det finns ju i och med detta ingen lagstiftning som i sak reglerar automatspel - och därför blir de ju att hamna inom lagstiftning för liknande spel, idrotter och tävlingar.

En grej som ofta kommer upp är att lagen finns för att flipper bara skulle vara tur. Så är det inte, det är tillståndspliktigt och förbjudet att vinna annat än frispel för att det är ett automatspel (som bidrar till dåliga ungdomsmiljöer). Det verkar inte finnas nån exakt definition om vad ett automatspel är, men flipper, bilspel, målspel och skjutare nämns som exempel.

Jag misstänker att definitionen är ungefär: "Man kontrollerar spelet genom knappar/spakar som får något annat att röra på sig". Som på t.ex flipper, arkadspel, hockeyspel(!) eller TV-spel. Men inte på spel där man är i direkt kontakt med grejerna som basketmaskiner, airhockey eller boxbollar.

Mja, både ja och nej. Det har berott på vem man talat med på Lotteriinspektionen. Vissa har ansett att spelen är tur, vissa inte eller hävdat att de har så pass mycket tur att de inte kan jämföras med andra liknande idrotter, som t ex sportskytte mot elektronisk tavla.

Det finns inte mycket som skiljer mellan ett arkadspel med gevär och sportskyttetävling med elektronisk tavla - och det var ett av argumenten när motionen debatterades 2015.

De "olämpliga ungdomsmiljöerna" är citat från Lisen Jones och Jerzy Sarneckis datainsamling från fältarbetare i Stockholms kommun 1978, där droghandel och prostitution förekom i anslutning till arkadhallar (det finns dock enbart ett par anekdoter utan någon form av direkta vittnesmål, dvs enbart tredjehandsuppgifter, om denna förekomst i texten). Den texten är dock citerad, och användes, i förarbetena till lagstiftningen. Det finns inget förarbete (inte ens Kommunstyrelsens texter från slutet av 80-talet) som har några direkta bevis eller vittnesmål om att spelen i sig skulle skapa "olämpliga ungdomsmiljöer".

/ Pingo

12
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: februari 28, 2020, 21:19:57 »
Äntligen, ska man väl skriva till att börja med.

Det är fantastiskt att Regeringen äntligen (det har ju tagit ett tag, närmare fem år sedan motionen gick igenom i Riksdagen) föreslagit att ta bort Automatspelslagstiftningen.

Det jag utläser är att spelen helt kommer att sakna registrerings- eller licenskrav, vilket är mycket gott och precis den utveckling alla har jobbat för genom åren. Samtidigt är det väldigt viktigt att lyfta fram att Regeringen faktiskt också skriver i följande:

Citera
...  Det  finns  dock  för  närvarande  inga  kända  studier  eller  andra rapporter avseende svenska förhållanden som visar att de spel-platser som i dag omfattas av automatspelslagen, i sig utgör olämp-liga miljöer för barn och unga.  Miljön i de lokaler där automatspel anordnas med tillstånd enligt automatspelslagen  har  förändrats  sedan  lagen  infördes.  Den  typ  av  automatspelshallar som var skälet till att automatspelslagen infördes, finns i dag endast på ett fåtal platser i Sverige. Spelen riktar sig till en bred och allmän publik, såväl äldre som yngre. I många fall handlar det om arrangemang där barn och vuxna förväntas delta i spelet till-sammans. Det skyddsbehov som lagen avser att tillgodose finns där-med inte längre, i varje fall inte i en sådan utsträckning att det ensamt kan motivera ett krav på tillstånd för anordnande av spel av det aktu-ella slaget.  Den risk kopplad till anordnande av automatspel som kan tänkas kvarstå, är främst risken för att spelautomaterna används för att till-handahålla otillåtet spel om pengar.

Visserligen vill man fortfarande påstå att arkadhallarna på något sätt var "olämpliga miljöer" för barn och unga (eftersom man fortfarande inte förstår att det handlade om andra problem, inte spelen eller lokalerna i sig), men det har ingen som helst betydelse - eftersom nya sådana lokaler självfallet inte når de problem man syftar till.

Samtidigt vill man igen påstå att "otillåtet spel om pengar" skulle vara ett problem - återigen något som ansågs vara problematik när lagstiftningen kom till, men som det egentligen inte finns någon grund för (Lotteriinspektion har ju t ex inte haft något sådant fall på sitt bord de senaste tjugo åren, och någon annan dokumentation från polis eller annan myndighet verkar inte heller existera).

Men att man faktiskt beskriver det här som att spelen inte utgör ett problem är i sig fantastiskt bra. Det gör det svårare i framtiden att gå tillbaka till ett registrerings- eller licensförfarande.

Kassaregisterlagstiftningens länkning i flipper- och arkadutställning kan jag förstå ur lagstiftarens synvinkel. Det är enkelt att se spelen som en grogrund för skattesmitning, och det är väl bra att man vill att det ska skötas vitt om det ska vara företag som driver detta med vinstsyfte.

Det förefaller som att lagstiftaren dock gör det lite väl enkelt för sig med att kasta över ansvaret på undantag till Skatteverket. Samtidigt finns det troligen varianter för att lösa problemet - genom polettsystem, Swishbetalning och så vidare. Det som händer är att det dessutom ju faktiskt skapas en marknad för att sälja myntikast som följer lagstiftningen - dvs en affärsidé för den hugade.

En bättre grund och bättre förutsättning för flipper- och arkadspel i allmänheten kunde vi knappast ha hoppats på. Det vi ju trots allt har hört genom åren är ju att spelen ska ha registreringskrav, så att man här nu helt slopar detta och låter spelen kunna ställas ut fritt på lokal är mycket mycket bra.

Tack alla som hjälpt till och snackat med politiker, skrivit mail, ringt och klagat, skrivit debattartiklar och hjälpt till att stöta på och varit jobbiga. Det här hade nog sett annorlunda ut om inte alla varit så på hugget.

/ Pingo

13
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: augusti 05, 2019, 14:22:13 »
Det kan ju vara värt att nämna att Linde (som var jurist) här på SfS  ju under åren arbetat mycket med detta, och sannolikt var den här som kunde lagar och förarbeten bäst.
Bl a skrev han nedan (i tråden http://www.svenskaflippersallskapet.com/index.php?topic=14220.0), vilket kan vara bra att komma ihåg.

"När Automatspelslagen tillkom i början av 1980-talet fanns det ett synsätt om att vissa lokaler kunde bli olämpliga, om barn och ungdomar samlades där. Det framhölls särskilt i lagstiftningsarbetet inför Automatspelslagen att förströelsespel (bl.a. flipperspel) inte i sig själva är av ondo.

Det var således förhållandet att automatspel kunde medföra att barn och ungdomar samlades som föranledde att Automatspelslagen tillkom.

I bl.a. regeringens SOU 1998:144 Automatspel (delbetänkande av lotterilagsutredningen) har det klart och tydligt framhållits att avsikten med Automatspelslagen aldrig har varit att t.ex. förhindra vuxna människor från att samlas och spela flipperspel.

Det har i lagstiftningsarbete om Automatspelslagen särskilt framhållits att specifikt spel på flipperspel inte utgör en risk av något slag.

Lotterinämnden (Lotteriinspektionens tidigare motsvarighet) har i yttranden till kommuner och utredare framhållit att flipperspel är automatspel som är harmlösa och aldrig används för illegalt spel av något slag.

Det har ständigt framhållits – av såväl Lotterinämnden som lagstiftare – att flipperspel är spel som i sig själva inte anses medföra olägenhet av något slag. Det är miljö (lokaler) som ifrågasatts, inte (flipper)spel i sig själva. "


Mycket av ovan är korrekt - men förarbetena bygger på bl a Jerzy Sarneckis (från Stockholms kommuns beställda) rapport "Stockholms mörka sida", där spelen i sig klart utmålas som det som är "farligt":

Citat från: Stockholms mörka sida, september 1979
Det bästa för området vore att flipperspelen togs bort och ersattes med andra sällskapsspel, t.ex. schack.

Citat från: Stockholms mörka sida, september 1979
Vi anser att en flipperhall, där ungdomarna står och spelar i kanske flera timmar per dag, också är en olämplig miljö, även om det inte förekommer andra "olämpliga" aktiviteter vid sidan om.

Citat från: Stockholms mörka sida, september 1979
Här finns också flipperspel. De fältarbetare vi talade med tyckte inte om stället. De hade inget konkret att anmärka på, utom att det är kommersiellt, men de trodde det fanns en risk att det skall
uppstå problem.

Just den här rapporten letar sig in i det som blir den första lagstiftningen, och den citeras även senare när lagstiftningen görs om i slutet på 80-talet.

Genomgångarna som görs senare, bla SOU -98 som citeras ovan, samt det som Lotteriinspektionen själva skriver och kommenterar kring 2012, gör gällande att de inte fokuserar på själva spelen - utan på just "miljöerna". Dock är det alltså inte så lagstiftningen kom till eller varför den skapades, och därav har det varit svårt att ändra den.

2015 fanns konsensus i Riksdagen om ändring av lagen på just de här grunderna (spelen i sig är inte farliga, och ingen form av konkreta bevis existerar för att miljöerna är det heller), vilket gjorde att motionen som C lade fram röstades igenom. Det är den motionen som ligger till grund för att Automatspelslagstiftningen ska tas bort (vilket alltså Finansdepartementet har arbetat med sedan dess).

Den nya Spellagstiftningen (som trädde i kraft för ett par månader sedan) kom dock imellan, och arbetet med den är det som främst stört utvecklingen/borttagandet av Automatspelslagen.

/ Pingo

14
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: augusti 05, 2019, 14:10:17 »
Fick ett mail från Finansdepartementet den 27:e, där de skriver:

Citera
Det finns ingen ny information om översynen av automatspelslagen. Jag har sett till att berörda sakkunniga har fått del av ditt mejl.

...så fortfarande inget nytt alltså. Vi får väl hoppas att det blir lite mer fart i frågan efter Riksdagens öppnande (10:e september).

/ Pingo

15
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: mars 20, 2019, 14:19:44 »
Eftersom det här drar ut så mycket på tiden, så har jag idag mailat samtliga Moderata, Liberala och Centerparti-riksdagsledamöter, med nedan mail.

Dessa tre partier är de som hårdast drivit frågan om avreglering om Automatspelslagstiftningen. Ett par partier, främst V och KD, har lämnat in motioner där de sett lagstiftningen som en "social skyddslagstiftning" (V, 2014), och alltså sett den som något som bör finnas kvar. Jag har därför inte mailat dem. Jag har heller inte mailat SD, S eller MP, då de tidigare också varit emot avregleringen eller motionerna, samt att S och MP är de som i förra regeringen, inte hanterade tillkännagivandet från Riksdagen.

Om någon annan vill maila till dessa partier så gör gärna det. Ju fler som ringer, mailar eller på annat sätt kontaktar riksdagsledamöter om detta, ju bättre!

Citera
Visste du att e-sport är olagligt att anorda i Sverige, utan licens?

Trots att den förra Regeringen fick tillkännagivande från Riksdagen att avreglera de såkallade automatspelen (flipperspel, arkadspel och andra former av e-sporter), så existerar fortfarande Automatspelslagen i sin tidigare form.

Automatspelslagen skapades på felaktig data från slutet av 70-talet, där det påstods att spel såsom flipperspel, skapade "olämpliga ungdomsmiljöer". Politiker än idag ser Automatspelslagstiftningen som en "social skyddslagstiftning" - trots att det alltså inte existerar något belägg för att dessa spel är, på något sätt, farliga.

På grund av att lagstiftningen fortfarande existerar är det idag omöjligt att skapa e-sportturneringar som t ex Världsmästerskap i flipperspel eller liknande, med prispengar. (Att det skett turneringar på t ex Dreamhack, i andra e-sporter, har att göra med att Lotteriinspektionen inte skött sin tillsyn och sett mellan fingrarna - men det gör det hela inte mer lagligt).

Det är också omöjligt idag att ställa ut spel på allmän plats, utan extremt dyra licensavgifter (licenserna är dyrare än vapenlicenser).

Du som Riksdagsledamot har möjligheten att förändra detta. Du kan avreglera e-sporten i sin helhet.

Automatspelslagen måste avskaffas, då den inte har något existensberättigande. Lagen skapades på felaktiga grunder, och idag hämmar den utvecklingen för framgångsrika e-sportare, privatpersoner och företag.

Eftersom Riksdagen dessutom vid flera tillfällen tillkännagivit att dessa spel måste avregleras, finns det ingen anledning varför Regeringen fortsätter dra ut på den här frågan.

Jag skriver till dig eftersom jag i flera år kämpat för att få bort den här lagstiftningen. Jag hoppas att du som Riksdagsledamot har möjligheten att ta upp detta i Riksdagen, och ställa frågan till Regeringen, om varför det tar flera år att få bort en lagstiftning som hämmar det sociala, ekonomiska livet, samt idrotten, i Sverige.

Jag länkade även i mailet till de tidigare publicerade debattartiklarna i ämnet.

UPDDATERING kl 15:22 (ca en timme efter att jag mailade ovan):
Rickard Nordin (c) och John Weinerhall (m) återkom direkt och lovade att driva frågan, samt ställa fråga till ministern.

UPPDATERING 190322:
Även Jan R Andersson (m) återkom med svar att han ska "se till att sätta fart på regeringen!".
John frågade efter mer information, så jag skrev nyss till honom med info om lagens förarbeten, etc.

/ Pingo

Sidor: 1 2 3 ... 15