Frispel

sedan 2001

GOTTLIEB. BRA ELLER DÅLIGT

SAG

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 10
  • Visa profil
 • Stad: nyköping
HEJ ÄR EN NY MEDLEM SOM HAR LÄST RUNT LITE PÅ FORUMET. INTE MÅNGA MEDLEMMAR SOM HAR GOTTLIEB
SPEL. SJÄLV HAR JAG ETT WATERWORLD SOM JAG TYCKER E KUL. VAD TYCKER NI?


Apangra

 • Full Member
 • ***
  • Antal inlägg: 242
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Min första tanke när jag hör Gottlieb är dåligt spel. dock så jag inte spelat så många gottlieb så jag ska inte säga att de är dåliga. Finns säkert mycket bra spel från gottlieb som du själv säger Waterworld mm .

Jag är själv lite sugen på att prova "barb wire" men har aldrig sett ett utställt.

MVH / Henrik


LDK

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 2266
  • Visa profil
 • Stad: Uppsala
Hej å välkommen till forumet!

Gottlieb tappade i populäritet under 80-talet, samt under början av 90-talet. Orsaken var nog övergången från elektromekaniska spel till elektroniska spel, där Gottliebs plattform inte verkade hålla måttet gentemot Williams och Bally. Om man däremot ser längre tillbaka i tiden var Gottlieb ett av dom dominerande och ledande märkena inom flippervärlden.

Vad gäller Gottliebspel har jag nog bara provat ett såvitt jag vet, och det var längesen nu. Vad jag minns hade Gottliebspelet en väldigt annorlunda känsla än Williams/Bally-spelen vad gäller flipprarna.

Ja justja! Jag har ju provat ett 80-tals Gottlieb också! På den lilla mässan som var i samband med SM kunde man spela på ett Haunted House! Jag tyckte att det var ett riktigt coolt spel...

Men nu låter vi experterna på Gottlieb uttala sig...varför tappade Gottlieb i populäritet? Berodde det på dåliga hårdvaruplattformar (System 80 har rykte om sig att vara riktigt opålitligt), dålig mjukvara, eller helt enkelt dåliga spel? Danne Hagman, Dr Flipper och övriga kunniga, vad säger ni om Gottlieb?[Ett tips till SAG: Slå av Caps Lock. Enbart stora bokstäver brukar tydas som att "skrika" ut sitt meddelande]


LGO

 • Newbie
 • *
  • Antal inlägg: 27
  • Visa profil
 • Stad: Umeå
Jag spelade ett Operation Thunder på Wasalandia för en herrans massa år sedan. Då tyckte jag det var skitkul och spelade upp många markaa men man kanske har blivit lite kräsnare med tiden.

Skulle i alla fall vara kul att prova igen.


Bally

 • Hero Member
 • *****
  • Antal inlägg: 6203
 • Spelautomatsamlare sedan 1977
  • Visa profil
  • Bally.se
 • Stad: Stockholm
Det är riktigt att Gottlieb fick problem då de gick över till elektronik från elektromekanik. Speciellt system-1 spelen hade en väldigt dålig elektronik. Men som tur är så finns det två olika tillverkare av nykonstruerade MPU-kort till Gottliebs System-1 spel. Båda tillverkarna (en i Frankrike och en i USA) har lagt in prominfo till alla System-1 spelen i MPU-korten. Tur va?

System-80 som ersatte System-1 två år senare, hade lite bättre teknik. Senare System-80A och System-80B var bättre kvalitétsmässigt, men då hade Gottlieb redan tappat mark till de andra. Den där riktiga Gottlieb-känslan saknades till viss del hos gottlieb-spelen efter elektronikens intrång.

Ett annat problem för Gottlieb var att de, i princip bara tillverkade flipperspel (de tillverkade bara ett par arkadspelsmodeller i en blygsam omfattning '82 och '84), så när arkadspelsboomen slog till i början på 80-talet och hotade att totalt slå ut flipperspelen, drabbades Gottlieb mer än Bally/Midway och Williams.

Bally, som var en av de första med elektronik (det första serietillverkade elektroniska flipperspelet var tillverkat av Mirco Games 1975 "Spirit Of '76"), lyckades, precis som Williams, göra attraktiva flipperspel. Gottlieb hade svårt för att göra riktigt attraktiva spel även om de lyckades ibland. T ex så har vi spel som Spiderman, Haunted House (som blev väldigt kostsamt att producera för gottlieb, p g a alla gimmicks på spelplanen), Sinbad, Genie, Joker Poker,Close Encounters Of Third Kind, pinball Pool m.fl.

Gottlieb gick alltid sin egen väg när det gällde olika konstruktioner och designlösningar. Det var mycket som var udda med deras spel. Inte minst då vi talar om widebodyspel. En fluga som Atari startade med 1976 med sitt första flipperspel The Atarians.
Atari, Bally, Stern, Williams och A. Hankin tillverkade en handfull widebodyspel var. Alla Atari's, Bally's, Williams och A Hankin's widebodyspel var fullsize, samtidigt som Stern's alla widebodyspel var midsize.
Gottlieb däremot, tillverkade både midsize och fullsize widebodyspel. Under flera års tid så producerade Gottlieb (med undantag för 3 normala flipperspel, däribland det ovanliga Asteroid Annie And The Aliens i endast 211 ex) bara widebodyspel.
Gottlieb tillverkade alltså både fullsize och midsize, men inte nog med det. Alla deras widebodyspel hade ca 10 cm längre spelplaner och kabinetter.
Från nov 1979 (fr o m Genie) till mars 1983 (t o m Quberts Quest) så producerade Gottlieb  25 flipperspel i widebodykabinetter (5 fs och 20 ms).

Om vi istället talar om elektromekaniska flipperspel från Gottlieb, så har de alltid varit populära, bland spelarna och operatörerna (som ofta lovordade driftsäkerheten hos de elektromekaniska spelen) såväl som hos nostalgiska samlare (som t ex jag själv). De spelen har den där genuina Gottlieb-känslan. Dock så kan gamla elektromekaniska Gottlieb-spel vara rätt så jobbiga att serva om man jämför med Bally's och Williams em-spel.

System-3 spelen har jag ingen erfarenhet av då jag inte har arbetat med de spelen, men de spelen har definitivt ingen Gottlieb-känsla i sig.

Jodå LDK det var det Haunted House som jag har i min samling, som stod på den lilla spelutställning (mässa kan man inte tala om eftersom de få utställare som skulle ställa ut bangade ur sista veckan innan sm/mässan) som vi i styrelsen (SasF)hade ordnat. Det är det enda serietillverkade trenivå flippret där samma spelkula används på alla tre nivåerna (Gottlieb kom även med ett prototypspel med tre nivåer och en kula). I samlingen har jag ett tjugotal Gottlieb spel. Det är ca hälften em-spel. Em-spelen är spel som man bara måste ha om man gillar em-spel rent allmänt. Så de s a s gjutna i samlingen.
Men jag vill även ge de tidiga ss-spelen en chans att visa vad de går för därför så har jag ett tiotal i samlingen.
Jag hade hoppats på att kunna ta med båda mina Cleopatra (ett em och ett ss) till sm/mässan så folk skulle kunna få känna på skillnaden mellan ett elektroniskt och ett elektromekaniskt flipper av samma modell. Men det ska jag ta med till nästa år på KTH.
Då kommer det troligen även att finnas två Night Rider (Bally) eller Evel Knievel (Bally) i båda versionerna (d v s både em och ss). Sen kommer det troligen att finnas några em arkadspel där också, nästa år.

Förresten, "ni som var där" vad tyckte ni om Jonatans fotbollsflipper, där man stod i varsin ände och spelade mot varandra?
Jag säjer bara en sak. KUL Spel.

Men generellt sett så kan man i alla fall säja att alla speltillverkarnas flipperspel (inklusive Gottlieb) från 1986-87 och senare är relativt driftsäkra då det handlar om elektroniken.


Danne H
« Senast ändrad: december 15, 2003, 02:12:51 av Bally »
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas


Tags: