Frispel

sedan 2001

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - BUD

Sidor: 1 2 3 ... 7
1
Tävlingsnyheter / Arvid Flygare - IFPA Player of the year 2021
« skrivet: januari 03, 2022, 15:38:01 »
AVD - Player of the year

Arvid Flygare står och hänger vid ett Avengers IQ, som bara en som vunnit fjorton tävlingar under ett år kan göra. Foto: Pontus Qvarfordh

Sverigeetta, sexa i världen och nyligen utsedd till IFPA "Player of the year". Arvid Flygare från Lund vann fjorton olika tävlingar under 2021, vilket gjorde honom till årets bästa poängplockare på IFPAs världsranking.
https://www.ifpapinball.com/arvid-flygare-ifpas-2021-player-of-the-year/

Svenska flippersällskapet gratulerar AVD och hoppas att hans 2022 blir såväl fyllt av utmanande tävlingar som en fortsatt färd mot förstaplatsen på IFPA-rankingen.

Edit: En trevlig sidoeffekt av den här nyheten var också att skriptfunktionen som hämtar data från IFPA varje natt för att visa alla svenska spelare (top 500) fick sig en uppdatering, och funkar nu.

2
Övrigt / Angående downtime tisdag 9 november 2021
« skrivet: november 09, 2021, 17:43:08 »
Hej,

Nu verkar forumet vara igång igen, efter lite arbete.
Pga anledningar gick jag tillbaka två dygn i backuperna, vilket förmodligen har gjort att något/några inlägg har försvunnit.

Ber om ursäkt för detta och hoppas att det inte har ställt till allt för mycket oreda.

/BUD

3
Flippersnack / Pandemic som flipper
« skrivet: april 14, 2021, 15:00:14 »
Intressant projekt där någon omvandlar ett gammalt hardbody till...
https://boardgamegeek.com/thread/2633059/pandemic-pinball-machine

4
Flippersnack / Flipperdesign
« skrivet: mars 13, 2021, 10:59:59 »
Av oklar anledning ringer någon på Stern upp dig och tror att de kommit till Keith Elwin.

"Du har 100 kr till att designa ett nytt flipper. Go!"

Vad kommer ditt flipper att innehålla? (Två flipprar, slingshots, plunger + lane, en handfull targets och en loop/orbit ingår. Tema är rockgrupp eller lagom inaktuell tv-serie/filmserie.)

10kr
 • Rollover lanes (bonus x)
 • Kopp
 • Dubbla inlanes på ena sidan
 • Ramp
 • Krockkula (newton eller captive ball)
 • Spinner
 • Shakermotor
 • Magnetlock (TS, TWD, DH)

15kr
 • Ditt eget tema

20kr
 • Droptargetbank
 • Överflipper
 • Variotarget
 • Bash toy (gubbe eller byggnad att slaska på)
 • Hål (stolen i Addams, putting green på NGG)
 • Grymt twistad habitrail (AIQ premium, PotC, LotR, RCT)
 • Orbit/loop med kopp i slutet (I500, DM, T2)

25kr
 • Tre bumprar
 • LCDskärm på spelplanen
 • Inlanetargets
 • Höj- och sänkbar ramp (HSII)
 • Snurrplatta/disc (Tron, AIQ, Totan, Fireball)
 • Sjukt lång högerramp (TWD, WCS, ToM)
 • Kedjad, hängande kula (TDK, JY)

30kr
 • Video mode
 • Övre spelplan
 • Kanon (T2, ACDC, Sttng, DH)
 • Rörlig bash toy (Skölden på AFM, bokhyllan i Addams, Balrog i LotR, Skeppet i PotC)

35kr
 • Leksak i backboxen (T3, NBA Fastbreak)
 • Svängbart huvud (PZ, TSPP)
 • Rörlig flernivå-del (typ ansiktet i The machine, Lock/kulorna/gatesen i Dr Who)
 • Captive gummiboll på spelplanen (CV)

5
Övriga nyheter / Flipper på distans
« skrivet: december 26, 2020, 15:22:19 »
Ume Pinball presenterade på annandagen ett intressant sätt att spela flipper - på distans.
Via webbadressen https://www.surrogate.tv/game/startrek kan du sitta i hemmets lugna vrå eller någon annanstans där du har en dator (rekommenderas framför mobil) och kontrollera ett Star Trek (Stern). Tangenterna WASD eller CTRL eller piltangenter funkar för att flippra, space funkar för knappen på lockdown bar.

 


Prova gärna.

6
Övrigt / Tippa flipper-SM
« skrivet: oktober 26, 2020, 17:33:01 »
Jag sitter och knåpar med en applikation som förhoppningsvis ska kunna ge flipper-SM lite extra krydda. Grundtanken är att man får välja fyra spelare utav de svenskar som ligger topp-500 hos IFPA (gränsen pga att det är så många man får hämta med ett dataanrop.)
Man betalar med de 1500 whoppers som man har i sin kassa, vilket gör att Hugosson som just idag betingar dryga 624 whoppers är en dyrgrip och tvingar en att i övrigt köpa budget.


Nu till min problematik - och här söker jag stöd från bl a "matteskallar" som Alvar Palm och Anders Birgersson, alt odds-intresserad ungdom som Jorian Engelbrektsson - men tar gärna emot förslag från andra medlemmar här på forumet.

Hur mycket ska man erhålla i belöning för att ha en spelare som tar sig till olika nivåer och därmed ger innehavaren poäng? Jag har i tanken laborerat med lite olika, både mer och mindre progressiva skalor.


Välj fyra spelare du har råd med (max 1500 whoppers.) Du skapar alltså ett "stall" enligt kända fantsy-sports-format.

Poäng för dessa spelares prestationer delas ut enligt följande i både main och classic:


Vinnare 100p

Final   70p

Semi    55p

Kvart   30p

Åttondel 20p

Missat slutspel -30p

Och det är här jag känner mig vilsen. Ska man premieras mer för att pricka vinnaren, eller är det bredden som är det viktiga?
Ge gärna synpunkter på detta. Alla tankar värderas.

7
Övriga nyheter / Dinosaur-streaming
« skrivet: augusti 20, 2020, 16:45:32 »
Sedan ett tag tillbaka håller Uppsalaflippraren David LDK Kjellberg på med experiment inom streaming. Oftast är det Sterns Jurassic Park som står på menyn, och under de knappt timslånga avsnitten hinner El Deco med att avhandla såväl GC-försök som smala strategier.

 


Adressen till streamen och gamla repriser är https://www.twitch.tv/eldeco77/

8
Flippersnack / Semesterflipper-observationer
« skrivet: juni 24, 2020, 14:52:52 »
Med tanke på att fler av oss än normalt är på semester i landet under den här sommaren, så kan det ju vara läge för att samla information om var någonstans det står ett halvkasst F14 eller vilket av spelen på Mohushults camping som du satt ett nytt GC på. Se det som 50% konsumentupplysning, 50% folklivsforskning.

9
Under karantäntider kan det behövas olika former av stimulans, och som är fallet i sportens värld, får tv-tittarna hålla till godo med gamla matcher.
I samma linje erbjuder SFS två matcher på The Walking Dead resp Power Play med det unga stjärnskottet Viggo Löwgren och hans semifinal i Freddy's PP Open 2020 Sunday Finals, som spelades i slutet av januari i år. Håll till godo. Kommenterar gör bl a Franck de Bona.


10
Övriga nyheter / SFS utsatt för attack
« skrivet: mars 25, 2020, 13:21:59 »
Under natten till den 25 mars hackades SFS, vilket kunde ses i att innehåll i några inlägg förändrats, epostadresser bytts ut och lite annat smått och gott.
Förhoppningsvis har vi nu lite bättre säkerhet än innan, men vi som driver SFS rekommenderar ändå dig som medlem att byta ditt lösenord, framför allt om du har samma lösenord här som någon annanstans.

Om du som medlem har kommit till skada av detta olagliga dataintrång, så vänligen maila till admin@svenskaflippersallskapet.com. Huruvida händelsen polisanmäls återstår att se.


11
Övriga nyheter / Hitta svar på dina frågor
« skrivet: mars 10, 2020, 17:06:07 »
Taggad, eller?

 

Med hjälp av taggar har vi nu lite lättare att hitta svar på våra hårdvaru-relaterade frågor.
Kika in på https://www.svenskaflippersallskapet.com/index.php?action=tags så hittar du en del av de vanligare orden som folk använder när de beskriver sina eller löser andras problem.

Så om du har problem med en opto eller en flipper som fastnar. Klicka på taggen och se vad du hittar. Det finns över 25 000 ämnen om hårdvaru-problem och annat här på svenska flippersällskapets forum.

Hittar du inte den tag du verkligen behöver? Lägg då en önskning i den här tråden.

12
Hårdvara / Hjälp folk att hitta hjälp
« skrivet: mars 10, 2020, 10:26:59 »
En av de mer önskade förbättringarna av SFS var att göra det lättare att söka information, exempelvis hur man hittar texter om fel på spel.

Sökningen är redan lite bättre än vad den tidigare var, men nu är det dags att ta nästa steg.

Som du kanske har sett, så finns det numera taggar på SFS, vilket betyder att du som skriver ett inlägg också kan tagga det med vad det handlar om ("byte av säkring", "Road show", "F110"). Det gör att andra lättare kan hitta bra information.

Om du kikar på https://www.svenskaflippersallskapet.com/index.php?action=tags, så ser du kanske ord och begrepp som  F110 och F106 där.
Det beror på att jag har skrivit ett litet program som söker igenom gamla inlägg (hårdvarudelen har drygt 25 000 inlägg, mycket kunskap!!!) och skapar taggar utifrån det ord jag skickar med programmet.

Nackdelen är att jag inte har så bra koll på vad som är ofta förekommande taggar i hårdvaruforumet, så därför vill jag ha din hjälp.

Skriv helt enkelt ett ord ("switch") eller ett begrepp ("byta spole") som du vet/tror förekommer ofta, så petar jag igång mitt program och så skapas en massa taggar.

13
Övrigt / Speldatabas
« skrivet: mars 01, 2020, 10:44:41 »
Jag tänkte skapa en databas med flipperspel, kopplat till SFS. Det skulle innebära att du som användare istället för att skriva in din spelsamling i en lista, istället kan välja dina spel ur en lista eller liknande.
Fördelarna med detta är bland andra att vi då får mer tillförlitlig statistik på hur många spel det står ute i stugorna och källarna i landet.
Dessutom kan man förmodligen använda detta till att ha "önskelistor" för spel, som gör att din önskan om ett Attack from mars alltid syns genom att det indikeras för andra - utan att de behöver söka igenom din profil eller hitta just din gamla köpes-annons.

En annan tanke är att du kan bokföra dina highscore och jämföra med andra, om du finner ett nöje i det.

Men innan jag sätter av några timmar till detta kan det vara bra att få in andra önskemål som jag kanske inte har tänkt på. Så ge mig förslag på vad du tycker skulle vara intressant, så ska vi se om det går att genomföra.

14
Tävlingsnyheter / Borås Pinball Classic Open
« skrivet: februari 27, 2020, 18:32:20 »
Andra raka för JG
Johan Genberg bibehöll sin goda form från Jönköping och vann på söndagen även huvudtävlingen i Borås före David Dahl-Hansson.
Bronset tilldelades Marcus Hugosson, som kvällen innan hade vunnit sidotävlingen pin-golf, då före norske Tormod Pettersen och Jonas Valström.

Tormod hade i övrigt en lyckad helg i Borås genom att på fredagen vinna den 102 personer starka månadsfinalen samt spelade in bäst resultat på nya flipperspelet Stranger Things.

I sidotävlingen Leftovers segrade Patrik Nilsson före Olli-Mikko Ojamies (FIN) och Viggo Löwgren

Redaktionen gratulerar samtliga vinnare.

15
Historia / Forna flipper-SM
« skrivet: februari 20, 2020, 19:44:02 »
 

Foto: Christian Holmsten
Forna tiders flipper-SM
De svenska mästerskapen i flipper har nu fått ganska långa anor. I syfte att samla lite minnen, kunskap och bilder från tidigare år kommer här en liten sammanställning, som av naturliga skäl kommer att missa en massa, utelämna annat och bortse från det tredje.
Därför välkomnas kommentarer och/eller mail till admin@svenskaflippersallskapet.com med synpunkter, korrigeringar och påminnelser, allt för att det här dokumentet ska bli så samlande och intressant som möjligt.


Nittiotalet
Det senaste decenniet då flipperspel fanns överallt, fanns det märkligt nog inte så många tävlingar. Ett antal flipper-SM spelades hur som helst, oftast arrangerade av utställare och ganska ofta uppdelade i lokala kval och kortare slutspel innehållande ett fåtal spelare.
En del info om dessa år ligger i denna gamla tråd
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2003
Efter att SFS bildats två år tidigare och detta samlande forum på webben möjliggjort en gemensam bas, arrangerade Svenska flippersällskapet SM på KTH i Stockholm. Bland de drivande återfanns namn som David Kjellberg, Helena Walter och Johan Småros. Vann gjorde Stellan Blomqvist och belönades med ett Demolition man. Övriga grenar var enhands, dubbel (kallas idag split) samt "bäst på en minut" och kvalet ska ha innehållit runt 15 spel till de 117 tävlande.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2004
Återigen på KTH i Stockholm. 19 spel deltog och Jörgen Holm tog hem segern. Från gamla trådar här på sfs berättas det om fyrspelarmatcher i slutspelet, 23 kr för en stor stark och efterfrågan om att se ställningen på någon eller några utplacerade datorer eller kanske en större skärm, och jag inser hur länge sedan det är. Rejäl höjning av antalet spelare när 186 kom till start.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2005
Tredje året på raken för stockholmarna, och alla som varit med och dragit i arbetet förstår hur trötta de måste ha varit på eländet. Mats Runsten tog hem guldet och i planeringsfasen diskuterades bland annat en höjning av anmälningsavgiften från 120:- till 400:-
Regelverket hade fått en översyn, där det inte bara var våld mot maskin som kunde bestraffas, utan även "skrikande å härjande i ren allmänhet" som en i arrangörsstaben uttryckte det. 169 personer mötte upp.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2006
Göteborg tog över stafettpinnen och placerade tävlingen i Mölndal och det hela organiserades av folk från Alingsås (Markus Salo, Christian Balac och Henrik Tomson bland andra). Möbelgatans restaurang var lokalen, classic introducerades som egen division med Anders Birgersson som vinnare före trettiotalet andra intresserade. I huvudtävlingen var det 154 spelare och Reidar Spets som vann. Fler vinnare hittar du i denna tråd om olika vinnare.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2007
Samma gäng, samma lokal, nya vinnare, lite fler folk. Minnet säger 186 eller 187, men IFPA säger 184. Jorian Engelbrektsson inledde sitt guldsamlande på SM genom att ta hem huvudtävlingen medan Mats Runsten tog ett mer välbesökt classics.
42 moderna spel + 10 classics lånades ut av elva olika personer, vilket framgår av tråden "sm2007 när var hur?"
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2008
Tillbaks till Stockholm och KTH och Jorian Engelbrektssons andra guld i main. Patrik Bodin tog hem classics och webbsidan och anmälningsmöjligheten låg uppe redan 4 oktober (tävlingarna hölls sista helgen i november). Roger Ström stod som general för tävlingen trots diskussioner under året om att Borås skulle ta evenemanget, men Christian Holmsten menade att även om han hade runt 27 spel så ansåg han sin lokal för liten (något som mycket väl kan ha stämt). I Stockholms lokaler samlades 147 glada spelare, varav 74 tyckte det var värt att också spela classic.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2009
Så kom då turen till Borås. Lokalen några trappor upp hade en intressant planlösning och Jörgen Holm vann sitt andra guld i main, medan Mats Runsten tog ytterligare ett i classic. 171 deltagare deltog och nytt för året var två ungdomsklasser där en grabb i den yngre klassen (tack till läsekretsen för rättelsen) vann en rykande het spelkonsoll. Det var tider, det. Christian Holmsten basade över arrangemanget.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2010
Nu hade SM börjat sprida sig. Malmö tog arrangemanget, men drabbades av lite manfall i staben en tid innan mästerskapet, vilket gjorde att Christian Holmsten och Hans Andersson fick ta över en del av uppgifterna. Mästerskapet spelades på biljardstället Interpool som initialt led lite grann av ljus från takfönstren, men kompenserade det med en ganska fräck tudelad trappa. Alvar Palm vann main och Mats Runsten drog in ett hattrick i classic-guld och 139 tävlande registrerades.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2011
Göteborg och bowlinghallen Strike & Co i Gamlestaden stod värd för detta års SM. Nytt deltagarrekord med 197 gjorde att det gamla systemet med fem kvalpass à 40 spelare hade spelat ut sin roll. Jorian Engelbrektsson tog sitt tredje guld i main och Helena Walter plockade hem classic-ditot i kamp med 155 andra. En udda tävlingsform var 80-tals-tresteg som spelades en kula på taxi och två andra gamla vrak. Dessutom genomfördes ett B-slutspel för de för helgen lite sämre spelarna.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2012
Ett år till på samma ställe. Jorian Engelbrektsson fortsatte att vinna guld i main, och Mats Runsten tog tillbaka titeln i classics. 226 spelare deltog och video-streaming via bambuser erbjöds några gånger under slutspelet. Det var detta år som Jorian drog in dryga 17 miljarder på No Fear, i finalen mot Reidar Spets. Det är ett GC som fortfarande står kvar på spelet.

- No Fear var första set. Sen var det Scared stiff som jag tror JOE vann med kanske 11 miljoner mot 10 eller om det var 10 mot 9, säger Reidar Spets som den gången fick nöja sig med silver. Utöver det tog han som tidigare nämnt guld i Mölndal 2007 och sedan ett brons 2016. Plus då två brons i classic.
På frågan om vem av SM-giganterna Jorian eller Jörgen (Holm) som han helst skulle möta i en ny final, väljer han en repris mot Jorian.
- Skulle nog hellre möta Jorian i en final. Båda är ju absoluta toppspelare men Jorian är den som kan bli mest nervös och tappa modet. Jörgen blir arg men fortsätter att spela bra.


2013
En bit söder om Stockholms centrala delar hittade SM ett hem detta år. Heron City fick besök av 176 spelare varav 127 också deltog i classic. Stockholmsarrangemanget var årets tredje efter sedvanliga Stockholm Open och även de europeiska mästerskapen (EPC), så det var en ganska vältrimmad organisation som släpade spel i de varierade lokalerna bland reguljära köpcenterbesökare och andra.
Jorian Engelbrektsson tog sin tredje raka titel i main (femte totalt) och i classic slog Abbe Tjeder till med ett guld.
Diskussionerna här på forumet gick stundtals höga innan mästerskapet, då Patrik Bodin fick försvara tilltaget att inte köra de vanliga fem kvalpassen med gemensam start, utan anammade en mer tidseffektiv variant. Dessutom var det första gången som en scorekeeper-app användes för att bokföra poäng. Tekniken lär ha jobbats ihop av ovan nämnde Bodin samt Mikael Tillander och Andreas Thorsén.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

2014
Om Abbe Tjeder var en något överraskande vinnare året innan i classic, så var nog guldet i main detta år till Eric Erlandsson i samma stil, då många av de "vanliga namnen" föll bort på vägen.
Borås och Pinballseye stod värd för andra gången och tog emot inte mindre än 206 spelare i huvudtävlingen. Nästan samtliga - 179 - valde att tävla även på de äldre maskinerna och där var det Jörgen Holm som tog sitt första SM-guld.
Lokalmässigt fanns detta år en spännande lösning med tävlingsspelen i källaren samt ett litet utrymme ett bra antal trappor upp.
De spel som användes i mainfinalen var i tur och ordning Avatar, Fish Tales, Scared Stiff, Demolition Man samt Star Trek och detta kan mycket väl ha varit premiär för bäst av fem set i finalmatchen.
FYLL GÄRNA PÅ MED EGNA MINNEN, KORRIGERINGAR ETC

Fortsättning följer

Sidor: 1 2 3 ... 7