Frispel

sedan 2001

Utställarnas inställning

LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
(Vitsig rubrik jag fick till...)

Jag tänkte det kunde vara intressant att diskutera utställarnas syn på flipperspelandet. Vi har ju ett antal medlemmar här på forumet som är i branschen, jag tänker bl.a. på Purre, Dr. Flipper, Zigge, Tjernell och Nöjab-Staffan. Jag tror att många av oss andra medlemmar skulle tycka det var intressant att få höra er syn på flipperspelsbranschen.

Hur ser situationen ut idag jämfört med för några år sen?

Vad tror ni om flipperspelens framtid?

Hur ser ni på kommunernas regleringen av förströelsespel/flipper?

Har ni förståelse för att många utställda flipperspel är i ganska taskigt skick?

Vad kan vi spelare göra för att underlätta utställarens jobb? (spela mycket och spela dåligt kanske, hehe ;-))

Hur skulle ni gissa att intäkterna från ett flipper är fördelade? Hur stor andel står ströspelare för?

Är det som ryktet säger, att utställningsplatsen är det allra viktigaste för bra lönsamhet?


Ni behöver ju inte svara på allt, om ni tycker det verkar jobbigt. Svara på det som ni tycker är intressant eller viktigt. :-) Tack på förhand.


Tjernell

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 257
  • Visa profil
 • Stad: Eskilstuna
Hej
Jo jag är ju relativt ny som utställare av spel varvid jag inte kan orera om det fantastiskt lönsamma tidiga 90-talet då man fick använda lastbil för att få hem de otroliga mängder med mynt som det påstås ha rullat in. Min verklighet är att spelen drar in mellan 150kr -1000kr med tyngdpunkt på lägre intäkter per månad till mig ( alltså dubbelt i boxen). Betänker man då att jag har en runda på 25 mil för att komma åt alla spel 22st och kanske lägger ner i snitt en 30 min på alla spel ( putsar alltid ) så är det ju inte en lukrativ branch direkt. Possitivt är dock att jag slipper avlönad personal och hyra utan har allt utställt på Pizzerior, kåren etc.
Framtiden för flipper är väl i och för sig oklar men kommer den dagen då det blir förbud eller någon sjuk registreringslag så lär det bli julafton för alla som vill ha ett spel hemma.
Flipperspel som är i dåligt skick försöker jag undvika men ibland så blir det som det blir pg av brist på reservdelar men problemet som är skit lätta att upptäcka när man lirar i ett par minuter blir lätt förbigångna när man averkar ett gäng med utställda flipper på kort tid. Proceduren brukar vara att räkna pengar, kolla felmedelanden, fixa, putsa, lira en boll och dra vidare. Är det då tex en glappande
kontakt som inte kommer som felmedelande så förbises den. Därför hoppar jag rakt av till underlättande av arbete där tips om spelens skick är ovärdeligt. Jag har en trogen skara av flipperfrälsta ( bla Calm ) som plingar och tippsar om fel på spelen vilket är grymt bra.
Vidare så är det här bara ett kul extraknäck för mig som har gett mig en meningsfull fritid istället för att glo på dummburken. Tyvärr så inbringar det inte kulor till nyinköp av Stern spel, men ärligt talat så tycker jag inte att dom är värd pengarna ( än ), dock har jag jagat MB, MM och CC med mediokert resultat. Men dyker dom upp så kan jag glädja Eskilstuna lirarna att de lär handlas in. mvh Johan
« Senast ändrad: juni 25, 2003, 15:28:44 av Tjernell »


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
LDK: Du glömde PG ;-)
Tjernell: Vilket företag arbetar du för?

/Flippy


Purre

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2004
  • Visa profil
  • Flippergubben
 • Stad: Sollentuna
Jag kan inte annat än instämma med Johan.  
Den verksamhet som jag idkar är i princip idéell d v s av andra intressen än ekonomiska. De intäkter som genereras 'investeras' i reservdelar och fler spel, för att kunna upprätthålla god kvalité och variation.
Vi har hållit på i drygt 5 år och på den tiden verkar inte det som om trenden går direkt nedåt. Faktiskt verkar det som om intresset ökat något det senaste året och det är ju positivt. De som spelar på våra spel är nästan uteslutande KTH-teknologer och många hade aldrig spelat flipper innan de började på teknis. På så sätt kan man säga att vi gör en kulturgärning för att sprida flipperevangeliet om man säger :-)

Att ha en bra kontakt med sina 'kunder' är viktigt för det är det bästa sättet att få reda på när nåt inte funkar. På samma sätt som Johan har vi också ett antal 'stammisar' som ofta spelar och inte är sena att rapportera felaktigheter. Det händer till och med att en del smsar när de satt nytt GC på nåt spel. :-)
Att byta spel relativt ofta (typ varannan eller var tredje månad) verkar vara positivt, både för vår del och för spelarna.

Det suraste med att ställa ut spel är risken för inbrott, inte så mycket för att man blir av med pengar utan snarare skadegörelsen som blir i form av brytmärken när nån pundare försöker komma åt de småslantar som ligger i myntboxen. Att tömma ofta är ett trick för åtminstone se till att inte samma tjyv återkommer.


Tjernell

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 257
  • Visa profil
 • Stad: Eskilstuna
Hej
Jo jag köpte flipperspelen i Eskilstuna och bedriver det som enskild firma. Det är ju ingen större verksamhet utan det är 22 utställda spel + det vanliga skrotet som står hemma. Jag har lager och reparationsavdelning för Johan INC i min lägenhet på 66 kvadrat och byter spel med min eminenta Volvo 745:a.
Mitt dagliga arbete utförs på Volvo CE i Eskilstuna där jag har en Trainee tjänst.


mikke

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 263
  • Visa profil
 • Stad: stockholm
Bara några tillägg till ovanstående:

Jag tror att det finns en stor skillnad mellan olika utställare.
Dels har vi småutställarna med bara några spel och dels har vi de stora drakarna med över hundra spel. Småutställarna, exempelvis jag själv, Tjernell och Purre, håller på med flipper pga ett genuint intresse för flipperspelandet medan de stora företagen endast tänker på klirr i kassan. Om man endast bryr sig om intäkterna så lägger man inte ner mer tid och pengar än vad som krävs. Så mitt tips: Spela inte på flipper i dåligt skick! Då tvingas utsällare med risiga spel att göra något, kanske till och med att sälja verksamheten till någon entusiast från SFS.

Själv spelar jag allid på flipperspelet jag nyligen servat. Då upptäcker jag lätt om jag missa något. Jag ror inte att så många uställare har tid att spela flipper och kanske saknas även intresset.

En annan sak som retar upp mig, det är när man spelar på ett spel där ALLA inställningar som överhuvudtaget finns, är inställda på det för spelaren sämsta sättet. Jag tänker exempelvis på outlanes, ball save, knacknivå etc. Då är det inte kul att spela. Därför är inställningarna på våra spel alltid snälla. Det tror jag att man som utställare tjänar på, inte minst om man vill locka nya kunder.

En annan vikig parameter för lönsamheten är naturligtvis prissättningen. Den diskussionen har alla säkert redan läst här på forumet. Jag tror att en höjning till 10 kr per spel är nödvändig om man ska kunna leva på verksamheten. Våra spel har alltid kostat ett spel 5 kr och fyra spel 15 kr och vi har inga planer på att höja men då har vi inget behov av att verksamheten ska gå med vinst heller. En intressant sak att nämna är de gånger våra spel har tappat minnet och prissättningen ställt om sig själv. Då får man på vissa flipper 5 spel för 10 kr istället. Då har omsättningen i automaten ökat utan märkbart ökad slitage samtidigt som man säkert har värvat några nya kunder. Jag funderar faktiskt på att försöka med reapriser på flipper vissa veckor och se om det ökar lönsamheten.

Ni som spelar flipper hela dagarna, gynna dom som sköter spelen bra!


Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
Mycket intressant tråd. En tanke som slår mig är att framtidens utställare kanske främst är flipperfrälsta som gör det som extraknäck/hobby och på så sätt har en högre standard.

Jag väntar med spänning på framtidens utställare som kanske gör mer för att "promota" spelen än att de bara står där och syns och som kanske har något annat sätt för felanmälan än ett tlfnr under glaset. En riktigt flipperguru helt enkelt, álà Birgersson fast utan den följande sprickande bubblan.
« Senast ändrad: juni 26, 2003, 01:53:53 av Sonar »


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Tack för intressanta svar.

Vad gäller att informera till utställarna om fel på spel: Ibland är det svårt att sammanställa eller precisera exakt vad som är felet. Spelet funkar, men ändå inte (om ni förstår vad jag menar). Små inställningssaker, nån trasig lampa, lite konstig lutning, en lite för svag/ryckig/stum flipper osv. Allt samverkar till att ge spelaren ett dåligt intryck av ett spel, men var för sig känns felen alltför obetydliga. Därför låter man bli att rapportera in felen.

Det som vanligtvis drar ned intrycket av ett spel är flipprarna. Och det är ju mycket som kan vara felaktigt vad gäller flipprar:

- Dåligt flippergummi (kolla TSPP på The Plays, så slitna på flipperspetsarna att dom kommer gå tvärt av när som helst)
- Dåligt justerade flipprar i förhållande till inlane, vilket resulterar i det så välkända och irriterande lilla hoppet för kulan.
- För stor eller för liten vinkel i Hold-läget.
- Sticky Flipper-syndrome, dvs att flippern har en tendens att fastna i Hold-läget.
- Svagt Hold-läge.
- För svaga flipprar. Kan ju bero på många olika saker (slitage, feljusterad mekanik, felaktig spole).
- För starka flipprar som ger upphov till airballs och okontrollerbara studsar.
- Felvinklade flipprar i viloläget, vilket gör det svårt att träffa det man siktar på. Ger även upphov till många av ovanstående problem.

När jag tänker efter så är dessa flipperrelaterade problem dom vanligaste orsakerna till att ett spel känns sunkigt. Man kanske borde göra en felrapport-mall som vi entusiaster kunde använda oss av... :-D

Sen är det ju så att alla utställare inte är lika entusiastiska och alerta som er. Man orkar helt enkelt inte hålla på å rapportera fel när man vet att felen inte kommer åtgärdas under detta decennium...


Jag kom på några fler frågor:

Vad vet ni om dom större utställarfirmorna, Good Luck, PAF, Abatic, Adonbolagen m.fl.? Vad är det för folk som äger/styr dessa företag?

Är det Bjuvia som vanligtvis står för reservdelsförsäljning o.d. till de flesta utställarna?


Tjernell

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 257
  • Visa profil
 • Stad: Eskilstuna
Hej
Nu blev det ju högintressant igen. Troligtvis så blir det ju en Euro-konvertering snart och min lilla filosofi med flipper ( eftersom jag anser att om ett spel är kul och beter sig som jag vill så vill även andra spela ) är att det ska kosta fem kronor / spel, 10 kr för 2 spel och att man får 5 spel för 20 kr. För de som inte vet det så delar de flesta spel ut en bonuscredit om man stoppar i pengar för 4 credits, men inte alla. Dock kan det löna sig att stoppa i 20 kr istället för 15 kr om man ska spela tre st. Vidare ska ett flipper ha tre bollar / credit, tilten så snällt ställd att man får vara riktigt aggresiv innan det blir tilt, allternativt så tar jag bort tyngden helt när jag vet att det är spel som behöver en rejäl omgång för att vara speldugligt, ballsave ska ligga på runt 7 sekunder och de flesta av mina spel står på extra easy. Filosofin är att om man får lång speltid så gör spelaren vid flippret reklam för att spela flipper, således kan en ny entuiast se att det går att spela samt under väntetiden få en lektion i hur man gör. Då tillbaks till tankens början, ska man ta 50 cent ( Euro ) eller ska man ta rygg på ockertrenden att ta en Euro / credit. Det här är ingen kartell fråga utan mer en fråga om hur ni spelare ser på saken. Det blir nog troligtvis att det blir som idag med 1 Euro för nya och dyra Sternspel och 50 cent för de gamla trotjänarna, men åsikter emotages med glädje. mvh Johan
« Senast ändrad: juni 26, 2003, 15:13:59 av Tjernell »


Svante

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2389
  • Visa profil
 • Stad: Bromma
Fast att ta bort tilten helt tycker inte jag gör ett spel roligare, snarare tvärtom...


Tags: