Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Chacabra!

Sidor: [1]
1
Flippersnack / SV: Graderingslista?
« skrivet: december 14, 2017, 11:30:00 »
Ja en bil är nog det bästa man kan jämföra med. Men bilproffs kan bedöma skicket på en bil överlag. Han/hon går inte genom varje kabel på bilen, men öppnar motorhuven och ser skicket någesålunda ändå. Sedan ser man eller frågar om det är gjort kamremsbyte osv. Är det repor i lacken osv. Nu är jag långt ifrån bilproffs eller mekaniker men jag kan ändå se om det är rost och kolla serviceboken vad som är gjort när jag köper bil. Brukar även provköra och se om den drar åt något håll mm.

Det mesta av detta kan man hänvisa till ett flipperspel tycker jag ändå. Är det felkoder på det när ni köper? Hur mycket påverkar det på er skala? Är det överhuvudtaget aktuellt att köpa det då om det är många felkoder? Ser kablarna väldigt slitna ut? Hur mycket påverkar det värdet för er? Ser ni framför er timmar och timmar av jobb och drar på så vis ner en skala eller två?

Sedan har ni missförstått mig. Det är precis en subjektiv beskrivning jag fråga efter.

Bruksskick tolkar jag som den används en hel del... lite underhåll behövs med andra ord. Så kanske en 5 eller VG++. Finns så mycket på ett flipper att bedömma så jag ber inte om 10 sidor A4 av allt som kan vara fel utan en kort tolkning av vinylgraderingen på flipper. 

Detta är alltså ingen officiell lista jag ber om.. utan din personliga.

Sedan vore det häftigt om alla höll med om en officiell lista. Men det går inte eftersom alla bedömer olika och har varierad erfarenhet.

Men igen... frågan från början är alltså.. hur ni skulle sätta skicket på ett flipper. Jag menade aldrig att kopiera vinylgraderingen utan göra som jag skrev lite förenklat (Ni får skriva så mycket ni vill men som sagt... 10 A4 är väl och ta i).

Exempel igen: (inte min personliga utan 3 korta bedömningar hur det skulle kunna se ut)
Mint+ = Är för min del (Kabb kanonfin, kablarkanonfina, inga felkoder osv osv)
Mint = Är för min del (Kabb kanonfin, lite slitna kablar dock inget allvarligt, någon spole behövs bytas)
VG = Är för min del (Flipper startar ej, trasig translite)

 

2
Flippersnack / SV: Graderingslista?
« skrivet: december 12, 2017, 23:24:46 »
Det verkar vara lite mer personligt när det kommer till flipper ja. Men några standarder tycker jag det borde finnas. Som dekaler, kabinett eller spelplan.

Det är inte en fråga om vad man kan fixa, utan skicket som du ser det när du åker och tittar på ett begagnat flipper. Jag säger inte man ska jämnföra vinyl och flipper. Det går inte. Men man kan ändå använda sig av en graderingsskala. Behöver inte vara den som används för vinylskivor. Kan vara skala mellan 1-10. Min fråga är då.. vad ser du för skick på en som ligger på 1 och en som är på 10 när du kollar i verkligheten? Tror inte en med borrad kabb och extremt sliten spelplan hamnar på 10.
NIB verkar då vara en klar 10 tex.

Bruksskick tolkar jag som den används en hel del... lite underhåll behövs med andra ord. Så kanske en 5 eller VG++. Finns så mycket på ett flipper att bedömma så jag ber inte om 10 sidor A4 av allt som kan vara fel utan en kort tolkning av vinylgraderingen på flipper. 

Detta är alltså ingen officiell lista jag ber om.. utan din personliga.

3
Flippersnack / Graderingslista?
« skrivet: december 12, 2017, 21:33:52 »
Hejsan! Är ny på forumet och nybliven flipperägare   :)!

Jag tänkte kolla med er, mer erfarna flippersamlare hur ni bedömer skicket på ett flipperspel?
Har kollat men lyckas inte hitta någon lista på gradering vad som är toppskick och dåligt skick. Oftast på annonser läser man bruksskick. Samt när jag bett om bilder från säljare så är det oftast lite slitet i botten längst kanterna på flipperspel. Är detta någon som man kan ignorera för det är så pass vanligt eller vart hamnar sånt i skalan?

Något liknande jag tänkt mig är listan från personer som samlar vinyl skivor. Det jag hittade där var följande gradering:

Mint: Helt perfekt, ospelad skiva.

Mint-: Spelad men så gott som ny, inga repor eller märken.

EX: Ytmärken kan förekomma, inga (djupa) repor dock.

VG++: Fullt spelbar skiva, har dock ett eller flera märken på vinylen.

VG+: Något sliten/repig skiva, Bör spela igenom, kommer dock antagligen
att knastra.

VG: Mycket sliten, djupa repor m.m.

Exempel på detta på flipperspel kanske skulle vara:

Mint: Fabriksny, aldrig spelat
Mint-: Begagnad men servad vad allt det innebär, spelplan i toppskick (LED'ad, bytt spolar etc)
EX: Lite slitet kring hål i plan, repor i kabinett dock inget allvarligt:
Bruksskick: Var denna nu hamnar????
VG: Borrad kabb, trasig belysning, sliten spelplan etc

Ja ni förstår... hur ser er graderingsskala ut?

Sidor: [1]