Frispel

sedan 2001

Scorpion 1980, lurigt fel

COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Halloj

Jag är ny medlem. Jag har flippat mycket kring 15-års åldern. Favoriter var Williams. Det roligaste spelet tyckte vi var “Scorpion” från 1980 – det var helt nytt då. Ett bred-spel med ”dubbla” spelplaner och Multiball med timerbonus, 3 tavel-system och annat roligt. Jag hittade ett begagnat sådant 1989 som jag köpte. Tyvärr hamnade det i ett förråd där det stått fram tills i mars 2005, då jag tog fram det. Jag gjorde rent det, satte i 3 nya batterier på CPU-kortet och kollade upp så noga jag kunde kontakter etc. innan jag slog på strömmen. Det funkade – i varje fall det mesta. Jag har sedan dess bytt alla elektrolytkondensatorer, 1 diodbrygga (likriktare), några transistorer och diod på samtliga spolar.

Mitt problem nu är att jag fortfarande har 2 irriterande fel:
(Det här är ett ”Williams System 6” spel)

1) Jag kan inte gå in på ”menyn” för att ändra fabriksinställningarna, t.ex. från 3-kulor/spel till 5 kulor/spel. Detta skall man göra med ”ADVANCE-knappen” innanför myntinkastet. När man trycker på den skall alla poäng-displayerna släckas, förutom 1 som fungerar som ”monitor” och visar vad det är man håller på med. Det händer ingenting när man trycker. Jag har kollat kabel-kontakter efter glapp, men kan inget glapp hitta. Det är inget fel på tryckknappen. Kan det vara något på krets-kortet?

2) Min credit-knocker håller på och slår till och från under tiden man spelar. Ibland hänger den sig i draget läge – när det händer, får man avsluta spelet, för annars bränner spolen. Man skulle kunna tro att den var felkopplad, men den fungerar, d.v.s. vid frispel (special) slår den till. Jag har bytt spolens diod och tillhörande 2 transistorer på Driver Board.

Jag undrar om det är ngn som har bra tips och/eller vet vem man kan vända sig till som kan reparera Williams-kort på flipperspel från tidigt 80-tal. Det skall naturligtvis vara en flipperspels-reparatör och inte en vanlig ”radioreparatör”.

Mvh Cocs
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


Tesla

  • Jr. Member
  • **
    • Antal inlägg: 71
    • Visa profil
  • Stad: Åstorp
Ang problem 1 så vet jag inte men problem nr 2 borde rimligtvis åtgärdas med en ny solenoid.


Leffe

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 516
    • Visa profil
  • Stad: Järfälla
Hej!
Lyssna med Mattias Linné i Onsala
Han är bra på att laga kretskort.
Mejl: mate07@telia.com

Leffe


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Tack för snabba svar!

Leffe,
Det var ett bra tips, nära till Göteborg är det ju också.

Tesla (och andra),
Problemet (nr 2) är inte solenoiden - den är helt perfekt. Problemet är att den får spänning i tid och otid, vilket gör att den knackar under spelets gång - vilket är väldigt irriterande. Dessutom får den ibland "hållspänning", så att den ligger dragen (= bränner efter en stund). Det är därför jag bytte den solenoidens transistorer, men felet kvarstår…

Tack & hej!
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


Tesla

  • Jr. Member
  • **
    • Antal inlägg: 71
    • Visa profil
  • Stad: Åstorp
Jo, jag missade att den drog i tid och otid. Detta är naturligtvis inte solenoidens fel.
Sorry.;-)
« Senast ändrad: april 07, 2005, 17:57:12 av Tesla »