Frispel

sedan 2001

KEVIN MARTIN & papa

COCS

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 4381
  • Visa profil
 • Stad: Göteborg
Beträffande förstörda spel:

Detta ämne borde kanske inte ältas mer, men…

Denna tråkiga händelse var för mig okänd fram tills idag. Efter att ha läst en hel del i ämnet, så tänker jag på följande:

Det tycks som om Kevin Martin och hans ”kompisar” ansträngt sig en hel del för att rädda så mycket som möjligt på en ganska så kort tid. Dock har dem missat en del, hur mycket och vad, är för oss okänt, men det är sannolikt ganska så lite. På diverse ställen i mail-konversation får man intrycket av att han bekräftar att en del som kunde tagits om hand - dumpats.

Vatten ställer på kort tid alltid till med stor skada på föremål som ej är gjorda för att tåla vatten. Träet sväller, färg lossnar (efteråt), lim släpper, elektronik skadas. Om spelplanens glas är borttaget, räcker det med att ett spel utsätts för ett regn under 5-10 minuter, för att få vattenskador som ej går att reparera. Det hjälper inte att låta träet torka, därför att svällt trä återgår inte till samma skick som tidigare, utan förblir skadat och färgen har rest sig. Detsamma gäller i de allra flesta fall elektronik. Jag har personlig erfarenhet av vattenskador i hemmet vid 2 tillfällen (inte mitt fel) där ganska lite vatten under kort tid förstörde mycket. Alla som tappat en mobiltelefon i vatten, vet att det oftast är meningslöst att försöka få igång den igen.

I det här fallet stod spelen under vatten ganska lång tid, dessutom med smutsigt vatten.

Ovanstående resonemang gör att man med gott samvete kan tillåta sig kasta kabinett och elektronik som utsatts för vatten.

Det som kan tas tillvara är alla plastdetaljer och viss mekanik.

Det finns ingen anledning att spara vanliga ben och myntinkast från typ 150-200 nyare spel. Dessa saker har inget större värde. Beträffande äldre/ovanliga spel: Jag känner mig övertygad om att ben, myntinkast och annat från dessa spel togs om hand. Kevin skriver ju själv att dem tagit vara på just sådana saker och då får man ju tro att det var till ovanliga spel och inte standard-grejer.

Nästan alla elektroniska spels kretskort & komponenter nytillverkas, så det är inte mycket att gråta över.

Det som är intressant är kabinett, spelplaner och plastdetaljer. I princip alla kabinett var förstörda. De spelplaner som gick att rädda togs om hand, resten var för evigt förstörda.

PLASTDETALJER:
Kevin beskriver i sina mail hur dem ”strippat” spelplaner från plastkomponenter från många spel. Man t.o.m. plockade ut de fastklistrade plastbitarna från de spelplaner som var mer ovanliga. Vilket pill! De spelplaner som inte strippades, togs om hand kompletta och sparades i det skicket.

I princip sparades ALLA bakglas. Jag har inte sett en enda bild på ett spel som skrotas iväg med ett helt bakglas.

VISSA SPEL DEMONTERADES INTE…
Varför slängdes kompletta spel undrar folk? Det slängdes sannolikt inga kompletta spel. Kevin skriver att dem lät bli att totaldemontera vissa spel p.g.a. att dem (Kevin & Co) var helt utmattade efter en lång tids idogt arbete. Man kan nog dra slutsatsen att de spel som ej blev omhändertagna 100%, var spel som är ganska vanliga, alternativt var så pass skadade att dem blev nedprioriterade. Men visst, det verkar ena mysko. Jag tror inte att det är så illa som det tycks framställas.

Spelens värde kan man uppskatta till mellan 5.000 kr till 15.000 kr, i genomsnitt 10.000 kr per spel. 10.000 kr x 200 spel blir 2 miljoner kr. I Kevins värld är nog 2 miljoner inte en enorm summa och med tanke på det, så tycker jag att det är ”beundransvärt” att han engagerade sig så pass mycket i att plocka ner så många spel och detaljer.

STERN som ju numera är en liten tillverkare av flipperspel tillverkar ca 50 st. spel VARJE dag. Det betyder att Kevin Martins 200 spel motsvaras av ca 4 dagars produktion. Under 90-talet tillverkade Williams/Bally ENSAMMA nästan 300.000 spel, vilket motsvarar en dagsproduktion av ca 120 spel per dag – VARJE DAG i 10 år! Om man tänker så här, behöver man inte hetsa upp sig för att drygt 200 spel blivit förstörda.

Det som däremot förvånar mig är:

MYCKET:
* Varför lät han inte folk som hörde av sig och ville köpa spel få köpa dessa? Han hade inte behövt göra rent dessa eller packa & skicka. Folk hade kommit och hämtat.

Vad man skulle vilja veta lite mer exakt om är;
- vilka delar han INTE tog hand om
- vad han gjort av alla delarna som omhändertogs
- vad han har tänkt att göra med dem

Han kanske kommer att sälja reservdelar vid 2005 års tävlingar…

Läs denna intressanta artikeln:
http://www.pinballnews.com/news/flood.html

En del av de spelplaner som tagits om hand:
http://www.papa.org/flood/day7/P1010017.JPG
http://www.papa.org/flood/day7/P1010018.JPG
http://www.papa.org/flood/day7/P1010019.JPG

Och se här!
http://www.papa.org/flood/

Mvh Cocs
COCS
Carl Olof Christian Sjöberg
Tel: 0707-19 31 45


Sponk

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 499
  • Visa profil
 • Stad: Göteborg
(Here we go again...)

Gammal tråd i ämnet

Att spelen inte såldes/gavs bort tror jag till stor del beror på att spelen varit täckta mer eller mindre med avföring. Tänk på att det är USA vi pratar om, skulle någon fått/köpt ett spel och sedan blivit sjuk på grund av bakterier från spelet så skulle det inte förvåna mig om han blev stämd.

Kevin har väl nu samlat på sig lika många (om inte fler?) spel igen så reservdelarna går nog åt.


Replicant

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 787
  • Visa profil
 • Stad: Bromma
Here we go again som sagt.

Sist jag tittade efter var det inte tabu att slänga saker som man själv äger, trasigt eller inte. ;-)


mowitz

 • Sr. Member
 • ****
  • Antal inlägg: 320
  • Visa profil
 • Stad: Malung
Nu vet ju inte jag sanningen, men jag tror inte på teorin om att riskera att bli stämd osv.

Den enkla sanningen är väl att delarna som de kunde rädda från spelen var värda mer än vad man kunde förväntas få för de dränkta spelen.

Vad skulle ni själva bjuda för ett spel som stått dränkt i illaluktande slam? Nä ränkte väl det. Men plockar man bort bra att ha delarna och rengör dem så är de värda mer än det luktande liket!

Vad han gjort med de delar han demonterat vet jag inte, men jag antar att han sparat dem som reservdelar till sina nyinköpta spel.

Att han inte sparar myntluckor och ben har jag stor förståelse för. Det är ju ganska så vanliga delar. Det känns inte som han är typen som spar 800 flipperben för att kunna gå och leta fram fina till sitt nyinköpa spel. Bättre och antagligen billigare att köpa ben när behov finns än att stå och demontera och förvara 800 ben för att man eventuellt kan behöva något i framtiden.

Visst samlare som saknar flipperben kanske blir arga, men man kan inte göra alla glada här i världen :)


Tags: