Frispel

sedan 2001

Diskussion om lotteriinspektionens lagförslag

Linde

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 377
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Jaså... vet Flippy att det finns något som heter Miss Vegas ?

Miss Vegas är "syrran" till Jack Vegas; samma slags spel, men enkom för Bingohallar.

Nu erfordras besked: vad har Flippy gjort i en bingohall ? :-) :-) :-)

Vem besöker en bingohall och varför ?

Monopol är kul, men inte med morsan i en bingohall, hoppas jag...? :-)
« Senast ändrad: oktober 12, 2003, 01:34:53 av Linde »


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Yepp och snart kommer väll Junior vegas och Pet vegas eller något sådant :-D

Ja till och med jag har varit i en Bingohall men gissa vad anledningen var :-D det låg en byuppnad sportbar i anslutning till Bingohallen och därför skulle jag kolla om dom hade flipper för man vet ju aldrig :-)

Jag brukar välja bilen på monopol hur är det med er?

Vad snackar du om eventuella pappa Ulf jag menar spelet Monopol :-D

/Flippy


Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
Börjar känna mig uttömd inom ämnet, för nu iaf. Men måste kommentera vad Ulf skriver ovan om Örebrokommun, låter verkligen som byråkrati på hög nivå det där. Men det måste ju i såfall i förlängningen innebära att även deras statsbibliotek måste skaffa tillstånd då de säker har datorer för surfande där, så som många andra bibliotek här i sverige har. Låter ju helt knäppt.


Borttagen

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 0
  • Visa profil
Nej vi snackar ju om Miss vegas bingohallar och Monopol Eller hur eventuella låtsas pappa ulf :-D.

/Flippy


Uddis

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 253
  • Visa profil
 • Stad: Visby
Hej igen

Börjar känna mig smått nördig när jag sitter och diskuterar spelautomater klockan 10 i 12 en lördags kväll....

Citera
Privata spelföretag i Sverige må ibland pyssla med pokerautomater, men det är faktiskt helt lagligt; och inte på långa vägar i klass med vad som sker omkring Jack Vegas, vad gäller spelberoende och annat elände.


Det här är inte riktigt sant, jag håller helt med i att jackvegas maskiner skapar ett spelberoende. Ja faktiskt skapar, men mer om det en annan gång punkt.

Jag vet inte om det beror på att jag umgåtts i konstiga kretsar men faktum kvarstår, pokerautomater andvänds för olagligt spel om pengar. Maskinerna i sig må vara tillåtna men ingen mäniska kan på allvar säga att en maskin som man matar i pengar om hundra och hundra kronor men en nyckelvridning skulle vara förströelsespel. Många av dessa automater har ingen sedelläsare med avsikten att dom vore allt för lätta att göra inbrott i, ett inbrott som vore mycket lönsamt med hänsyn till dom belopp som jag sett betalas in.

Jag kan berätta otaliga historier om svartspel och de konsekvenser som det medfört, dock tror jag inte det är nödvändigt då jag gissar på att många själva känner till hur det går till.

Ser man till vilka som förstört marknaden för flipperspel idag så har vi förståss jackvegas på första plats. Men tidigare fanns en mängd olika maskiner på marknaden som var halv illegala som gjorde att tillstånds givarna var mycket restriktiva för "vanliga" flipper och arkadspel.
Tillstånden för dessa maskiner var likadana som för ett flipperspel.
Om branchen från början gjort vad dom lovat så tror inte jag att det skulle sett ut som det gör.

Att sen svenska spel är rejält giriga och detta stöds från både finansinspektionens samt lotteriinpektionens håll är givetvis mycket beklagansvärt.
Jag hoppas faktiskt på ett stopp av de här maskinera då dom inte bara missgynnar förströelsespel utan även skapar sociala problem.

Samtidigt är jag lite inne på sonars linje, utan jackvegas mm så torde mer krut läggas på flipperspel.
Men det behövs även uppdaterad information till socialkontoren om vad flipper egentligen handlar om, den främsta anledningen som förs fram från deras håll är att avhålla barn från spelen. Det skijer ju inte mycket mellan ett modernt tv-spel och en arkad maskin idag. Men även att få dom att förstå skilnaden mellan en enarmad bandit och ett flipperspel.

Jag tror att arrangemang som flippersm kan verka mycket positivt i den riktingen, dock bör egentligen arangemanget läggas någonstans där det inte serveras öl för att verkligen avdramatisera spelen.

Edit: Hur stavar jag egentligen ;-)
« Senast ändrad: oktober 12, 2003, 02:17:26 av Uddis »


MAW

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 679
  • Visa profil
 • Stad: Färjestaden
Kollar man på vad Uddis skriver i sitt senaste inlägg
Citera

Ser man till vilka som förstört marknaden för flipperspel idag så har vi förståss jackvegas på första plats. Men tidigare fanns en mängd olika maskiner på marknaden som var halv illegala som gjorde att tillstånds givarna var mycket restriktiva för "vanliga" flipper och arkadspel.
Tillstånden för dessa maskiner var likadana som för ett flipperspel.
Om branchen från början gjort vad dom lovat så tror inte jag att det skulle sett ut som det gör.

Det nog ganska så rätt på spiken.
Flipperspelen började att knuffas undan långt innan jackvegas fanns på marknaden.
Och att dessa pokermaskiner med nycklar och sedelläsare för 100-lappar skulle tillföra något till ungdomsverksamhet ställer jag mig mycket tveksam till. Hade man inom utställarkretsar stannat vid lägre vinster och lägre insatser så kanske fenomenet jackvegas aldrig hade uppstått?


MCR

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2129
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Då jag är dåligt insatt i dessa viktiga frågor har jag just några frågor:
1) Är det alltså samma typ av tillstånd som krävs för flipper och Jack Vegas, fast flipper (och arkadspel) så uppenbart är skicklighetsspel? (Vilket enkelt bevisas genom att en myndighetsperson får spela en bäst av tre på t ex AFM mot någon från SFS!)
2) Tror myndigheterna fortfarande att flipper leder till spelmissbruk och knarkträsket??
3) Är det fortfarande så att man inte får ha fler än ett visst antal spel(10?)påslagna på en gång? Om så, varför?
4) Får man driva en renodlad flipper/arkadhall utan sidoverksamhet(t ex café)? Om inte, varför?
5) Det är väl 18-årsgräns för flipper? Räcker inte det för att "hindra ungdomar" att fastna i ett beroende tycker myndigheterna?
6) Är det någon som kan länka till aktuella lagparagrafer eller förordningar?


Linde

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 377
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Ett försök att svara på frågorna ovan:

1. Nej, det är inte samma tillstånd för värdeautomater (d.v.s. Jack Vegas) och förströelsespel (s.k. flipper- och arkadspel). Lotteriinspektionen ger tillstånd för Jack Vegas och tillstånd kan endast ges till krogar med alkokoltillstånd samt till bingohallar. Tillstånd till förströelsespel ges av kommuner. AB Svenska Spel innehar koncessionen för Jack Vegas och är de som söker tillstånd.

Det BORDE vara svårare att få tillstånd för Jack Vegas, eftersom det är fråga om riktiga spelautomater med utbetalning av vinster. I realiteten får dock statens spelbolag alla sina tillstånd som på ett löpande band; detta oavsett om kommuner (som ska yttra sig över en ansökan för Jack Vegas) tillstyrker eller inte.

En del kommuner är mer avogt inställda till spel än andra. Det medför att det i vissa kommuner knappt finns ett flippespel, men däremot mängder av Jack Vegas: eftersom Lotteriinspektionen inte bryr sig om vad kommunen har att säga vid remissförfarandet.

2. En del(om än få...) kommuner är extremt avogt inställda till allt vad automatspel heter. Man kan tycka att ett flipperspel inte borde väcka någon anstöt, men det finns ibland kommuner som inte ger tillstånd "till något". Jag har själv talat med handläggare i kommuner som uttryckt att "vi vill inte ha något spel överhuvudtaget, våra barn ska gå i skolan eller idrotta och inte lockas till missbruk..."

Jag vill dock påstå att detta blivit mycket bättre; inte minst efter en spelkonferens för ett par år sedan, då branschförbundet SVAR bjöd in alla kommuner (många av dem kom !) och bl.a. förklarade att flipperspel är helt oskyldiga spel. Därtill demonstrerade vi på Sergels Torg och slog symboliskt sönder några flipprar ("det enda som återstår om de förbjuds...") och det skapade en debatt och dialog, som ökade förståelsen för just fliperspel i kommuner. Idag tror jag att de flesta kommuner utan större diskussion ger tillstånd för flipper; även om undantag finns här liksom i alla andra sammanhang.

3. Alla spel som omfattas av ett lämnat tillstånd får vara påslagna: däremot är det svårt att få tillstånd till många spel.

4. Lagen om anordnade av visst automatspel ("automatspelslagen") uppfattas av många  kommuner som att renodlade spelhallar inte bör tillåtas. Det är ur många synvinklar lättare att öppna t.ex. en biljardhall och som en del i denna erbjuda förströelsespel.

5. Kommunen får bestämma en åldersgräns för förströelsespel. Det finns således ingen lagstadgad åldersgräns för flipperspel, men däremot för Jack Vegas (18 år).

Eftersom automatspelslagen är en social skyddslagstiftning med avsikt att förebygga s.k. olämpliga ungdomsmiljöer så kan man tycka att en "frivillig 18 års åldersgräns" borde medföra att det är OK för flipperspel. En del anordnare ber om en 18 års åldersgräns för flipper, just för att det kan vara den enda rimliga möjligheten att få ett tillstånd av kommunen. Men, även om en 18 års åldersgräns godtas så säger de flesta kommuner nej till en ansökan om fler än 4-5 spel i samma lokal. De är rädda för att det ska bli en "flipperhall"; vad det nu är för fel på en sådan...?

6. Hos Lotteriinspektionen finns lotterilagen som reglerar Jack Vegas (värdeautomater).

   
      Lotteriinspektionen

När det gäller lagstiftning om förströelsespel kan hela lagen hittas på

Rixlex

och där klickar man sig fram till SFS 1982:636


När det sedan gäller ämnet om vilka spel som tillför pengar till folkrörelser (eller inte...) så är det ett faktum att Lotteriinspektionen i sina redovisningar över spelmarknaden förklarat att Lyckohjul och varuspel lämnat 100-tals miljoner kr till föreningslivet.

På Astrid Lindgrens Barnsjukhus på KS i Solna finns dessutom en minnestavla och på den kan alla som vill läsa att SVAR (gamla branschförbundet) var sponsor av barnsjukhusets uppbyggnad. Jag som dåvarande ordföranden var, tillsammans med ordförande i det nuvarande branschförbundet, pådrivande för att företag med varuspel skulle betala en månatlig spelandel till sjukhuset.

Det ställde branschen upp på: och tack vare de goda privata spelföretagen och deras varuspelsautomater kunde sjukhuset bl.a. köpa extra möbler till övernattande föräldrar. Denna sponsring talade vi ganska tyst om när den pågick (vi gav pengar för att stödja något gott, inte för att basunera ut att vi stödjer sjuka barn...) men eftersom de aktuella varuspelen idag är förbjudna så kan det ju gott nämnas i detta sammanhang.

Jag påstår att kommersiella spelföretag kan dra in mer pengar till folkrörelser än statliga AB Svenska Spel, tack vare en mer effektiv drift av spel.

Ett ökat överskott behöver inte nödvändigtvis vara det samma som mer spel; det kan lika mycket handla om effektivitet. Vad tror ni att AB Svenska Spels VD har i lön och hur mycket tror ni att deras hus i Sumpan kostar; vilket betalas med spelintäkter, som annars kunde gå till folkrörelsen.

Jag har själv stått i en dialog med AB Svenska Spels VD Meg Tivéus och mer eller mindre fått förklarat för mig att "vi vill inte ha privata spelföretag, för då blir det svarta pengar..." samtidigt som det statliga bolaget härjar vilt på folkrörelsernas bekostnad. Det är sorgligt !

Men, nu handlar ju det här forumet (eller i vart fall bör :-) ) om flipperspel, och därför kan det vara läge att avsluta detta inlägg med följande lilla information om VARFÖR det finns en så stark reglering av flipperspel:

I slutet av 1970-/början av 1980-talet/ väckte några socialarbetare i Malmö debatt om en ung tonårspojke, som påstods prostituera sig för att ha råd att spela flipper. Media hakade på och t.o.m. Bosse Asplund (en mycket seriös man som drivit flera justa automathallar här i Stockholm) jagades av media, som försökte fånga "sexsäljande tonåringar" på bild...

Det visade sig så småningom att gossen i Malmö diktat ihop allting, men då var bollen redan i rullning. Hos många socialarbetare blev det lite av en dogm att koppla flipperspel till tonårsprostitution... helt j-kla sjukt !!!

Så sent som på 1990-talet, när dåvarande Axlon var med om ett spelhallsprojekt på "hyllan" på Stockholms central kom det ett yttrande från polisen, som avstyrkte. Med motiveringen att man inte ville se en miljö, som var typisk för tonårspojksprostitution... så illa var det med polisens verklighetsuppfattning.

Men, som sagt var: jag är ganska övertygad om att många stämplar kring automatspel tvättats bort, tack vare att branschen engagerat sig ganska hårt. Att t.ex. omvända polisbefälet som yttrade sig om Stockholm C tog ett antal möten och samtal, men det lyckades till sist !

Summa summarum: om det inte funnits illasinnade rykten om flipperspel på 1970/80-talet hade vi knappast haft nuvarande krångliga lagstiftning. Genom att vuxna och kloka människor spela flipper och diskuterar vidare så uppnår vi att förståelsen ökar.

...och jag påstår fortfarande att det måste få finnas alternativ till Jack Vegas; om såväl spelföretag som folkrörelser ska överleva på spelintäkter. Utan Jack Vegas kan det möjligen finnas chans för privata spelföretag att leva endast på förströelsespel, men "att verka med cyklar medan statens bolag åker motorcykel" går inte. Jack Vegas medför således att det måste finnas andra spel än bara flipperspel hos de privata spelföretagen. Detta är i sin tur möjligt, tack vare att privata spelföretag de facto sponsrar folkrörelser och därtill kan göra det på ett bättre sätt än vad AB Svenska Spel förmår. I grund och botten handlar det om att mångfald skapar fler möjligheter än enfald; så även i spelbranschen.

Skjut därför i första hand på Jack Vegas och inte på alternativa spel från den kommersiella spelnäringen... när ni vill se mer flipperspel framför andra spel.

Kee´p the ball going...!
« Senast ändrad: oktober 12, 2003, 17:23:44 av Linde »


GGG

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 396
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Intressant (och lång) tråd. Tack till Linde II för en (iofs subjektiv, men ändå) inblick i tillståndslandets byråkrati. Mest skrämmande är ju de fakta som visar hur Lotteriinspektionen kör över kommuners negativa remissvar.

Själv spelar jag aldrig bort en spänn på vare sig Jack vegas eller stryktips, men bränner väl en hundring i veckan på flipper, så även min åsikt är naturligtvis subjektiv.

Min grundtes är i vilket fall:
Flipper är jag mot tyngdlagen.
Lotto (et al.) är skatt på matematisk okunnighet.

Ser fram emot fler rapporter i ämnet, Linde II!
Gustav GillberG
+46 709826701


Tjernell

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 257
  • Visa profil
 • Stad: Eskilstuna
« Senast ändrad: december 23, 2003, 22:21:51 av Tjernell »


MCR

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2129
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Lite off-topic kanske, men jag måste erkänna att jag faktiskt tycker fruktmaskiner, och alltså även Jack&Miss Vegas, är rätt kul! Och jag spelar tusen gånger hellre på dem som är statligt kontrollerade, än på en "frifräsarmaskin" som endast Gud vet hur mycket de har macklat med för att få den att INTE betala ut några vinster.

Däremot blir det omedelbar "sylt-varning" på en krog med Jack Vegas. Det är en väldigt asocial syssla att sitta och lira (jämfört med t ex flipper), som inte på något sätt bidrar till att höja feststämningen på krogen.

Jag kan dock fortfarande inte begripa hur flipper har lyckats bli indraget i den här märkliga tillståndshärvan. Om det har med spelberoende att göra kan ju alla med sunt förnuft räkna ut att ingen (inte ens Svante:-P) lirar så kasst att man ens under en livstid hinner spela bort hus&hem på flipper.

Om det har med "olämplig" miljö att göra så blir det nästan ännu märkligare. Jag är tveksam till om beslutsfattande instanser har varit i någon spelhall sedan Alexander Lukas dagar. Lasergame är förmodligen betydligt lugnare och behagligare än vilken fritidsgård som helst.Och definitivt bättre miljö än krogen (sprit/rök/knark/maffia/Runar etc).
Alltså borde en 18-årsgräns på flipper medföra att man får ställa ut hur mpnga flipper man vill. I mina drömmar iaf...


larson

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 143
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Tackar för en lärorik och intressant tråd!

Synd bara att den gör en deprimerad och besviken på staten...


Sami

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 255
  • Visa profil
 • Stad: uppsala
De finns ett annat problem också som vi inte tänker på.

många Krogar subventionerar priserna på mat och dryck genom jack vegas så om man skulle byta ut allt mot arkadspel skulle många priser sannolikt bli dyrare å de kan man väl leva me,men att ta bort alla spelautomater där man kan vinna pengar e också fel.
De borde också finnas andra automater än svenska spels på krogarna men man borde ändra utformningen på spelen å ha en maxvinst på typ 250kr och ingen sedelspringa så de blir lite mer en social grej me kompisarna istället för som jack vegas e ida där.
å så borde pengarna komma direkt ut i skålen(de gör att man kan ta ut mindre pengar utan-
-å få sura blickar från barägaren å me tiden dra sig från att ta ut mindre summor)


Sami

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 255
  • Visa profil
 • Stad: uppsala
angående vinstdraget så kan jag (iallafall me-
-min erfarenhet)säga att de inte alls var beroende framkallande jämfört me statens automater.
spelade nåra gånger å efter de har ja inte spelat de på ett år minst.


Sami

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 255
  • Visa profil
 • Stad: uppsala
sen vill jag också svara angående %procentsatsen i vinstutbetalning på jack o miss vegas.
den där fulingen meg tiveus sitter där på sitt kontot å ler över att hon lyckats me å manipulera folk såpass(eller tyckte ni verkligen att hon verkade vettig där vid prisutdelningen i kungsträdgården me fotbollstjejerna?)
just ja angående procentsatsen 87%jack vegas och 92%miss vegas så e de in my ass den procenten.
den rätta procenten hamnar till slut på 50-60%eftersom maskinen räknar varje vinst hela tiden och eftersom de hela tiden blir småvinster typ 1-2gånger pengarna så blir ju utb som sagt ovan.
Åså vill ja bara påpeka att den som har mest omsättning i hela sverige på jack vegas e baren brother(eller nåt sånt)i Fittja å dom har en årsomsättning på 15miljoner på 5 automater å eftersom alla spelar bort sina pengar så skulle ja tippa på att överskottet
blir 7-8miljoner å då får barägaren ungefär 2miljoner på 5automater å svenska spel 6 miljoner,inte illa Meg,du tar från dom som har det sämst inte illa.(frågan e väl om dom automaterna överhuvudtaget borde tillåtits eftersom de skapar kriminalitet).
Vill bara påpeka att detta e den högsta omsättningen på vegas automater i sverige.


Tags: