Frispel

sedan 2001

Lite statistik om damtävlingar i Europa för framtida referens

Rokku

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 385
    • Visa profil
  • Stad: Rödeby
Det finns som bekant möjlighet att anordna IFPA-sanktionerade damtävlingar med särskilda WOMENs WPPRs. Ett initiativ som lett till att USA har gått från ca 10% rankade damer till 25% på ca tre år (statistisk uppskattning jag gjort över tid så jag kommer inte gå ed på detta). Nätverket Belles & Chimes är en del i detta.

I Europa ligger vi lite efter och i Sverige ligger vi på ca 10% rankade damer.
Då vi inte anordnat så många renodlade damtävlingar i Europa har vi inte heller så många damer med Dam-wpprs.

Totalt finns 5659 personer i Womens rankingen med damrankingpoäng dvs de har deltagit i en renodlad damtävling de senaste tre åren.
Av dessa är 160 från Europa. Övriga är främst från USA men även Canada och Australien har en hel del representerade.

Intressant är att de som rankas som damer men man tittar på deras OPEN wpprs dvs där de tävlat tillsammans med män och ickebinära så är det bara 4010 rankade damer totalt. Ett tecken på att det ändå finns en hel del kvinnor/tjejer i världen som enbart tävlat i damtävlingar.

Alla borde ju kunna tävla mot varandra på lika villkor utan att vi skiljer ut tjejerna. Men det är tydligt att tävlingar med väldigt stor majoritet män/pojkar kan verka lite avskräckande (intimidating?) för att locka in tjejer.

Med det sagt i USA är det 24 damtävlingar denna veckan. Två i Kanada och en i Australien. I Europa har vi hittills haft 13 damtävlingar de senaste två åren totalt.

Sverige hade sin första damtävling i Borås den 21 oktober 2022 då EM anordnades där och en damklass fanns med.
Den andra (och tredje) gick av stapeln exakt ett år senare hos Uncle Sam's Pinball i Karlskrona 21/10 2023. (18 deltagare, rekord i Sverige hittills)

Därefter har vi Redstone som 1/5 2024 körde sin första damtävling.

Nästa är 25/5 också hos Uncle Sam's Pinball.

Övriga länders tävlingar:
Tyskland 3
Belgien 2
Holland 3
Spanien 1

Hoppas någon tyckte det var intressant.
Mer info finns på IFPA.
« Senast ändrad: maj 08, 2024, 19:11:27 av Rokku »


Rokku

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 385
    • Visa profil
  • Stad: Rödeby
Europaranking 8/5 2024
1   Jasmijn de Jong   151,20   NED
2   Karyn Kiser      59,66   SWE
3   Helen de Haan-Verbeek   57,35   NED
4   Nuria Rodríguez      23,26   ESP
5   Amy Ziegenhagen      20,47   GER
6   Helena Walter Higgins   19,07   SWE
7   Maite Sanz Ochoa   15,40   ESP
8   Dina Lindsay      14,66   GER
9   Karin Kummel      12,89   SWE
10   Petra Uyttenhove   12,47   BEL
11   Susana Vela Tendero   11,62   ESP
12   Mery Marzal Marzal   8,99   ESP
13   Cinthya Messiaen   8,28   BEL
14   Kristina Flygare   7,63   SWE
15   Sarah Vince      7,07   UK
16   Maruska Asensio      7,06   ESP
17   Evelina Pedersen   6,94   SWE
18   Alice McKenna      6,93   UK
19   Lucy Vince      6,80   UK
20   Mia Witteweg      6,38   GER


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 12157
    • Visa profil
  • Stad: Borås
Kan det inte vara mer så att färdighetsnivån avskräcker nya tjejer att tävla mer än att det skulle vara majoriteten killar på en tävling? I alla fall i Europa. Som du säger är det ju inte något annat som skiljer sig åt (kanske annat än möjligheten till feta slapsaves – fast har man sett Edvard in action så...).

Kanske dags att satsa på mer övningskvällar framöver?


DDH

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1088
    • Visa profil
  • Stad: Götet
Det här är ett ämne som jag har funderat mycket på.

När jag började spela tävla i USA för snart 15 år sedan var det fler tjejer som spelade än vad det är i Sverige nu och om man spelar i USA nu är det mycket fler tjejer än vad det var då.

USA har jobbat hårt för att öka antalet tjejer och här är ett par av anledningarna för skillnaderna då som nu.

-Det finns fler spel utställda på barer och andra allmäna platser. Detta gör det lättare att hitta flipper och inse att det är kul. De senaste 20 åren i Sverige har man till största delen behövt leta upp flipper för att hitta det hos en förening eller andra mer privata ställen. Detta är på väg att förbättras här, både med utställda spel och ett ökande antal föreningar.
I Stockholm finns det nu 75 spel och 17 locations enligt pinball map. I Göteborg hamnar vi på 11 locations och 105 spel (10 locations och 36 spel utan Redstone). Detta kan jämföras med Portland vars centrala stad kan jämföras med GBG och storstadsområdet kan jämföras med Stockholms storstadsområde befolkningsmässigt. I Portland finns det 247 ställen och 996 maskiner utställda. Även ställen som San Antonio, som var en flipperöken helt utan spel för 10 år sedan har nu 23 locations och 86 utställda spel.

-Damtävlingar. USA har runt 100 i månaden. Det finns en damserie (typ SweCS) i varje stat. Från och med i år finns det en nationell final med vinnaren från varje stat. WNACS hölls tillsammans med dam VM i Indiana i år. Detta är en vänligare inkörsport till hobbyn.

-Det finns/fanns tjejer i hobbyn redan i USA. Detta gör miljön vänligare för fler tjejer. Får man in några så blir det lättare för fler. 99% gubbar är inte inbjudande för dom flesta tjejer skulle jag gissa.

-Utöver att det är nästan bara män så finns det ju en hel del skräckhistorier på flera (många tyvärr! Ingen nämnd ingen glömd.) olika lokaler runt om i landet där gubbar varit aggressiva, påflugna och/eller tafsat. I vissa fall har communityn ibland även skött eftermälet väldigt dåligt och lättvindigt välkomnat tillbaka förövare, sett mellan fingrarna, etc. Det är kanske lättare att inte ta tag i det än att konfrontera, banna, ställa riktiga krav, etc. På olika ställen har det inte blivit riktiga konsekvenser i stunden heller av komplicerade anledningar i bakgrunden som att dom och ägaren var kompisar, han är en trevlig kille när han inte dricker, eftersom förövaren var ägare till många av spelen så vågar vi inte säga något, och så vidare.

Dessa är svåra konversationer att ta, både på nationell nivå men även på enskilda ställen eller i lokala communities.

Sen finns det ju garanterat ett mörkertal där tjejer helt enkelt valt att inte säga något och att inte komma tillbaka.


Som INK nämner kan definitivt skicklighetsnivån vara avskräckande för många, killar som tjejer. Detta är något jag stöter på på RedStone där vi har många nybörjare, killar som tjejer, som inte tycker att dom är tillräckligt bra för att tävla, men detta avskräcker dom inte från att komma och spela/träna och initiativ som damtävlingar eller nybörjartävlingarna i Lund kan då definitivt hjälpa.

Har ni ett Stern Army ställe så kan ni beställa två stycken launch kits och köra en öppen och en damlaunchtävling. Vi kopierade Uncle Sams på RedStone och damtävlingen blev jättelyckad med grymt bra stämning och många tjejer som spelade sin allra första tävling på Jaws-tävlingen. Även utan launch kit så är det ju lätt att dra ihop lite priser och köra en damtävling. Det finns inget att förlora på det.

På ett sätt har vi struntat i halva befolkningen i många år, vilket låter väldigt onödigt när vi har en nichad hobby som det är.

Flipper är till för alla och fler flipperspelare är bättre för alla.



PS - I listan med rankingpoäng från damtävlingar så bor Jasmijn i USA och Karyn och Helen har fått nästan alla sina poäng från Dam VM i USA.


« Senast ändrad: maj 09, 2024, 12:54:41 av DDH »


Tags: