Frispel

sedan 2001

Små (lokala) Vs. Stora uställare

Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
En sak som gnagt mig ett tag nu är det magra flipperutbudet i Skövde. Nu för tiden finns det flipperspel bara på två ställen vilket ger ett totalt antal spel på 3 st. Två av spelen är från Adon och dessa byts lite då och då, tyvärr tar det väldigt lång tid för dem att få dem lagade när det händer något.

Jag tror att en lokal utställare skulle försöka att få in flera spel i stan och även vara snabbare på att laga spelen, eller byta det mot ett annat om det inte var lättlagat. Det känns som om de stora utställaren bara kommer in och tar över där det finns spel men sen inte gör något mer som att försöka att få ut flera spel på andra ställen. Den självklara frågan blir då Varför? Är de lata, gillar de inte att få in pengar? Eller blir det bara mer jobb?

Jag jämför nu främst Kalmar mot Skövde då jag är ganska insatt i flipperklimatet i dessa två städer. Som jag nämnt så är det (stora )Adon som har två spel utställda här (förut 4 men ett ställe slog igen) och den tredje spelet är från tajmahal tror jag. I Kalmar finns (hyfsat lokala) Nöjab som har 9-10 spel utställda som jag kan komma på på rak arm.

Vad jag försöker komma fram till är en diskussion om det dåliga flipperklimatet på många städer runt om i landet och vad som direkt (och även indirekt orskar det).

Behövs det fler "eldsjälar" som ställer ut spel i mindre skala och har de någon chans när "de stora" tar till alla medlem för att få ta över de samarbeten som "eldsjälarna" skapat?


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Jag förstår helt klart dina tankegångar. I Uppsala finns en lokal utställare som är ganska snabb på att ordna fel. Å andra sidan kan jag inte klaga på snabbheten hos G**d Luck (stor utställare baserad i Sthlm) som ställer ut på två ställen i stan. Däremot kanske man kan klaga på hafsighet när det ska fixas nåt, det blir oftast en "tillfällig" lösning. PAF (också stor utställare baserad i Sthlm) ställer ut på ett ställe och där är spelen i bedrövligt skick, och någon service verkar det inte bli.

En viss tendens för "stort - dåligt" och "litet - bra" lär det finnas. Men det är nog helt naturligt i det här fallet...

Vad som är bra i längden vet jag inte...men jag försöker i alla fall tipsa den lokale utställaren om ställen som kan tänkas vilja ha flipper. :-)


Plato

 • Jr. Member
 • **
  • Antal inlägg: 50
  • Visa profil
 • Stad: Hägersten
Fast det där med "litet - bra" stämmer inte alls... Jag försökte en gång få en liten leverantör och leverera en reservdel till mitt gamla jobb innan julhelgen. Och efter tredje samtalet så sa jag till honom att nu är det så bråttom så att skicka den med taxi till oss!

Men det hjälpte inte. Det slutade med att vi valde en annan leverantör.
(jag konstaterade också att i slutändan så hade  det gått snabbare och beställa delen från England...)

Jag tror nog snarare att det är så att det är utställare som brinner för flipperspel OCH förstår sig på hur ett flipperspel ska fungera som håller hög klass.


Den kombinationen är nog lättare och uppnå i ett litet enmansföretag.


Svante

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2389
  • Visa profil
 • Stad: Bromma
Det finns väl alla sorter. I Stockholm som naturligtvis är en stor stad och därmed borde ha plats för alla sorters utställare finns det alla ytterligheter: från rentevent (Dr.Stellan, som vann SM och även är en flippermek av världsklass & Micke/Purre som var det andra gänget som höll med högklassiga spel till SM och även dom brinner för sina spel) till stora operatörer som har tokmånga spel och inställningen hos teknikerna att "det bara är vi flippernördar som bryr oss ändå" till tämligen stora som hyr in sina tekniker "vid behov" vilket är lite skrämmande med tanke på antal utställda spel...

Men allt kommer väl an på att operatörerna måste gå med vinst, let's face it, dom håller inte på med det här för att det är roligt...eller jo, vissa kanske gör :-D men dom stora drakarna försöker nog så gott det går att hitta en lönsam linje mellan profit och antal anställda. Så jag antar att vi är priviligierade i Sthlm som kan välja att gå till dom som har bäst spel men jag lider med er som måste dras med en oseriös operatör...


Uddis

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 253
  • Visa profil
 • Stad: Visby
Mycket intresant tråd Sonar.
Jag har själv klurat en hel del på problematiken.
Som jag ser det finns det ett fåtal stora utställare som inte gör sina pengar på flipperspel, adon håller bla på resturang-kasino, paf ung samma med inrikting på båtar osv.
I adonbolagets fall har dom lokala reparatörer som "ska" fixa problem relativt snabbt.
Att det inte ske är en annan femma, men det beror gissningsvis på interna hanteringar...
Sen är jag inte helt säker på kompetensen på reparatörerna i alla lägen, det är ju naturligt att någon som jobbar på timme någon eller några få gånger per vecka inte blir lika insatt som de som jobbar heltid.

Å andra sidan finns det många lokala utställare som börjar bli rätt rejält till åren komna, jag tror inte att dom brinner riktigt lika mycket som yngre (stellan, micke, purre, ove osv..) varken för underhåll eller att skaffa platser.
Till råga på allt kommer flipperspelen i vissa fall i skymundan bakom poker- och frukt-maskiner som är betydligt mera lönsamt att ställa ut.
Jag tror att det behövs något av ett generationsskifte i branchen. Om inte annat verkar det redan vara på gång.

Givetvis är det besvärligt för etablerade utställare när det kommer nya konkurenter på marknaden men det verkar vara de yngre förmågorna som har orken och lusten att ligga på och göra reklam för flipperspel på lokal.
Vanligtvis är det marknaden som avgör vilka leverantörer som kommer att finnas kvar.


Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
Mycket intressanta tankar och funderingar... det känns verkligen som om det behövs ett generations skifte bland dessa företag.

Nu vet jag inte hur det ligger till egentligen men här i staden så verkar det inte fungera med en lokal service kille. Spelen har alltsom oftast en "credit dot" och det är allt som oftast vitala switchar som inte reagerar (troll på MM marsians på AFM, trunk på TOM). Såna fel som man ganska enkelt skulle hitta om man lirade ett par credits och någorlunda insatt i hur ett flipper funkar.

Nu har TOM stått här med en flimrande (går ej att tyda något) display sen någon vecka innan jul. Var inne idag och skulle spela men den höll fortfarande på att flimra så man inte såg ett skvatt. Att ha två spel utställda i en stad och ett av dem är trasigt det måste ju betyda minst 50% inkomstbortfall. Nu kanske folk lägger i pengar i det andra spelet istället men det måste kännas i kassakistan, åtminstone för butiken.


Framtidens flipperutställare, en hobbyist som gör det på sin fritid och inte försöker leva på det?


mr mic

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 1867
  • Visa profil
 • Stad: lidköping
3 spel i stora skövde?det låter inte mycket,lilla lidköping har förnärvarande 6st,eventuellt ska vi få några till nån gång i januari,tjata på ägarn som har lokalen där spelen står?om dom nu lyssnar,mvh micke


soda

 • Jr. Member
 • **
  • Antal inlägg: 55
  • Visa profil
 • Stad: Lidköping
Finns det 6 flipprar i Lidköping? Mr pain/Micke. Jag vet om två på All-video och två i Gallerian vid TV-spelsbutiken. Finns det verkligen två till?

Apropå utställare som tråden egentligen handlar om så är det nog så att det finns få ställen som tycker det lönar sig att ta upp lokalyta för spel och det är nog inte många som aktivt söker upp en utställare för att få ett flipper till sin butik el. dyl. Jag tror egentligen luften gick ur branchen för länge sen. Förr kunde ju en lokal operatör ha en jukebox på varje fik och kanske något flipper eller en skjutare eller bingomaskin också. På bowling och biljardhallar fanns ju också möjlighet att ställa diverse automater och till och med campingplatser hade ofta lite äldre och slitnare spel sommartid.

köpte själv på 80-talet ett gäng gamla spel från en numera sen länge nedlagd regional firma där två spel faktiskt hade stått utomhus! Nåja, inte helt under bar himmel, men de hade stått under ett utbyggt tak på baksidan av kiosken vid en minigolfbana. De såg ut därefter och är skrotade för länge sen.

Det var en parentes. Åter till tråden. Ända fram till slutet av 70-talet kunde det dessutom stå en myntdriven våg på järnvägsstationen och diverse kringresande tivolin hade tält med hur mycket automater som helst. Det var också innan de enarmade banditerna förbjöds så såna fanns ju lite varstanns.

Ute i småbyarna runt stan fanns dessutom fik som oftast hade både jukebox och minst ett flipper.

Utställningslokaler har försvunnit undan för undan och typerna av automater som används ute har minskat också, så vad ska en lokal utställare leva på? Det blev som med så mycket annat nödvändigt att få större geografiskt spridningsområde och då köpte de stora upp de små eller konkurrerade helt enkelt ut dem.

Sen sitter ju folk hemma och spelar vid datorerna eller postar såna här tramsiga inlägg i diverse forum, istället för att göra en kulturgärning och gå och ta en match med det lokala flipperspelet, så fritids vanorna har ändrats en del också.

Nu är det väl tveksamt om Adonbolagens tekniker kan åka från Göteborg till Lidköping eller Skövde bara för att serva några flipperspel som kanske drar in någon hundralapp om dan och få ekonomi i det. Man får helt enkelt spara ihop fel till större rundor som kan göras sällan.

Inte gör det inkomsterna bättre heller att ett flipper hinner bli så sunkigt att viktiga funktioner strejkar och massor av lampor har gått innan det äntligen får service.

En positiv grej finns det ändå att säga på slutet. Det stora intresset bland entusiaster för att äga och spela flipper i hemmet har drivit upp andrahandspriserna på nyare spel så högt att det nog egentligen kan löna sig för en utställare att försöka hålla det i skick genom åren för att så småningom få ut en bra peng när det blir dags att förnya maskinparken


Archibald

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 265
  • Visa profil
 • Stad: Askim
Omde inte skärper sig så tycker jag att man kan straffa dom genom att typ klippa nätkabeln till spelet eller att täppa igen myntluckan :-P

Det borde ibland vara straffavgift på slarvigt servade spel som drar in pengar och lurar spelarna i slutändan.


mr mic

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 1867
  • Visa profil
 • Stad: lidköping
hej soda,kul att det finns nån mer i våran lilla stad  som gillar flipper,all-video har du nog inte varit på länge?dom har 3st spel,tomas på gallerian har 2,campingen har 1,all-video ska ta in ett kanske två spel till,vi får se,vi ska ha en liten turnering den 18 feb på all-video hör av dej om du känner för att vara med,vi är ca 20 st,mvh micke


Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
Sagan Adon fortsätter. Verkar nästan inte som om de har någon lokal flippermekare i Skövde längre. Snackade med ägaren till Allvideo idag och han sa att de hade lovat att komma och laga spelet innan nyår och att han itne har sett till dem än. När jag och min kompis spelade No Fear idag (det andra flipperspelet och det enda fungerande) så lade det av oxå .. höger flippern fick totalt ryck. Så nu är det inget spel som fungerar där och någon reparatör har ägaren inte sett röken av. Det måste vara sånt här som dödar flipperspelen !!!


Grandelius

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 1514
  • Visa profil
 • Stad: Stockholm
Det där får de ju ta och fixa! Jag måste ju kunna spela när jag ska hem till Stockholm nästa gång!
Dessutom har jag för mig att MM:et stod trasigt ett tag innan det byttes ut?
Jag som precis hade börjat ändra åsikt om NF...
Mighty Leader of the Junk Yard Fanclub


Plato

 • Jr. Member
 • **
  • Antal inlägg: 50
  • Visa profil
 • Stad: Hägersten
Men varför ringer ni inte Adon och säger till dem att servicen inte fungerar i skövde och att ni kan ta hand om det?


REC

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 407
  • Visa profil
 • Stad: enskede
Min egen erfarenhet är att dålig service beror på lite olika orsaker. Ställets ägare kanske bara är måttligt intresserad eller så är tekinkerna inte tillräckligt kompetenta.

Detta går att råda bot genom att dels prata med ställets ägare vid tillfälle och att ringa in servicen själv direkt till automatutställaren. Lämna gärna en skriftlig felrapport på stället så att teknikern vet vad som behöver åtgärdas. Vissa tekniker är enligt min erfarenhet inte alltid så speciellt "flipperkunniga" och kan ha svårt att förstå varför vissa saker är viktiga.

Ring Adon och kräv service!
Avliva myten om att flerspelarmatcher är en bra tävlingsform


Sonar

 • Hero Member
 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2937
  • Visa profil
Ställets ägare är garanterat intresserad av att få det att fungera, han förlorar ju pengar på det för varje dag som går. Skövde har haft en uppåtgående trend i flipperspelandet nu senaste tiden men när spelen inte fungerar alls så gör ju detta att intresset börjar avta.

Det snackades om att de skulle ställa hit ett tredje flipper men det uteblev och de ställde en sån där "surfstation" som är en förtäckt poker maskin istället. Fast frågan är om den drar in något, är sällan någon där och använder den.

En dialog med Adon skulle onekligen vara intressant att föra, men det skulle vara lite skoj om de visade lite initiativ.


Tags: