Författare Ämne: WPC-S problem.  (läst 1363 gånger)

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
WPC-S problem.
« skrivet: mars 17, 2019, 20:30:46 »
Hej,
Behöver, tips då jag fastnat i mitt felsökande.
Jag har tagit över ett JM, Johnny Mnemonic där någon tidigare ägare klippt av matning till en spole under spelplan. Droptarget down.
Följande är gjort;
* Jag mätte transistorn Q44 och den behövde bytas. Bytte även fördrivaren på Q43. Återinstallerade och spolen knackade.
* Tog bort kontakter J206-J209 från CPU kortet för se om felet fortsatte eller försvann, för utesluta korten eller under spelplan. Spolen fortsatte knacka.
* Mätte spole och den är hel, men för slippa lyfta spelplan och ändå utesluta kabel satte jag en klämma på J127-9 där signalen går ut och andra änden på höger slingshot. Slingshoten knackar och har nu problemet.
* Byter även LS374 ic:en på mpu-kortet då detta är första ledet från J113. Felet fortsätter.
* Har tidigare bytt bandkabel mellan drivarkort (MPU) och CPU kort för utesluta fel på den. Tar nu bort bandkabeln från CPU kortet och spolen slutar att knacka/jorda.
* Flyttar nu fokus mot att felet är på CPU kortet. Har låst mej vid att det var på drivarkortet då det endast är en spole som felar och inte en hel rad eller kolumn.
* Byter ULN-chipet som är socklat. Felet kvarstår.
* Har tidigare kollat kolumner och rader i switch testet men gör det igen. Endast switch 24 är sluten så som den ska vara. Ingen rad eller kolumn är sluten.
Här tar idéerna slut.
1. Ska jag byta L339 chipen och isf endast för droptarget U18? (där är ju 4 LM339, U16-U19).
2. Ska jag byta U14, 74LS eftersom U20 är bytt?
3. Kan det vara security IC:en U22 eller till o med game-rommen?
Det är ju endast på ett ställe som matrixen felar!!! J127-9 på MPU-kortet, övrigt fungerar om jag tar bort denna kabel. Är däremot rädd att CPUn belastar Q44 även om kabeln är borta och bränner den.
(Jag har tyvärr inget annat WPC-S CPU kort hemma att testa med, men tänker att antagligen försvinner felet då)

Alla tips och ideer mottagas tacksamt!!!

LOP

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 1152
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #1 skrivet: mars 17, 2019, 21:53:40 »
Vad menar du med att spolen "knackar"? Att den drar hela tiden eller pulserar knack-knack-knack-knack? Händer det så fort du ger ström till spelet eller måste du starta en omgång? Jag skulle dubbelkolla så säkringarna är rätt också, om en spole skjutit säkringar kan ju någon ha satt i en starkare säkring om man har otur.

IFPA ID #734

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #2 skrivet: mars 17, 2019, 22:42:05 »
Spolen drar direkt när spelet slås på med jämn intervall - pulserar, den låser/lockar inte spolen. Missade i beskrivningen att säkringarna är kollade och rätt. Eftersom spolen drar hela tiden så slår jag av spelet rätt omgående, därav har säkringen (antagligen) inte gått av än eller bränt spolen.
Missade även att jag mätt och bytt dioden till spolen (som sitter på kortet och inte på spolen).
« Senast ändrad: mars 18, 2019, 14:10:11 av MAC »

JG

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 273
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #3 skrivet: mars 18, 2019, 16:42:41 »
Fungerar switchen till drop targeten, och är armen som petar ner targeten hel?

Egentligen en dum fråga men eftersom du inte skriver att den gör det så vet vi ju inte och det skulle vara den enklaste lösningen av dom alla. Och de enkla lösningarna är oftast bäst.  :D

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #4 skrivet: mars 18, 2019, 23:30:55 »
Ja, precis som du skriver JG - hur ofta har man inte gått på den svåra lösningen och det sen visat sej vara något enkelt. :)
I detta fallet har jag switch kontakterna J206-J209 utdragna från cpu-kortet. Jag har även haft kontakten till switchen ur, men spolen pulserar ändå.

Så man kan beskriva läget jag är i nu att kontakterna från switcharna är utdragna (har haft problem med annat spel där det inte varit relaterat till just switchen som styr spolen, utan att det varit fel på optokort under spelplan). Spolen knackar upprepande OM bandkabel till drivarkortet sitter i J113. Sitter INTE bandkabel i så är spolen inte aktiv. Detta tycker jag isolerar problemet till CPU-kortet där switch-matrixen är. Det märkliga är att det bara är EN transistor som får signal från cpu:n.

Känns som jag ger mej på att byta U14. Och sedan U18? Eller?

LOP

  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 1152
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #5 skrivet: mars 18, 2019, 23:53:42 »
Det känns väldigt märkligt med pulserandet tycker jag. Har tyvärr inga ideer men tycker ditt resonemang med U14 och U18 låter vettigt. Tänkte först säga att det kan väl inte vara security eller gamerom men just pga pulserandet låter jag nog bli... du måste i alla fall skriva vad felet var sedan!
IFPA ID #734

CKR

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 838
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #6 skrivet: mars 19, 2019, 00:30:10 »
Har du testat att manuellt påverka alla switchar för hand, och sett att de fungerar i switch edges-test?
Om inte, så hade jag demonterat kontakten J127 med matningen till drop-target spolen på power-kortet, för att få lugn och ro. Satt tillbaka J206-J209. Startat spelet och gått till test->switch edges. Sedan påverkat alla switchar med handen och sett så att de fungerar, och att de inte påverkar mer än en switch i matrisen.
Det kan ju vara så att spelet vid start förväntar sig en switch-signal att drop-target är uppe (Så som JG också är inne på.) och har den inte signal skickar den en spänningspuls till drop-targetens spole.
När du drar ur kontakterna till switcharna kommer ju spelet inte heller att få någon signal från någon switch.

Ta gärna ett kort på dmd:n hur switch-matrisen ser ut i test->switch edges, för visst borde du ha fler stängda switchar än bara 24:an. Ex.vis opto-switcharna.

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #7 skrivet: mars 19, 2019, 10:12:40 »
Okej CKR, förstår då hur JG tänker. Testar ikväll o återkommer!

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #8 skrivet: mars 19, 2019, 20:27:09 »
Okej, får ta på mej dumstrut.  ::)  Tack LOP, JG & CKR. (JG mitt i prick, armen var av, läste för dåligt och tänkte mer på bladet till switchen).
Tog bort ett tidigare inlägg då polletten trillade ner framför tv:n  :)
Då jag bytt transistor och fördrivare (lilla transistorn) så tyckte jag att jag var smart och testade utgången på J127-9 med en krokodilklämma på ena slingshoten istället för på drop-target assamblyn då den knackade på samma sätt.
Lösningen: framför tvn kommer jag på att inget sluter switchen när targeten är upp eller på slingshoten. Det första spelet gör när man sätter på det är att ta ner targeten om den är uppe. Armen på den lilla spolen som ska peta ner targeten är bruten och borta. Så antagligen har transistor gått och spolen bränts pga att den konstant har försökt ta ner targeten även i attract mode.

Typ när armen brutits och spelets slagits på hos en utställare har antagligen spelet försökt ta ner targeten tills spole och/eller transistor gått. Låter det troligt?

Med facit hade antagligen felet varit löst med byte av Q43, Q44 och spolen!!!

Trasig arm som tar ner target och spolen.


Hel arm från free-play

« Senast ändrad: mars 19, 2019, 20:31:24 av MAC »

INK

  • Donator Silver
  • Hero Member
  • *****
  • Antal inlägg: 11209
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #9 skrivet: mars 20, 2019, 11:53:38 »
Tänk på att armen finns för vänster- eller högermontage när du beställer!

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #10 skrivet: mars 27, 2019, 20:49:35 »
Problemen fortsätter med target down spolen och Q44.
Spolen är ny. Q44 är bytt och även Q43. Men Q44 har gått två gånger nu, så något gör att transistorn går sönder. Har även bytt dioden på kortet som sitter intill Q44 och den sitter på rätt håll. Spelet kan vara igång en stund, slås på och av några gånger, sen går F104 som strömför lågspännings spolarna. När spelet slås på igen har Tip102 på Q44 gått av/sönder.
Skulle någon vänlig själ kunna kolla om det sitter en diod på spolen som tar ner targeten på sitt JM? Ta en bild kanske. Skicka gärna isf på 0765-275333. Det satt ingen diod på den brända spolen som satt där tidigare och kan inte tänka att tidigare ägare tagit bort den.
Ersatt med en ny spole utan diod. Jag kan inte komma på något annat som har sönder transistorn. Kan det vara kabeldragning? F104 strömför fler spolar som väl isf skulle gå av oxå?
« Senast ändrad: mars 28, 2019, 15:41:04 av MAC »

JG

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 273
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #11 skrivet: mars 29, 2019, 09:19:27 »
Vad har du för värden på R70-73?

Edit. Alltså R70, R71, R72, R73?

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #12 skrivet: mars 31, 2019, 16:45:25 »
Tack JG för svar, har varit på resa ett par dagar.
R72 hade avvikande värde typ 0,4k ohm när transistorn var sönder förra gången. Bytte då resistorn R72 och mätte den innan montering till 2,7k ohm som den ska vara. Efter montering mäter den ungefär 2k ohm tillsammans med hel transistor på Q44. Samma värde som de som sitter monterade på motsvarande position tillsammans med annan TIP102 på kortet.
Nu när transistor har gått sönder igen mäter åter R72 ca 0,4k. Övriga resistors mäter rätt värde.
Innan jag monterade tillbaka kortet i spelet mätte jag allt runt Q43 & Q44 till rätt värden. Pip testade även ledbanerna mellan resistorna, transistorna och kontakten. Även dioden.

R70 0,463k ohm
R71 4,78k ohm
R72 371 ohm (nu när Q44 är trasig)
R73 68,1 ohm

Några idéer runt R72?
Något som bränner den och sedan Q44?

JG

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 273
    • Visa profil
SV: WPC-S problem.
« Svar #13 skrivet: april 04, 2019, 08:12:59 »
Ideer har jag gott om hela tiden.

Hur fungerar handen? är Q32 hel.

Jag hade i alla fall testat att starta med den urkopplad efter nästa reparation av Q44.

MAC

  • Sr. Member
  • ****
  • Antal inlägg: 397
  • #26599
    • Visa profil
    • Kristianstad Pinball
SV: WPC-S problem.
« Svar #14 skrivet: april 04, 2019, 12:02:42 »
Ideer har jag gott om hela tiden.

Hur fungerar handen? är Q32 hel.

Jag hade i alla fall testat att starta med den urkopplad efter nästa reparation av Q44.

Strålande! Kollar detta snarast!
Handen fungerade tidigare, men fungerar inte nu sedan Q44 reparerades.