Författare Ämne: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!  (läst 44716 gånger)

FrisseFrasse

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 231
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #345 skrivet: december 06, 2017, 17:27:23 »
Vad jag förstår från google translate verkar ungrarna också vilja klassa flipper som e-sport https://www.facebook.com/PbalGalleryFlipper/?hc_ref=ARRc7XcLR6nHblIbUyxcUn7h_5x7MFew4Dcd66uQ6Mjgd5hW6YtzuL5OxG-wdSxBY-8&fref=nf
"Det här är ett av de värsta fallen av snabbt eskalerande flippermissbruk jag har sett." citat LOP

realpingo

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 187
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #346 skrivet: januari 06, 2018, 08:53:39 »
Kan säga som så att det lär inte hända mycket fören Jan 2019. Tillstånden för flipper kommer troligtvis att försvinna och ersättas med att det registreras en innehavare på spelet, typ ägarbevis. Kommer gälla alla former av spelautomater.

VP = Förströelsespel = Tillstånd krävs idag

Dem jag mötte på LI tyckte själv att flipper inte har något med lotteri att göra, då det är skicklighet.

LI själva gillar inte lagen som den är idag. Utan väntar på att Regeringen ska ta fram ny lag. Tyvärr ligger det på is för närvarande, så lär inte bli nåt före valet.

Den 21:a december så släppte Regeringen lite mer info! From 1:a januari 2019 så ska en ny spellagstiftning gälla. Om jag förstår detta korrekt dock, så verkar det här enbart handla om spel om pengar:
http://www.regeringen.se/4b00cb/contentassets/81bb78795862407f944e763a3e93fc73/spellagen-i-korthet.pdf

Detta är högintressant. Vare sig i PDF:en "Spellagen i korthet" eller i övrig information på Regeringens sida om detta (http://www.regeringen.se/artiklar/2017/12/regeringsbeslut-om-lagradsremiss-en-omreglerad-spelmarknad/) så står det någonting om spel som INTE handlar om pengar.

Det där registreringskravet som LI ville ha 2012 (och som Regeringen fastnat i under den här utredningen) finns alltså inte med här alls. Det betyder förvisso inte att det försvinner i den nya lagen, men vi kan ju hoppas... :)

Nu gäller det verkligen för oss alla att fortsätta driva opinion, lobbya för en total avreglering och se till att rösta på partier som driver frågan på ett vettigt vis. Ställ era politiker mot väggen under 2018! Och skriv remisser när väl lagförslaget publiceras - när det nu blir...

/ Pingo

realpingo

 • Full Member
 • ***
 • Antal inlägg: 187
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #347 skrivet: februari 23, 2018, 13:47:00 »
Bisarrt nog - trots alla mail och förfrågningar till Regeringen och Finansdepartementet - så fick vi aldrig remissmaterialet och kunde inte därför lämna in en remiss i tid. Senast datum för remiss var i augusti förra året.

Nu finns ett nytt lagförslag för ny Spellag ute:
http://www.regeringen.se/48dd31/contentassets/6f4cb7516cb444d6a4cc3f40b062cc84/en-omreglerad-spelmarknad.pdf

Den är mycket omfattande och verkar i det stora hela vettig. Den behandlar dock ENBART spel som ger vinst i någon form (dvs i form av varor eller pengar). Den behandlar INTE förströelsespel överhuvudtaget.

Istället hänvisar den till Automatspelslagen (den nu gällande) för alla dessa former av spel. Man anger t ex att "e-sport" (nämnt två-tre gånger i det 450-sidiga dokumentet) inte ska tas med i den här lagstiftningen.

Jag ser detta som positivt. Det innebär i korthet att förströelsespel inte kommer att kräva en licens.

Förströelsespel eller alla spel som helt enkelt inte ger penga-/varuvinster, inklusive e-sporter i alla former, inkluderas alltså INTE i den här lagstiftningen. Där gäller fortfarande Automatspelslagen.

Men formuleringen som "Myndigheten avstyrker att dessa spelformer inkluderas i licenssystemet redan nu." så innebär det att man antingen tänker sig att sådana spelformer ska inkluderas senare, ELLER att man helt enkelt skapar en annan (ny) lag ELLER förändrar ELLER helt avreglerar dessa spelformer.

Det är i vilket fall som helst rejält snårigt eftersom definitionerna inte är glasklara.
Automatspelslagen kvarstår dessutom tills vidare.
Det finns ingen information från Regeringen i nuläget om att Automatspelslagen skall ändras på något sätt, nu eller efter valet.

Uppdatering:
Efter att jag skrev det här inlägget så inkom från Regeringskansliet ett mail där det står:

Citera
Översynen av automatspelslagen bereds fortfarande inom regeringskansliet och något besked om när det är klart har jag tyvärr inte. Det stämmer att regeringen har lämnat en lagrådsremiss till Lagrådet med ett förslag till ny spellag. Detta förslag behandlar dock endast spel om pengar och inte sådant förströelsespel som regleras i automatspellagen.

Det är samma svar som tidigare. Det har alltså inte skett någonting med Automatspelslagen, och det är väl ytterst tveksamt om något sker innan valet.


Jag råder helt enkelt alla som vill ta bort Automatspelslagen att rösta i november på ett parti som faktiskt ämnar göra just detta. De partier som förefaller vilja ha bort Automatspelslagen i sin helhet och alltså avreglera dessa spel, inklusive e-sporter, är Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Vad jag förstår är Sverigedemokraterna helt emot avreglering och ville inte ens ha den här nya Spellagen. Vidare verkar det som att Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha rådande ordning med den nya Spellagen samt behålla Automatspelslagen. Centerpartiet är det parti som varit mest aktiv och det är deras motion röstades igenom för ett par år sedan om total avreglering. Samtliga Allianspartier ställde sig dock bakom den motionen. Ni kan ju ställa frågan direkt till Riksdagspartierna, men så förefaller ordning vara just nu.


/ Pingo
« Senast ändrad: februari 23, 2018, 16:14:34 av realpingo »

INK

 • Donator Silver
 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 10870
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #348 skrivet: februari 23, 2018, 16:32:09 »
Tack för infon och det sedvanliga arbetet.  :)

granman

 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 524
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #349 skrivet: mars 01, 2018, 18:01:50 »
Jag har en politisk bekant inom S som lovat mig bli uppringd av en av Umeås (S) representanter i riksdagen då jag skämtsamt stött på i frågan och hotat att rösta blått i nästa val =)

Men jag känner att jag kanske inte är den som är bäst insatt i frågan. Egentligen skulle man ju välja sätta Pingo i förarsätet, eller att man fick en pratstund med pingo innan. Är det någon som har hans nummer kan ni väl PMa mig så kanske det blir något av detta.

Men det är lite bråttom.


granman

 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 524
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #350 skrivet: mars 24, 2018, 16:22:55 »
Idag träffade Umepinball Jonas Bergström. Politisk sakkunnig till civilminister Ardalan Shekarabi i Umepinballs föreningslokal.

Vi försökte förklara det orimliga i automatspelslagen och framförde våra problem med att lagen finns. Han verkade hålla med om att ideella föreningar inte borde behöva komma i kläm för en sådan här lag och att den verkar synnerligen otidsenlig. Att lotteriinspektionen borde kunna ha en annan tolkning och inte fullt så rigid som vi lyfte fram. Han hade själv inga större erfarenheter av flipperspel. Han berättade också att han bara haft en begränsad tid (2mån) för den roll han har nu. Han fick dock med sig utskrifter av olika artiklar jag skrev ut inför mötet. bla. Pingos båda debattartiklar samt en kommande. Artiklarna från IDGs granskning om automatspelslagen, där Max hamburgerreastaurang tvingades betala 60.000kr i tillstånd för några Xbox 360 konsoller i sina restauranger. Även utdrag ur denna tråd där Pingo beskriver hur förarbetet till automatspelslagen i slutet av 70-talet. Den tyckte han var synnerligen intressant.

Nåja vi får se vad som händer. Det blev ett rätt långt möte, tiden bara flög fram, vips så hade det försvunnit 1-1,5 timme kring allmänt prat om flipperspel, tillstånden, spelens olika djup när det kommer till regelverk förr och nu samt hur "olämplig ungdomsmiljö" vår flipperspelsförening egentligen är. Vi lyckades också bevisa för honom att flipperspel är skicklighetsspel då vi upprepade tillfällen fick högre poäng än Jonas själv, som här då han spelar attack from mars.


« Senast ändrad: mars 24, 2018, 16:47:04 av granman »

INK

 • Donator Silver
 • Hero Member
 • *****
 • Antal inlägg: 10870
  • Visa profil
SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« Svar #351 skrivet: mars 25, 2018, 10:48:36 »
Men ni lät väl honom vinna någon gång?  ;D

Fint jobbat!