Frispel

sedan 2001

Problem med stargazer

d0nutZ

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 689
    • Visa profil
  • Stad: vetlanda
Hej har köpt mitt första classic spel. Ett stern Stargazer från 1980. Spelet köpte jag defekt så skulle behöva lite tips på vart jag ska börja felsöka.

Alla lampor och displayer lyser. Men det går inte att starta spelet. Står ball 1 om man trycker på start men sen händer det inget mer.


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11542
    • Visa profil
  • Stad: Borås

Bally

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 6166
  • Spelautomatsamlare sedan 1977
    • Visa profil
    • Bally.se
  • Stad: Stockholm
Det var väl stargazer på Blocket som köptes.
Det var jag själv sugen på att köpa sen EPC 2009 och IFPA 6 i England i somras, då ett sådant var med.
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Eftersom du har displayer igång så låter det som MPU:n botar upp riktigt. Har du 7 blink? Sista blinket indikerar att 43 volt finns till spolar.

Så steg ett är att kolla om säkringen till spolarna är hel. Sitter en 1 Amp säkring under spelplanen, lokaliserad någonstans kring flipperassemblys. Vilka spolar funkar i test? Kom ihåg att flipperspolarna inte går på denna säkring. Sen kan det vara kontaktproblem vid korten.

Steg två blir väl att ringa Ragn-sells


d0nutZ

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 689
    • Visa profil
  • Stad: vetlanda
nu har jag kollat lite mer, jag har 7 blink. har kollat 1 amp säkringen och den är sönder. hade igen hemma på 1 amp. ska köpa en imorgon. det går att trycka på switchar och man får poäng men inga spolar på hela spelet funkar. flipprarna är också helt döda. Hur gör jag coil test?


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11542
    • Visa profil
  • Stad: Borås
Tja, enligt sidan 2(!) i manualen (du kanske inte orkade så långt?) så ska man trycka 4 gånger på Self Test button i myntluckan. :-P

Ey, har du börjat bygga ett baby-flipper än?
« Senast ändrad: november 04, 2009, 22:25:47 av INK »


MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
INK, bra att du är hjälpsam och kommer med bra råd/tips om problemen Hugosson har med sitt spel. Förresten INK, när ska du själv börja reparera dina Ballyspel istället för att leja bort arbetet till Göteborg:-P

Hugosson: säkringen på 1 Amp är till alla spolar förutom de två till flipprarna, de borde således fungera oavsett säkringen. Men när du byter säkringen, kolla även konditionen på säkringshållaren som ofta tar stryk.

Kolla även säkring F4 på rectifierkortet som sitter vid transformatorn. Om denna säkring är trasig och den går med en gång när du startar ett spel så är sannolikt likriktaren (BR3) begravningsfärdig. Byt! Kontakterna på detta kort tar även mycket stryk, byt dessa kontakter!

Angående flipprarna så kan felet vara BR3. Om inte så är det dax att gå vidare att kolla kontakter på Driwerkortet, främst kontakt J1. På driverkortet finns även ett relä som styr flipprarna. Min erfarenhet är dock att den i sig sällan krånglar.

Tja, det var några saker att kolla upp.

Appropå testmenyn, du hittar en liten knapp på insidan myntluckan:

Tryck en gång: lamptest
Tryck en gång till: displaytest
...en gång till: coiltest
...en gång till: ljudtest
...en sista gång: switchtest

lite osäker på vilken ordning de olika testerna ligger i menyn. Men det märker du.

Ett generellt problem med dessa ålderstigna spel är kontaktproblem. Så för att få driftsäkra spel så måste en hel del kontakter bytas, finns ingen genväg.

Så att studera repairguide är en nödvändighet för att fixa till spelet och gör de "fix" som rekommenderas.

Mvh
Dåren som totalt grävt ner sig i Ballyspel senaste tiden.


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11542
    • Visa profil
  • Stad: Borås
Jag försöker lära mig att delegera. Och jag har expanderat utanför Göteborg! Denna veckan har jag sträckt mig till... Mölndal. :-D

Alingsås kommer jag till när det är dags för en EM-duvning. *klirr i ölbacken*
« Senast ändrad: november 04, 2009, 23:08:48 av INK »


d0nutZ

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 689
    • Visa profil
  • Stad: vetlanda
Har testat med ny 1 amp säkring nu, och den går så fort jag sätter på spelet. Alla andra säkringar är hela.

Hur testar jag om BR3 funkar eller är trasig?

har beställt nya molex kontakter så ska byta dom så fort jag får hem dom.

Kan jag sätta i en annan säkring istället för 1 amp? dom hade bara 1 kvar där jag köpte idag och den är ju redan trasig :(

kan det vara lönt att köpa nytt rectifier kort?

Tack för många bra svar Salo


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11542
    • Visa profil
  • Stad: Borås
Är det bara likriktarna som krånglar är det väl overkill med nytt kort. För en hundring byter du alla tre.

Har du mätt alla spolar så ingen är kortsluten?


INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 11542
    • Visa profil
  • Stad: Borås

MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Ah, så säkringen går med en gång. Då ska du kika på följande:

1. kolla visuellt att ingen spoles lödöron ligger mot metall, alltså någon form av kortslutning. Detta är inte direkt vanligt men förekommer. Jag hade det problemet på mitt Stern Viper. När jag fällde ner spelplanen så kom en spole åt tiltassemblyn och kortslöt.

2. Mer troligt att det är en spole som är kortsluten. Frågan är bara vilken...mät upp spolarna i jakten på att finna en som har lägre motstånd än 2- 2 1/2 ohm. De lärda säger att mätningen ska göras med avlödda kablar. Jag är dock lat så jag mäter först spolarna för att hitta en misstänkt, brukar gå i de flesta fall.

Har du en kortsluten spole så har du sannolikt en transistor gett upp. Ersätt denna med en TIP 102 som är tåligare än originalet. Vilken trissa det är beror på vilken spole...men det återkommer vi till senare om det behövs.

Nytt rectifierkort? Nja, inte i nuläget vad jag förstår. Det verkar fungera, sen om det ser ut som sju svåra år vet jag ju dock inte.

BR3 kan vi lämna i nuläget.

Annan säkring? Tja, det är ju inget att rekommendera. Men i felsökning har även jag syndat ibland med större säkring. Är det lättare för dig att få tag på den lilla varianten av säkring som är 20mm? Om ja, byt säkringshållare och kör på den.
« Senast ändrad: november 05, 2009, 20:38:13 av MS »


d0nutZ

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 689
    • Visa profil
  • Stad: vetlanda
ser bra ut, inget öra som ligger mot metal. Men på 2 av spolarna så har plasten som öronen sitter på gått av. Men trådarna verkar vara intakta. På vänster flipper så har dioden gått av. Kan det göra så att säkringen går?

när jag mäter spolarna så verkar alla bra, men en är mycket lägre än alla andra. 3.6 får jag på den. Så den är ju lite misstänkt

Rectifier kortet blir jag inte riktigt klok på, kollade på en bild på nätet hur kablarna ska sitta. men det stämmer inte på J1 för mig. och på J3 är den en kabel som jag inte har. J3 nr 13 sitter det ingen kabel på. Men ska vara 43vdc på den. och det har jag när jag mäter på stiftet.

På J1 har dom tagit bort molex kontakten och lött kablarna på stiften. Där sitter kablarna så här:

1 red
2
3 blue
4
5
6 blue
7 blue
8 white
9


Men kollar jag på bilden så ska det vara:

1 white
2 green
3
4
5 orange
6 brown
7 blue
8 red
9 blue

Så många kablar har jag ju inte, och dom som jag har sitter ju inte på rätt ställe isåfall.

Bilden jag kollat på ska vara för det rectifier kortet som jag har. Tycker det verkar jävligt konstigt.

Ska jag maila bild till dig?


MS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 1253
    • Visa profil
  • Stad: Alingsås
Hmm...den spolen som har betydligt lägre värde kan du testa att löda bort, går säkringen ändå?

Lödda kablar är vanligt förekommande på detta kort. Orsak: värmen grillar upp kontakten. Det att det inte stämmer med kablar/färger är inte helt lätt att reda ut utan ett elschema. Vid snabb googling hittade jag inget elschema till spelet. Men i nuläget får vi ändå förutsätta att kablarna är ditlödda på rätt stift. Det som talar för det är att allt utan spolarna funkar. Och du får faktiskt spänning till spolarna som slår ut säkringen.

Är lite osäker på om det ser likadant ut på kontakterna du nämner på alla spel, kan skilja? Jag kan jämföra lite i Bally/Sternmanualer jag har i Bunkern. Men hysta iväg ett mejl med bilden.


d0nutZ

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 689
    • Visa profil
  • Stad: vetlanda
vågar jag testa med en annan säkring då? har 3 amp hemma tror jag. Men kanske är dumt att testa med en sådan.

Har skickat bilder nu, skickade till din .se adress