Författare Ämne: Problem med flipper!  (läst 813 gånger)

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« skrivet: januari 19, 2003, 14:33:19 »
När jag ska starta ett spel så åker den vänstra flippern upp långsamt!

Vad beror detta på??

Patrik

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 620
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #1 skrivet: januari 19, 2003, 15:28:43 »
Hallo...

Skummt, lättast är att ta den högra spolen och sätta på vänsta sidan.
Funkar det då är det spolen, ev diod.

Borde inte vara något annat.

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #2 skrivet: januari 19, 2003, 15:56:20 »
Jag tror inte det är något fel på spolarna dom är helt nya + att dom har ungefärliga mätvärden jag funderar på om det kan vara nån av transistorerna på fliptronic 2 kortet.

men jag vet inte hur man enklast felsöker dom.

Patrik

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 620
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #3 skrivet: januari 19, 2003, 16:15:00 »
Börja med att byta spolarna ändå...

Om du nu inte har satt dit helt nya.

Är det fel på flipptronickortet är det väll ca: 3-5 komponenter som du ska byta, kolla i kopplingsschemat.

Men börja med att byta spole, menar jag leta efter ett fel som enbart var en smutsigopto i 3 dagar, och den funka i testen men inte under spel, pga att spänningen blev lägre.. :-)

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #4 skrivet: januari 19, 2003, 16:42:27 »
spolarna är helt nya. Det hela började med att vi fick en dålig spole, säkringen f904 pajjade då, vi bytte då spole till en annan ny men den går långsamt upp så fort man stänger coindoor och den får ström. kanske det kan va nån kortis nånstanns?? har kollat flipperknapps optona och dom är ok de ger utslag i switchmatrix. samt dubbel kollat att det är rätt kablar på rätt ställen enligt kopplingsschemat till spolen.

Patrik

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 620
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #5 skrivet: januari 19, 2003, 17:06:15 »
Hmm...

Låter skumt, men mitt tips är:

1. byta spole igen ( för att vara säkra sidan helt )

2. Mätt volt vid spolen samt uppe vid flipptronic kortet. (Se om det är fel volt)

Ska kolla ikväll om jag får tid på kopplingsschemat vad du bör kolla på...

Ett enkelt sätt är att byta sladdarna upp vid flipptronickortet så höger blir vänster.

Funkar det då är det Spole eller något annat på vägen annars är det flipptronickortet.


Och om det nu är flipptronickortet så fick det sig säkert en smäll när säkringen gick, och då är det en transistor eller 2 som fått sig en smäll...  

återkommer med det.

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #6 skrivet: januari 19, 2003, 17:48:18 »
Jag tror jag hittade felet tror det är transistor Q9 kan man ta tranistor q5 som inte används och byta dom bara ??

eller är det ett säkert sätt att döda flippran på?

Sonar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 2935
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #7 skrivet: januari 19, 2003, 18:07:03 »
Nu vet jag inte hur situationen är med Q5 om den används eller inte, men du kan endast byta en transistor mot en annan om de är av samma typ.  Dvs står det samma siffror på dem, modellsifforna d.v.s.

Är ingen höjdare om man byter en PNP mot en NPN eller tvärtom.

Bäst vore väl om du köpte en likadan transistor (eller en likvärdig) och satte dit.
« Senast ändrad: januari 19, 2003, 18:07:28 av Sonar »

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #8 skrivet: januari 19, 2003, 18:12:49 »
Q5 används inte den är avsedd för övre vänster flipper som inte finns på sttng. frågan är om kretsen fortfarande får rätt signaler och värden om man tar bort en transistor som inte används?

tack för all hjälp / Henrik&fredrik

Apangra

  • Full Member
  • ***
  • Antal inlägg: 242
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #9 skrivet: januari 19, 2003, 21:49:47 »
Det fixade sig det va transistor Q9 som va trasig. tog Q5 å plugga in kortet sen va det bara att flippra på =)

nån som vet var man får tag på nya TIP102 tranisitorer?

Tack för hjälpen!

Sonar

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 2935
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #10 skrivet: januari 19, 2003, 22:04:37 »
tror att de har sådana på farnell http://www.farnell.com

Purre

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 1997
    • Visa profil
Problem med flipper!
« Svar #11 skrivet: januari 19, 2003, 22:53:37 »
Nån som handlat på Farnell?

Ifall du vill handla på ELFA så har de transistorer som passar:

TIP102: NTE2343
TIP107: NTE2344

Samma transistorer, bara annat fabrikat...

Produktblad ELFA

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 73
    • Visa profil
SV: Problem med flipper!
« Svar #12 skrivet: oktober 09, 2017, 14:53:57 »
 tänkte fixa ett Fliptronic  ll kort och undrar om en TIP 122  funkar som ersättning ???

larsson

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 828
    • Visa profil
SV: Problem med flipper!
« Svar #13 skrivet: oktober 10, 2017, 07:30:10 »
Om jag minns rätt så är TIP122 mindre tålig än TIP102 , så njaa .. visst kan kanske funka en kort stund .. men nää . köp 102:or istället

brevix

  • Jr. Member
  • **
  • Antal inlägg: 73
    • Visa profil
SV: Problem med flipper!
« Svar #14 skrivet: oktober 10, 2017, 09:35:49 »
japp ,lika bra att ta rätt när man ändå gör det ....tip122 5/8 A , tip 102 8/15 A

edit: hitta massa fula lödningar .... kanske är det problemet? .... provar att fixa till dem först
« Senast ändrad: oktober 10, 2017, 09:42:00 av brevix »