Författare Ämne: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.  (läst 23018 gånger)

schulzan

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 193
  • Visa profil
  • Flipperexperten
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #165 skrivet: november 24, 2016, 09:53:19 »
Hello Jakob,

Mitt tips är att du startar en egen tråd med problemet i ditt JM.

Jag satsar en slant på batteriläckage utan att veta något mer. Kika i toppboxen och kontrollera att batteribackupen inte läckt ut på CPU-kortet, men det är som sagt en gissning utan att veta mer just nu,
//Calle
« Senast ändrad: november 24, 2016, 10:01:06 av schulzan »
Who do you think you are, Spiderman?

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #166 skrivet: oktober 06, 2017, 13:46:16 »
Jag tänkte starta upp denna tråden igen eftersom jag nu har ett gäng nya spel som jag tänkt renovera.

Eftersom alla mina gamla bilder har försvunnit så undrar jag om någon har något tips på var det går att ladda upp bilder enkelt direkt via mobilen för att sedan använda här på forumet?

Spelen som skall fixas och idag kända fel är:

2x Independence day
Spole som slår
Alien huvudet känner inte av kulan innan spelet gör ballsearch
U-rampen behövs en ny, någon som sett var dom säljer en sådan?
Alien head kanske skall bytas

Tommy the who
Startar upp och säger "Tommy" lamporna på spelplanen lyser, men DMD vaknar ej till liv och det går inte att starta spelet

Maverick
Saknar drivrem till paddelhjulet
De flesta droptargets är trasiga
Spolen som skall skjuta upp bollen efter skillshot blir glödhet och låser sig då myntluckan stängs, hade gissat på switchfel eller kortslutning, men hittade idag en person som haft exakt samma fel https://forums.arcade-museum.com/archive/index.php/t-153576.html därför är jag hoppfull inför kvällens fixande.

Stargate
Största problemet är kraftiga mylarsläpp i mylarkanterna. Funderar på att försöka skära bort mylaren lokalt istället för att plocka bort allt, detta på grund av att jag ser att färg har släppt där mylaren har släppt.
Någon som har koll på var man kan köpa dekaler till detta spel?

Det spel jag känner mig mest rådlös över är därför Tommy, någon som känner igen symptomen? Jag tror att min andra DE DMD går att flytta över och prova med, men tror egentligen inte det är DMD´n som är problemet eftersom spelet inte startar upp.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

sven666

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 229
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #167 skrivet: oktober 06, 2017, 14:04:27 »
tommy är förmodligen PSU problem. cpun får inte rätt spänning (5V & 12V) och då bootar inte spelet (antingen tänds GI statiskt eller så blinkar gi i hela spelet), vanligt förkommande på DE och SEGA. inte säkert att det är nåt fel på DMDn alls.

börja med att koppla ur allt utom PSUn, sen felsöker du genom att mäta spänningar i alla kontakter och pluggar in sakerna en och en...

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #168 skrivet: oktober 06, 2017, 14:17:18 »
Tackar för tipset.

Jag får se om jag hinner med det ikväll, det är lite rörigt nu när jag håller på att pilla på alla spel samtidigt, men det var även för att få en bild av vad jag behöver köpa för prylar så jag slipper lägga flera beställningar.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #169 skrivet: oktober 07, 2017, 20:57:35 »
När jag körde min flickvän till jobbet idag sa hon fundersamt "Du har ett rätt innehållsfattigt liv när jag jobbar kväll" jag frågade henne "vad menar du?" och fick som svar "jo men du sitter ju bara ute i verkstaden och gör ingenting". Haha det känns som man kan bli deprimerad för mindre, men ikväll känns det faktiskt som om hon hade rätt.

Jag har kommit fram till följande:

Tommy: PSU fungerar som den skall, jag har provat med mitt TFTC kort och ingenting hände, provade även Tommykortet i TFTC och det startade som det skulle. Därför har jag provat att rucka på alla kablar till CPU kortet, jag har även ruckat och borstat alla skarvkontakter med stålborste samt kontakterna som leder till DMDn. Jag mätte även mellan 5V testpunkten och jordtestpunkten och får typ 4,9V vilket borde vara ok. Har även mätt ungefär samma värde ute vid kortet på baksidan av DMDn. På CPU kortet lyser 5v och PIA leden vilket enl http://techniek.flipperwinkel.nl/desega/index2.htm#jumpers sektion 3D

"If there is a problem with the CPU when the game is turned on, the PIA LED will usually stay on, and not turn off (and the Blanking LED will not turn on). Here is what this means:

PIA LED turns ON (and stays on), blanking LED never turns on: EPROM at location 5C and/or 5B is bad.
PIA LED turns ON, turns OFF (and stays off), blanking LED never turns on: EPROM at location 5C and/or 5B is bad (this LED sequence is very rare).
PIA LED turns ON, turns OFF, then turns ON (and stays on), and blanking LED never turns on: 6264 RAM at location 5D is bad. "

Först trodde jag att jag var något på spåret eftersom det inte sitter någon ROM på 5B, men googlade och det verkar inte som Tommy nyttjar den positionen. Om jag tolkar det som står rätt så kan det vara så att ROMen på position 5C kan vara trasig? Det skulle väl förklara varför inte DMDn funkar, men gör det även att spelet inte bootar? I sådana fall kanske det räcker med en ny ROM? Jag skall beställa lite grejer från best of pinball imorgon och om jag förstår det rätt är det denna http://www.bestofpinball.com/catalog/product_info.php/cPath/135_214_218/products_id/2115?

Maverick: Den spökande spolen som skall skjuta upp kulan efter skillshoot låser sig i aktivt läge varje gång myntluckan stängs, först trodde jag det var någon form av kortslutning i själva luckan så nu är hela luckan isolertejpad i kanterna. Tillslut förstod jag att det är en av switcharna som känner av att myntluckan är stängd/öppen som får spolen att låsa sig.

Jag har försökt läsa http://techniek.flipperwinkel.nl/desega/index2.htm#poweron sektion 3B och fann följande

"When Replacing a Coil Diode...
Remember to always install a coil diode with the banded end of the diode to the power wire coil lug! The power lug is the one with the thicker red or purple wire(s) connected to it. This is usually the lug with TWO wires connected to it (because the power wires "daisy chain" from coil to coil). If a diode is installed in reverse, it will instantly short and be ruined when power is applied (and often blow a fuse, and sometimes kill the coil's driving transistor!). "

Jag såg att diodens band var riktat mot den orangea kabeln och inte mot den lila, glad i hågen trodde jag att jag funnit lösningen och bytte sida på kablarna, detta gjorde att jag pangade säkring F8, denna säkring har gått flera gånger innan så jag provade en gång till och nu gick istället säkring F5, jag bytte denna och resultatet var hela tiden att antingen F5 eller F8 gick. Jag misstänker därför att jag pajat dioden och får köpa några nya. Jag plockade även ur knockerspolen och provade med den, men fick samma resultat om och om igen. Dom säger att definitionen av idioti är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat, jag kan villigt erkänna att det är jag som är idioten dom talar om.

Jag visste att det skulle bli en utmaning med felsökandet på korten på Tommy, men jag hade aldrig kunnat tro att en jäkla spole skulle bli min överman. Så kort sagt har jag spenderat 3 timmar i verkstaden och det enda jag kommit fram till är att mitt PSU kort till Tommy funkar, så kort och gott en ganska innehållsfattig kväll.

"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

gbak

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 243
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #170 skrivet: oktober 07, 2017, 22:41:59 »
När jag körde min flickvän till jobbet idag sa hon fundersamt "Du har ett rätt innehållsfattigt liv när jag jobbar kväll" jag frågade henne "vad menar du?" och fick som svar "jo men du sitter ju bara ute i verkstaden och gör ingenting"

Jag bor ju mer eller mindre i garaget och skulle nog påstå att jag tillbringar ca 30% av min lediga tid där, och på vintern säkert 50%.....Men jag kan förstå att för en utomstående kan det te sig rätt udda om man inte förstår vad som driver oss flipper nördar.

Jag citerar en av våra största idrottsmän, Ingemar Stenmark:
”Hä löns int ́ förklar ́ för den som int ́ begrip”

Man får se det som att vi är av Flipperguden utsedda apostlar (Guds utsände) som räddar och renoverar gamla klenoder som annars skulle gå till skroten eller hamna i nån mörk skrubb och sedan aldrig se dagens ljus!

Keep up the good work!

mate07

 • Sr. Member
 • ****
 • Antal inlägg: 272
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #171 skrivet: oktober 07, 2017, 22:52:23 »
Den kommentaren känns nog som när du räddade den där bollen med kulorna.......
Som tur är slipper du iallafall ett sjukhusbesök och kanske lite mindre svullna kulor.
Men min fru är nog lite likadan. Hon ser ju inte alla kort jag räddar från batteridöden eller andra kort som jag glatt kortsluter så strömmen går.
Man går ju från odödlig till otröstlig på ett par minuter när saker går från bra till dåligt.
Som tur är finns det ju forum där man kan få en uppmuntrande kommentar, om man har tur.
Jag brukar citera/tänka. Inget är omöjligt det omöjliga tar bara lite längre tid.....

mate07
mate07

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #172 skrivet: oktober 08, 2017, 13:09:32 »
Tack vare Gbak har jag nu hittat en ny sida att dumpa bilder på därför tänkte jag slänga in lite bilder i tråden på mitt pågående pyssel. Till skillnad från förra året då jag antingen satt och fixade i källaren eller i vardagsrummet i min lägenhet så har jag nu en hel verkstad tillägnat flipperspelen så det är ett stort lyft.

Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Här är en bild från hämtningen

Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Tommy har en del fix som man blir riktigt trött när man ser, tex varför snåla in på säkringar som kostar 3kr på spel som kostar en månadslön
Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Här ser man ledkoden på Tommy som jag skrev om igår, kan det verkligen vara ROMen som gör att spelet inte bootar?
Flipper by nicfromsweden, on Flickr

En trevligare överraskning, jag visste inte ens att spelet skulle ha blinders eftersom de 3 Tommy jag tidigare spelat inte haft det. Det var LOP som ställde frågan och det visade sig att dom fanns kvar
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

På Maverick är det denna spolen som har en ohelig allians med den övre switchen
Flipper by nicfromsweden, on Flickr
Flipper by nicfromsweden, on Flickr
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #173 skrivet: oktober 10, 2017, 19:31:36 »
Idag har det blivit lite mer pill med Tommy

Jag har kommit fram till att ROMen fungerar, men att 6808 kretsen var trasig eftersom spelets musik startade upp när jag testade med kretskortet från TFTC. Dock fortsatte displayen att vara ett problem, därför jag gjort en massa byten fram och tillbaka med olika delar.

Med TFTC display kort och ROM
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Med Tommydisplay, Tommykort, men TFTC display rom (detta är en video klicka på bilden så kommer ni till Flickr där videon går att se)
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

TFTC display, TFTC kort och Tommy display rom
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Tommy display, TFTC kort och TFTC display rom (detta är också en video)
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Slutsatsen är alltså att det är något jävelskap med displaykortet hos Tommy, men rent visuellt ser jag inga fel. Är det någon som har kunskap om hur man felsöker dessa kort alternativt vilka komponenter som är vanligast att behöva byta?
Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

En roligare nyhet är blinders som finns, men som jag inte hunnit undersöka mer än att jag fällde ut dom kopplade in kabeln till motorn och fick dom att stänga sig, men det känns ju rätt kul att 1 solfjädern finns 2 motorn verkar fungera, såg att dom var dyra som skam annars. (detta är också en video)
Untitled by nicfromsweden, on Flickr
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #174 skrivet: oktober 10, 2017, 19:39:49 »
Jag glömde en grej, är det någon som har en bild på höger del av insidan av tommy nära högra flippern? Har två stycken honkontakter som ligger löst, den enda har orangea kablar och den andra har grå/svarta/violetta kablar. Skall kolla i manualen, men det känns som om något fattas här.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #175 skrivet: oktober 13, 2017, 14:57:54 »
Idag kom reservdelarna från Best of Pinball tyvärr var benen på ena IC kretsen inte helt snygga. I övrigt var allt med förutom det som jag själv glömde att beställa.

Dock blir det inget fixande med spelen denna helgen eftersom träningslandskamper mot Danmark väntar, men nästa vecka hoppas jag det skall ske en del framsteg.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #176 skrivet: februari 02, 2018, 18:13:20 »
Det har varit lite paus på flipperfronten ett par månader, men de senaste dagarna har istället blivit dedikerade till arkadspel!

Det hela började med att jag hittade en bortskänkes annons på Facebook på ett icke fungerande arkadspel från Gaelco som heter Rolling Extreme. Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Som ni kan se så har spelet stått i ett kallförråd de senaste 5 åren.

I sökandet efter reservdelar fick jag ett erbjudande och eftersom jag är lättlurad, entusiastisk och nyss har fått lön blev det idag hämtat 2 stycken Gaelco ATV-track givetvis hämtades dessa som "defekta" vilket har varit det genomgående temat för alla flipper och arkadspel jag köpt hittills.

Båda spelen var slaktade på allt som tillhör monitorerna förutom bildrören. Först blev jag lite besviken, men istället för att deppa ihop gick jag in i huset och hämtade tjejens gamla TV som har VGA och skruvade upp kåpan till datorn och döm min förvåning när båda spelen var kompletta. Första spelet fick jag att starta upp (dock skickades ingen info till TVn) så jag vet inte riktigt ännu vad som är fel. Däremot andra spelet fick jag igång efter lite letande efter glappande sladdar.

Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Untitled by nicfromsweden, on Flickr
Untitled by nicfromsweden, on Flickr

Nu blir det nog att byta CRT mot något gammal plattskärm istället och spela på. Spelet är faktiskt riktigt coolt eftersom hela fyrhjulingen rör sig medan man sitter på den. Förhoppningen är att få det andra spelet att fungera med alternativt får det bli donatordelar till Rolling Extreme.

En liten sidestory är att jag fan fick slita för att få hem spelen, allt gick bra till jag var 150m från huset då gick allt väldigt väldigt dåligt. Jag kom en bra bit upp för backen som leder mot mitt hus och där tog det stopp. Jag försökte bromsa + dra handbromsen för att kunna backa ner kontrollerat, men jag bara gled baklänges ända till släpets ena däck hamnade i diket. Nästföljande timmar fick jag köra 10 lass grus med skottkärran för att få upp bilen och muta en lokal bonde med ett lock öl för att dra upp släpet för backen åt mig. Dock är nu allt glömt och istället ersatt av euforin över att fått igång det första av mina 3 arkadspel.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

Manta

 • Jr. Member
 • **
 • Antal inlägg: 91
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #177 skrivet: februari 02, 2018, 18:48:47 »
Vilka häftiga bilder och cool entusiasm ! Lycka till. Jag hade gillat att ha så generöst med utrymme för alla projekt !

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 234
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #178 skrivet: februari 02, 2018, 18:59:02 »
Tackar!
Det är ju drygt ett år sedan jag köpte mina första flipperspel och nu är jag uppe i 7 flipper, 3 arkad, 2 banditer och lite annan skit.
Plats börjar tryta lite om jag inte bygger om innerdörrarna i min verkstad så jag kan få in spel längre in i byggnaden eftersom jag bara använder ca 1/4 av allt utrymme. Hade jag haft pengarna skulle hela verkstaden byggas om så jag hade en enda öppen yta då hade jag haft 90kvm + vind att nyttja.  Nu har jag massa onödiga rum. Arkadspelen tar löjligt mycket plats så måste nog sälja/byta/skänka något framöver beroende på vilket skick jag fått dom i. Hittills har jag aldrig sålt något.
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

dahlman_peter

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 203
  • Visa profil
SV: Renoveringstråd - eller en nybörjares dumma frågor.
« Svar #179 skrivet: februari 02, 2018, 19:50:06 »
Skulle du också bara köpa ett?  8)


https://youtu.be/aSLT09eYAN8