Frispel

sedan 2001

Shoppar mitt White Water

LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2243
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Så till slut har jag tagit mig tid till att shoppa mitt WW...jisses vilket virrvarr med ramper (som är monterade med milimeter-precision)!

Kul är det i alla fall.

Nu skulle jag behöva lite goda råd innan jag slutför det hela:

Har en spelplansskada på den övre spelplanen (där VUK:en skjuter upp kulorna från "No Way Out"). Den var tidigare lagad med silikon på ett ganska klumpigt sätt. Dessutom började den lagningen att ge med sig... Så nu har jag gröpt bort silikonlagningen och spacklat i hålet med plastiskt trä. Efter en del sandpapprande har jag nu fått en fin träyta där skadan fanns förut. Så nu är det dags att måla och klarlacka. Har självklart kollat tidigare trådar (bl.a. lagning av Sanctum på TS) samt Pinballarks fina artikel om hur man bättringsmålar spelplaner. Det jag nu undrar över är...vad för slags färg används (förslag på märken som folk har använt)?

Undrar också hur man bäst applicerar färgen över en yta som är ca 3x3cm? Svamp eller pensel?

Hur tjockt blir lagret av färg och lack normalt?

Övriga tips om vad som är viktigt att tänka på mottages tacksamt!
:-)
« Senast ändrad: november 11, 2003, 01:03:24 av LDK »


Torbjörn M

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 988
  • Visa profil
 • Stad: Tullinge
Jag brukar använda Humbrols modellfärger.
Eftersom man sällan behöver några större mängder färg passar små Humbrol-burkar bra.
De går dessutom att blanda på en bit kartong för rätt nyans.
Humbrol har även små sprayburkar.


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2243
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Humbrol blev det...

För eventuella intresserade:

1. För att laga skadan i spelplanen använde jag ett smalt stämjärn (borde haft en skölp med rundad egg). Lyckades efter efter lite finlir få bort den gamla lagningen, plus att jag gröpte bort den gamla träytan för att få en ren och fin träyta.

2. Sandpapprade med "180-papper" (ganska grovt i dom här sammanhangen) för att få en ruggad yta. I det här steget borde jag varit lite mer försiktig och kanske försökt maska (skydda) den oskadade ytan runtomkring. Nu blev det sandpapprat en bit utanför, vilket är ganska onödigt (blir mer jobb sen när man ska klarlacka).

3. Använde en "plastiskt trä"-produkt som heter "Wood Filler" (tror jag), som jag köpt på Clas Ohlson. Spritsade ut "trä-spacklet" i ett tunt lager i botten på hålet. Försökte packa spacklet lite för att få det att tränga ned och fästa i träets ojämnheter. Efter att första lagret har torkat ordentligt är det dags för nästa lager. Så här fortsätter man tills man fyllt igen hålet med råge (detta är viktigt!).

4. Eftersom man fyllt igen hålet med råge har man till slut ett trämaterial att jobba med. Dags för sandpapper igen! Nu sandpapprar man ned lagningen så att ytan blir jämn och i nivå med den omgivande ytan. Jag använde först det grövre 180-pappret, men gick sen över till ett 320-papper för "finslipningen" :-D. (Återigen är det nog på sin plats att försöka skydda den oskadade spelplanen som omger skadan!) En annan sak som jag borde gjort är att använda en liten "sandpapperskloss"(en kloss som man kan linda sandpappret runt). När man slipar "på fri hand" är det svårt att få en 100%-igt plan yta. (Min råkade bli bra ändå, men jag tror att det är enklare med en kloss).

5. Nu har man en ren och fin träyta som man ska måla och klarlacka, vilket tyvärr är väldigt tidsödande och ganska svårt att få riktigt bra. Vissa skulle säkert grunda med en matt vit färg, men jag skippade det och gick rakt på den färg jag ville ha. Jag köpte ett antal nyanser av Humbrols blanka färger i småburkar (glöm inte att köpa svart och vit färg vilket är ett måste när man blandar färg för att få rätt mörkhet/ljushet). Passa även på att köpa Humbrols klarlack samt ett par penslar och lacknafta. Färgen jag ville ha fram var en av WW-spelplanens grundnyanser, en ljusblå-turkos färg som visade sig vara helt "omöjlig" att få fram...Jag blandade och blandade...och blandade... Målade på och lät det torka några timmar...såg förjävligt ut (helt fel nyans)...lacknaftade bort färgen...blandade igen...provade...tog bort...blandade...provade...aaargh! Ledsnade till slut, när jag tyckte att jag hamnat tillräckligt nära den rätta nyansen. Jag nöjde mig med ett lager färg som jag lade på "ganska" tjockt. (Glöm inte att masktejpa det som du inte vill måla över!) Om du har svårt för färgnyanser och färgblandning bör du överväga både en och två gånger ifall du ska ge dig på ett sånt här projekt...

6. Låt färgen torka ordentligt, gärna längre än rekommenderad torktid! Du vill inte ha våt färg under det lager av klarlack som läggs på över färgen. Klarlacken ja...mitt enda tips är: Lägg på i tunna lager. Lägg på minst fyra-fem sådana lager och låt torka ORDENTLIGT mellan varje påstrykning :-P. Titta på spelplansytan runt lagningen för att se i vilken "riktning" färg och lack har applicerats och låt dina penseldrag följa samma riktning. Det är lite pillrigt att få en bra anslutning mellan din lackade yta och fabrikslacken, har inget riktigt bra råd hur man ska gå till väga. Men det är viktigt att försegla din målade yta genom att låta den nylackade ytan gå utöver den gamla en bit (se Pinballarks artikel!).

7. När du fått en hård och jämn lackyta är det bara att gå på med Novous 2 för att putsa upp ytan och förhoppningsvis få en riktigt "snygg lagning". Fäääärdig! :-PDetta lilla projekt var ganska lagom som nybörjarprojekt tycker jag. Ytan som skulle lagas ligger ganska undanskymd, och det var skönt att veta att ifall jag skulle misslyckas så skulle det inte synas alltför mycket.


Hoppas få ihop spelet ikväll för att få spela nyshoppat WW. Sen får man väl se om min lagning håller...det finns ju en viss risk att den går sönder efter några omgångar...

Kanske kommer med några bilder till denna lilla "guide". Vi får se.


Tags: