Frispel

sedan 2001

Säkring ryker på TOM

Torbjörn M

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 988
    • Visa profil
  • Stad: Tullinge
Mitt under spel så lade alla spolar av på mitt TOM. Konstaterade att säkring F112 (Solenoid secondary) hade brunnit så jag bytte den. När jag sedan satte på strömmen igen så rök även den nya säkringen.
Några tips på felkälla? Kortis på någon av spolarna kanske?


Torbjörn M

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 988
    • Visa profil
  • Stad: Tullinge
Ingen som har något tips?

Har kollat igenom all spolar och kan inte hitta något synligt fel som lösa sladdar el. liknande.

Please help!


mowitz

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 320
    • Visa profil
  • Stad: Malung
Du har ohm mätt spolarna?

Kolla transistorerna så det inte är kortis på någon sådan.


Clorre

  • Full Member
  • ***
    • Antal inlägg: 142
    • Visa profil
  • Stad: Enskede
Låter som en likriktarbrygga har gått åt skogen. BR3 förmodligen.


en3my

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 397
    • Visa profil
  • Stad: Helsingborg
Om jag inte har helt fel för mig hade jag liknande problem på mitt Indiana Jones. Det var en transistor som fått kortis, så bytte denna och sen var allt frid och fröjd igen. Så fram med mätinstrumentet och se över dina transistorer är mitt tips.


Torbjörn M

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 988
    • Visa profil
  • Stad: Tullinge
Fram med multimetern alltså. Har varit lyckligt förskonad från den här typen av fel så ni får gärna beskriva mer i detalj hur jag mäter och var.

Multimetern har ju en uppsättning inställningar, vilken ska jag välja?
Mot vilket/vilka ben på transistorn ska jag hålla mätpinnarna?
Sen antar jag att om det uppmätta värdet är noll så har jag hittat den felande transistorn?