Frispel

sedan 2001

lampproblem på TZ

Windman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 334
    • Visa profil
  • Stad: Uppsala
Hej.

Fick problem med mitt TZ idag.
Vissa lampor på spelplanen lyser väldigt starkt. (för starkt). Och så lyser inte dom lampor som skall... Svårt att beskriva, men något är helt klart knas.

Vad kan ha gått sönder så att vissa lampor får för mycket ström/spänning ?
« Senast ändrad: augusti 17, 2007, 23:44:26 av Windman »


Windman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 334
    • Visa profil
  • Stad: Uppsala
Ibland är man lite lat :-P

Sökte lite på nätet, hittade följande på pinrepair.com

Overly Bright Lamps.
When a transistor or diode goes bad, generally it shorts on. If a transistor shorts on in the lamp matrix, it will make all the lamps in that row or column appear permanently on, and be very bright. This happens because the lamp matrix is actually +18 volts that is continually turned on and off, a row or column at a time. This nets a lower +6 volts that the lamps require. The lamps are never allowed to get full brightness at +18 volts before being switched off. If a transistor has shorted on, a row or column of lamps will be turned on for a longer time, and hence be brighter.

All the computer controlled lamps in the lamp matrix should flash in attract mode, or in the "All Lamps" diagnostic test. If a number of lamps are just on (and they aren't general illumination lamps), there may be a lamp matrix transistor problem.

If a number of lamps are out, check the bulbs and fuses first. If a number of lamps are stuck on, check the game manual and see if they are in the same row or column. If so, you can test the individual transistor (see the Testing Transistors and Coils section) before replacing it.

Skall kolla lite närmare på detta imorgon, jag hojtar till om jag fortsatt behöver hjälp.

*natti*


Windman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 334
    • Visa profil
  • Stad: Uppsala
Har kollat lite i manualen nu.

Ser att det är transistor Q94 (en TIP107) som styr den kolumnen vars lampor lyser för starkt och konstant.

Typiskt att man bara har en TIP102 hemma !
Skall kolla motstånd och dioder imorgon först oxå. Trix å fix :-P


Windman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 334
    • Visa profil
  • Stad: Uppsala
B-b-b-billigt :-D

Det visade sig vara flatkabeln mellan CPU å driver board.

När jag slog på spelet idag så funkade det fint i ca 5min. Sen uppträdde spelet som igår. Men det visade sig att när jag spelade på spelet samtidigt så varierade den kolumn/rad i lampmatrixen som lös för starkt. Insåg att det inte kunde vara transistorerna och läste då vidare lite hos pinrepair/marvin. Där fann jag flatkabeltipset :-P
« Senast ändrad: augusti 18, 2007, 19:54:25 av Windman »


COCS

  • Hero Member
  • *****
    • Antal inlägg: 4378
    • Visa profil
  • Stad: Göteborg
Vad var det med flatkabeln då - har du bytt ut den eller?
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 073-902 19 12
Jag är stolt ägare till Vampire, Fireball, Nip-It & 2x4MBC :-D


Windman

  • Sr. Member
  • ****
    • Antal inlägg: 334
    • Visa profil
  • Stad: Uppsala
Nej, det räckte med att jag tog loss och satte tilbaka den. Precis som det stog i guiden...
« Senast ändrad: augusti 20, 2007, 01:38:27 av Windman »


Tags: diod  cpu   transistor