Författare Ämne: Power driver board TP8 endast 15volt  (läst 1512 gånger)

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
Power driver board TP8 endast 15volt
« skrivet: oktober 18, 2019, 08:14:29 »
Problemet med check fuse 114and 115 är tillbaka på mitt Dracula igen :'(
Är det ok att TP8 endast är 15volt när det ska vara 18V?
Alla andra spänningar verkar ok (12v ligger på 13v=problem ?)
Kan det vara 18volten som orsakar problemet?

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #1 skrivet: oktober 18, 2019, 19:16:54 »
Mätvärden på testpunkterna brukar ligga runt:
TP1: 15 VDC
TP2: 5 VDC
TP3: 12 VDC
TP6: 75 VDC
TP7: 22 VDC
TP8: 18 VDC

Så 15 Volt är för lågt. Du behöver byta likriktarbrygga BR1och kondensatorer C6 och C7.

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #2 skrivet: oktober 19, 2019, 08:34:06 »
Ok kan det var detta som är problemet med att swith matrisen beter sig konstigt ?
Får massa fel meddelande på switsarna , efter man plockat ut batteriet och gjort fabriksåterställning så funkar spelet ett tag men  efter 5-20min balla ur totalt ?

Har felsöka på CPUkort och har 11,9v på U20 så där verkar det ok.
Lurat på om CPUn är defekt men det kanske bara är 18v som är boven ?

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #3 skrivet: oktober 19, 2019, 23:49:14 »
Det är nog enbart 18 Volten.
18 Volten görs om i Q2 till den reglerade 12 Volten som används till switchmatrisen. Är det för låg spänning in i Q2 så kommer det bli konstigheter från switch-matrisen.
« Senast ändrad: oktober 19, 2019, 23:53:52 av CKR »

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #4 skrivet: oktober 20, 2019, 10:22:04 »
Byter likriktaren br1 och kondensatorerna .
Tackar för tipset

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #5 skrivet: oktober 20, 2019, 18:49:16 »
Inga problem. Lycka till. Se till att ringa alla banor efter byte av kondensatorer. Det är inte helt lätt att få kontakt med kretslagret under de stora kondensatorerna.

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #6 skrivet: oktober 23, 2019, 17:33:54 »
Bytt BR1 och C6-7.
Detta hjälpte inte fortfarande, runt 15v på TP8 .
Ringde självklart alla banor . kom även åt att mäta mellan kondensatorerna på ovansidan av kortet!
Tycker att spänning är mer svajig nu?   
Vad är problemet tro?

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #7 skrivet: oktober 23, 2019, 20:03:54 »
Du kan ju kontrollmäta växelspänningen som kommer in från transformatorn. Mät mellan J101-4 och J101-7 på kabelkontakten. Det skall vara 13VAC däremellan.

Dock tror jag mer på att du inte fått ordentlig kontakt vid bytet. Har du verkligen ringt alla dessa (De tre översta är de som Marvin rekommenderar att bygla på baksidan kortet.):

C6+ till C7+
BR1~ till J101-7
C6+ till TP8

C6- till C7-
C6+ till R196
C7+ till R196
C6- till jord
C7- till jord
BR1- till jord
BR1+ till C6+
BR1+ till C7+
BR1~ till F114

Ringer det på alla dessa och du har korrekt VAC, så är det nog bygling av de tre översta som gäller.

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #8 skrivet: oktober 23, 2019, 20:49:32 »
13v ac ok .
Plockar ner kortet igen och kollar 😬
Tackar för tipsen

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #9 skrivet: oktober 23, 2019, 22:05:27 »
Gjorde byglingen  enl rek och testade igen .
Men forfarande check fuse .
Spänningen är nu 17,5 på TP 8.
Men trodde jag var smart och hoppade över övriga ringningar .
Så ut med kortet igen  :P :P

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #10 skrivet: oktober 23, 2019, 23:00:00 »
Har du nu 17,5 VDC och fortfarande felmeddelandet så kan det nog vara något annat som också spökar. Har du kontrollringt säkringarna F114 och F115 ute ur sina hållare?
Här är en lämplig tågordning på ditt felmeddelande:

Felmeddelande "Check Fuses F114/F115":
1. Kontrollera ifall säkringarna är hela. Är någon säkring trasig, byt denna och starta spelet igen.
2. Ifall F114 bränner direkt, är det vanligaste problemet är att BR1 är kortsluten och måste bytas. Näst vanligaste problemet är att kondingarna C6 och C7 är kortslutna och behöver bytas.
BR1:an kan kontrollmätas genom att med avstängt spel, multimetern i diodläge och fyra mätningar.
Kontrollmät TP8 (+18VDC), är det lägre än +16VDC, så byt C6 och C7.
Ifall byte av BR1, C6 och C7 ej hjälper, så är det dioder D1 och D2 (1N-4004) på powerkortet som är nästa steg.
Kontrollmät TP3 (+12 VDC). Mät dioder enligt lathund.
Därefter är det Q2 (LM7812) som kan vara problemet. Kontrollmät VDC med spelet på. På Q2 pin 1 (in) skall det vara 16VDC, på Q2 pin 2 (ut) skall det vara 12 VDC. Finns det ingen spänning på pin 2, så är Q2 trasig och måste bytas.
Till sist byt kondensator C2 och kontrollera så att banorna på kretskortet kring denna ej är skadade av  läckage från C2.
3. Ifall säkring F115 brinner, så är det troligen en trasig U20 på CPU-kortet och eventuellt även en U14 (U23 på WPC-95). Det kan även vara en dålig Q2 eller en kortslutning någonstans på spelplanen.
4. Ifall man har felmeddelandet, men säkringarna är hela, är det problem med switch-matrisen. Det är troligen U20 och eventuellt U14, men det kan även vara så att det inte är ordentlig kontakt mellan CPU-kort J212 och J3 på "Coin door interface board" vid muntluckan.
För att kontrollera ifall problemet ligger på CPU-kortet, så stäng av spelet. Sätt i ny säkring i F115, och demontera kontakt J210. Starta sedan spelet. Brinner inte säkringen då, så ligger felet högst troligen på CPU-kortet. Börja med att byta kretsarna enligt ovan.
Är BR1 eller dioder D11-D14 på WPC-95 väldigt varma, så kontrollmät alla TIP107 på powerkortet. Är dessa ok, byt U19 (ULN2803) och till sist U18 (74LS374).


brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #11 skrivet: oktober 24, 2019, 17:09:43 »
Får inte ihop det när jag kollar i instruktionsbok med J3 till J12?
Är det inte J1 på Coin Door kortet som ska gå till J112 CPU ?

Hitta något skumt , J112-3 ska vara N/C men där sitter en grönbrun (långrandig) den på J112-1 är på tvären randig??? 😳

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 868
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #12 skrivet: oktober 24, 2019, 19:30:31 »
Du blandar inte ihop det nu?
Det är J212 på CPU-kortet som skall till coindoor-kortet. J112 sitter på powerkortet och har inte med detta att göra.

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #13 skrivet: oktober 24, 2019, 20:20:02 »
Oj jo jag menar 212 på CPU aklart  :o

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 97
    • Visa profil
SV: Power driver board TP8 endast 15volt
« Svar #14 skrivet: oktober 24, 2019, 21:14:56 »
Kan inte hitta något fel förutom den skumma grön-bruna som går till J212-3 där det inte ska vara någon kabel???
Allt är frid å fröjd när man plockar ut batteriet och startar om spelet ,men så fort man går i någon menyn så ballar allt ur och check fuse 114 and 115 dyker upp .
Tillägga att jag bytt U20 och U14 på CPUkortet .
Kollat Q2
D1 D2
Kollat alla spänningar på driver och cpukort.
Plockat ut cpun och tillbaka,
nytt eROM
bytt kontakter till/från cpukort
ringt kablar från/till cpukort
Lirkat på div chip .
Alla kort ser mycket fina ut och utan skadorna
Vad kan jag kolla mer ?😳
« Senast ändrad: oktober 24, 2019, 21:53:22 av brevix »