Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - realpingo

Sidor: [1] 2 3 ... 14
1
Flippersnack / SV: Swish-betalning för krediter?
« skrivet: mars 06, 2018, 11:45:55 »
Det bör ju gå att "komma runt" genom att skapa en egen app som är kopplad till Swish och som räknar krediter.
När man sedan vill spela så använder man appen och QR-koden på spelet. Då dras beloppet via appen.

Då får man Swish-betalning (och kan även använda andra betalningar) i större summor, dvs färre antal transaktioner, samtidigt som man har kontroll över varje specifikt spel OCH man slipper kommunikation mellan spelen. Det enda som behövs är en app som folk laddar ner till sin telefon. Bör ju dessutom inte vara någon jättestor app att bygga...

EDIT: ARGH! Fort blir fel. Hade Tusen-Frågor bredvid mig, och det gick lite fort.
TILL detta behöver man såklart, på plats i lokalen, någon form av maskin (dator, RaspPie, Arduino etc) som kommunicerar med App-databasen och sedan triggar relä i maskinen för att addera credits.
Fördelen är ju att när man använt en spel-QR-kod en gång så kan ju appen minnas denna som "Twilight Zone, på FlipperPalatset, i Storstan", och så kan man trigga credits remote på samma spel efter SMS som "Ok farsan, nu är jag vid TZ. Skicka 10 credits!"

/ Pingo

2
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: februari 23, 2018, 13:47:00 »
Bisarrt nog - trots alla mail och förfrågningar till Regeringen och Finansdepartementet - så fick vi aldrig remissmaterialet och kunde inte därför lämna in en remiss i tid. Senast datum för remiss var i augusti förra året.

Nu finns ett nytt lagförslag för ny Spellag ute:
http://www.regeringen.se/48dd31/contentassets/6f4cb7516cb444d6a4cc3f40b062cc84/en-omreglerad-spelmarknad.pdf

Den är mycket omfattande och verkar i det stora hela vettig. Den behandlar dock ENBART spel som ger vinst i någon form (dvs i form av varor eller pengar). Den behandlar INTE förströelsespel överhuvudtaget.

Istället hänvisar den till Automatspelslagen (den nu gällande) för alla dessa former av spel. Man anger t ex att "e-sport" (nämnt två-tre gånger i det 450-sidiga dokumentet) inte ska tas med i den här lagstiftningen.

Jag ser detta som positivt. Det innebär i korthet att förströelsespel inte kommer att kräva en licens.

Förströelsespel eller alla spel som helt enkelt inte ger penga-/varuvinster, inklusive e-sporter i alla former, inkluderas alltså INTE i den här lagstiftningen. Där gäller fortfarande Automatspelslagen.

Men formuleringen som "Myndigheten avstyrker att dessa spelformer inkluderas i licenssystemet redan nu." så innebär det att man antingen tänker sig att sådana spelformer ska inkluderas senare, ELLER att man helt enkelt skapar en annan (ny) lag ELLER förändrar ELLER helt avreglerar dessa spelformer.

Det är i vilket fall som helst rejält snårigt eftersom definitionerna inte är glasklara.
Automatspelslagen kvarstår dessutom tills vidare.
Det finns ingen information från Regeringen i nuläget om att Automatspelslagen skall ändras på något sätt, nu eller efter valet.

Uppdatering:
Efter att jag skrev det här inlägget så inkom från Regeringskansliet ett mail där det står:

Citera
Översynen av automatspelslagen bereds fortfarande inom regeringskansliet och något besked om när det är klart har jag tyvärr inte. Det stämmer att regeringen har lämnat en lagrådsremiss till Lagrådet med ett förslag till ny spellag. Detta förslag behandlar dock endast spel om pengar och inte sådant förströelsespel som regleras i automatspellagen.

Det är samma svar som tidigare. Det har alltså inte skett någonting med Automatspelslagen, och det är väl ytterst tveksamt om något sker innan valet.


Jag råder helt enkelt alla som vill ta bort Automatspelslagen att rösta i november på ett parti som faktiskt ämnar göra just detta. De partier som förefaller vilja ha bort Automatspelslagen i sin helhet och alltså avreglera dessa spel, inklusive e-sporter, är Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Vad jag förstår är Sverigedemokraterna helt emot avreglering och ville inte ens ha den här nya Spellagen. Vidare verkar det som att Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill ha rådande ordning med den nya Spellagen samt behålla Automatspelslagen. Centerpartiet är det parti som varit mest aktiv och det är deras motion röstades igenom för ett par år sedan om total avreglering. Samtliga Allianspartier ställde sig dock bakom den motionen. Ni kan ju ställa frågan direkt till Riksdagspartierna, men så förefaller ordning vara just nu.


/ Pingo

3
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: januari 06, 2018, 08:53:39 »
Kan säga som så att det lär inte hända mycket fören Jan 2019. Tillstånden för flipper kommer troligtvis att försvinna och ersättas med att det registreras en innehavare på spelet, typ ägarbevis. Kommer gälla alla former av spelautomater.

VP = Förströelsespel = Tillstånd krävs idag

Dem jag mötte på LI tyckte själv att flipper inte har något med lotteri att göra, då det är skicklighet.

LI själva gillar inte lagen som den är idag. Utan väntar på att Regeringen ska ta fram ny lag. Tyvärr ligger det på is för närvarande, så lär inte bli nåt före valet.

Den 21:a december så släppte Regeringen lite mer info! From 1:a januari 2019 så ska en ny spellagstiftning gälla. Om jag förstår detta korrekt dock, så verkar det här enbart handla om spel om pengar:
http://www.regeringen.se/4b00cb/contentassets/81bb78795862407f944e763a3e93fc73/spellagen-i-korthet.pdf

Detta är högintressant. Vare sig i PDF:en "Spellagen i korthet" eller i övrig information på Regeringens sida om detta (http://www.regeringen.se/artiklar/2017/12/regeringsbeslut-om-lagradsremiss-en-omreglerad-spelmarknad/) så står det någonting om spel som INTE handlar om pengar.

Det där registreringskravet som LI ville ha 2012 (och som Regeringen fastnat i under den här utredningen) finns alltså inte med här alls. Det betyder förvisso inte att det försvinner i den nya lagen, men vi kan ju hoppas... :)

Nu gäller det verkligen för oss alla att fortsätta driva opinion, lobbya för en total avreglering och se till att rösta på partier som driver frågan på ett vettigt vis. Ställ era politiker mot väggen under 2018! Och skriv remisser när väl lagförslaget publiceras - när det nu blir...

/ Pingo

4
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: november 22, 2017, 18:07:15 »
Hej!

Intressant det du skriver.

Snabbt svar angående detta:
Det vore intressant om du kan få LI att specificera och definiera olika saker, t ex vad som gör att flipperspel räknas som lotteri när vinstpengar delas ut, men andra e-sporter inte gör det, t ex. Även virtuella flipper, som du säger - vad räknas dessa som?

Även om du kan få ett officiellt uttalande om LI:s position till lagstiftningen nu och vilka ändringar de söker, och varför.

Även kanske intern policy och hur diskussionerna gått.

Tyvärr verkar det som om det blir olika svar beroende på vem man frågar på myndigheten. Det känns som om det finns en allmän policy "mot" flipperspel - men definitioner och specifikationer skiljer sig mellan vem man frågar.

Annars är allt av allmän karaktär också av intresse!

/ Pingo

Hej alla!

Har inte suttit och läst alla 23 sidor i detta topic! Dock så har jag jobbat som automatutställare och jobbar i dagsläget på Casino Cosmopol i Sundsvall. Vi får besök av LI ca 1-2ggr/år för kontroll av inställningar, mm på våra automater. Detta brukar ta ca 1-2 timmar beroende hur mycket information dom vill ha ut.

LI kommer på besök i morgon em så då har jag ganska bra med tid att prata med dem på en helt annan nivå.

Har tidigare talat med dem om just detta med automatspel och då skulle troligtvis tillstånden försvinna. Då den baseras på en föråldrad lag och det är mer jobb och kostnader att ha den kvar då det inte är så många automater ute nu längre.

Har ni några konkreta frågor ni vill att jag ska ställa dem om just detta så kan jag göra det. Kanske inte kan bli så många då det blir så tydligt vad jag är ute efter, men måste ju fylla kanske 2 timmar med kallprat! :)

En fråga jag hade tänkt ställa är just hur Virtuella Flipperspel med myntmech räknas. Finns ju ingen mekanik så dem kan ju inte klassas som flipper så borde kanske hamna under arcade spel?

5
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: november 08, 2017, 17:54:20 »
10-25 spel ligger intervallet på om jag inte minns fel. Tar man steget upp (som jag har) kostar det 35.000 kr istället för 10.000 kr, men då är det helt plötsligt obegränsat antal spel man kan ha.

http://spel.blogg.bt.se/blogg/spel-pa-kulturhuset-i-boras/

Ja - den här indelningen av spel som LI använder sig av är förstås även den helt bisarr. Det finns heller ingen analys eller vidare specifikation om vad som faktiskt är vad. LI har ju aldrig provspelat eller definierat spelen, och detta får också till följd att olika personer hos LI har olika uppfattning om vad som är en viss typ av spel.

Det här hänger såklart ihop med hur lagstiftningen kom till. Man ville t ex verkligen reglera "skjutare" hårt, tillsammans med flipperspelen, eftersom man såg dessa som särdeles onda. Bilspel och liknande gick bra, så länge det inte fanns några våldsmoment.

Jag har ju som sagt begärt ut alla analyser och specifikationer om definitionerna, men det existerar inte några sådana.

Det här ska förstås åtgärdas när nya lagstiftningen kommer. Det är sagt att detta skrivs om tillsammans med övrig spellagstiftning, vilket förstås är rimligt. De gör ju en översyn av alla spel-lagar pga av att det var flera motioner som röstades igenom vid samma tillfälle.

Tills vidare kan jag bara rekommendera att överklaga beslut om de känns felaktiga och helt enkelt påpeka att LI inte har några egna definitioner av spelen, och att det därmed inte går att kategorisera dem. Samtidigt måste vi fortsätta driva opinion. Om utställare drabbas av korkade beslut av LI: SNÄLLA ring lokalpressen och berätta detta. Ju fler som anser att detta är dumt, ju lättare är det att förändra möjlig korkad ny lag som kan dyka upp inom kort.

/ Pingo

6
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: oktober 23, 2017, 15:58:44 »
Nu finns debattartiklen i Dala Demokraten också:

http://www.dalademokraten.se/opinion/debatt/debatt-e-sport-ar-bra-for-ungas-halsa-li-och-regeringen-maste-andra-sin-syn-pa-spel

Jag har i dagarna fått ett par intressanta mail från LI. Jag återkommer med lite mer info om ett tag. Väntar ytterligare ett svar.

/ Pingo

7
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: oktober 11, 2017, 18:07:57 »
TACK alla för alla snälla ord - och alla delningar!! Kul att se att så många sett och delat den här texten. Ju fler som sprider den här texten, desto bättre.

Dala Demokraten kommer troligen att återtrycka texten - så kontakta gärna er lokala tidning och se om de har intresse av att publicera den. Isåfall kan ni kontakta mig så får ni en version ni kan köra lokalt. Ni har då möjlighet att stå med som undertecknare på den versionen.

Maila gärna även Finansdepartementet och ställ svåra frågor. Ring eller maila de riksdagspolitiker som kommer från er valkrets och fråga även dessa varför lagen inte än är ändrad, fast Riksdagen röstade igenom detta 2015, och vad de tänker göra åt det.

Jag vill återigen propsa på att lokala flipperspelsföreningar bör gå med i e-sportförbundet så snart som möjligt. Det är viktigt för att förhindra att e-sport definieras snävare, så att flipperspel inte kan ingå i den definitionen. Vi har medvind i och med e-sporten idag, och det ska vi utnyttja. Därav den nya benämningen på Automatspelslagen till "E-sportslagen". :-)

/ Pingo

8
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: oktober 05, 2017, 18:27:50 »
Hej!

Länge sedan sist och jag har inte läst de senaste inläggen.

Däremot har vår nya debattinlägg blivit publicerat på SvD idag:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
https://www.facebook.com/svdopinion/

Den kommer ut i den fysiska tidning imorgon, 6:e oktober 2017.

Vänligen sprid denna text så mycket ni kan!

/ Pingo

9
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: augusti 23, 2017, 17:22:41 »
Just nu ligger det två länkade NBAF på blocket, vilket fick mig tänka på denna tråd.

Några funderingar/infallsvinklar:

Slumpmässigheten - LI hävdar att Counterstrike inte har analyserats. Ej heller flipperspel har någon analys. Allt låter väldigt godtyckligt men nåväl. Själv spelar jag inte CS så jag vet inget om slumpmässigheten men av alla spel som det tävlas i under Dreamhack måste det väl ändå finnas något som inte är EXAKT likadant varje gång? Som man då kan hävda är slumpmässigt.
Om kriteriet är att att det inte skulle vara slumpmässigt kan man då tävla i arkadspel? Tex ett gammalt Wonderboy som är EXAKT likadant varje gång? Vore intressant att ordna en sån tävling.
I England får det väl inte finnas något slumpmoment om jag är rätt informerad. Mitt LOTR kommer från England och det har manuellt styrda up-post i outlanes och SDTM. Är tävling på ett sådant spel där man bevisligen kan styra kulans 'slump' att rinna ok? Kvar är då momentet hur man tjänar sina poäng och det är i högsta grad skicklighet.

Man-mot-man - Om det anordnas en tävling med, tex, länkade NBAF och prispengarna överstiger tillåten summa (några hundralappar?) borde den anmälas och då måste väl LI hävda sina argument varför den är olaglig? Dvs 'avslöja' sin interna policy, eller stå där med dumstruten...
En NBAF-tävling kan anordnas som sidotävling vid ett annat arrangemang. Eller vid varje månadstävling runt om i landet med öppna kort och prispengar.

Det ultimata LI-testet vore kanske två länkade 'engelska' NBAF. Man-mot-man, ingen slump... :)
Sen får de börja sortera flipperspel, ett i taget. Den uppgiften lär väl ta ett tag och resultatet förmodligen lite rörigt. Inget som myndigheter räds förstås...

Det är dock aldrig så här enkelt.

LI skriver t ex i sitt senast mail till mig så här:

Citera
Evenemang där deltagarna har med sig sina egna datorer berörs således inte av tillståndsplikten i automatspelslagen. I båda dessa situationer får det göras en bedömning i varje enskilt fall om evenemangen berörs av lotterilagen (1994:1000), dvs om lotteridefinitionen i 3 § lotterilagen är uppfyllt eller ej.

De har alltså inte bara en utan flera olika bedömningsgrunder för evenemang som t ex Dreamhack. När det gäller flipperspel har de en intern policy som säger att dessa har för mycket slump för att de inte ska klassas som lotterier (om man delar ut prispengar). De hävdar inte att de har en intern policy - men det blir kontentan av vad de skriver. Senast skrev de t ex så här:

Citera
Flipperspel
I denna del får jag hänvisa till vad som angetts i mitt föregående mail.

Det enda som jag ser är möjligt för att befria samtliga spel och se till alla typer av e-sporttävlingar med prispengar går att genomföra, samt att företag kan ställa ut spel i offentligheten (utan prispengar), är att lagstiftningen förändras i sin helhet. Spelen måste helt enkelt avregleras. Allt annat medför godtycklighet.

Idag är det ju omöjligt att i förväg veta hur myndigheten kommer att agera. Det är ju inte helt glasklart hur LI skulle agera med just länkade NBAF t ex, även i ett kortare event på något dygn med prispengar om, säg, en krona.Tyvärr ville inte SvD ta in vår text den här gången, och Expressen har jag inte hört någonting ifrån. Jag kommer därför att skriva om den ett varv till och se om jag får in den hos SvD, eller annan publikation, om några veckor.

Inget nytt från Finansdepartementet...

/ Pingo

10
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: augusti 05, 2017, 14:32:44 »
Så hur går man tillväga för att riva upp denna felaktiga tolkning? Statistik som motbevisar "lotteriet" finns det ju gott om.

Det går bara genom antingen vårt opinionsarbete eller ett regleringsbrev från regeringen; alternativt en ny lagstiftning.

Det VI kan göra är bl a följande:
  • Debattera detta via insändare och debattartiklar i lokal- och rikspress. (Har ni en idé till debattartikel men vill ha hjälp, så maila/PM:a mig så tittar jag gärna på den.)
  • Anmäla/registrera flipperspelsföreningar till e-sportförbundet.
  • Kontakta (maila) rill riksdagsledamöter och påpeka detta; kort, koncist och hövligt. (Även här: jag hjälper gärna till med mailtexter.)
  • Arbeta tillsammans med kommuner och landsting i flipperspelsevent, och bjuda in lokalpress till dessa tillställningar.
  • Få Dreamhack och liknande större e-sportevenemang att driva Flipperspels SM eller liknande större flipperspelstävlingar samtidigt som övriga e-sportevent, med prispengar.

Allt ovan har faktiskt effekt. När fler och fler helt enkelt ser och använder flipperspel på samma sätt som övriga e-sportspel, så kommer LI att ha svårare att hävda sina ståndpunkter i senare läge.

Detta eftersom LI baserar sina ståndpunkter på främst tre saker:

1. Kommundepartementets text (som finns i sin helhet i 1981/82:203).
2. Lotteriutredningen, SOU 1979:29, som bl a citeras i prop 1981/82:170.
3. Åsikterna från bl a "Stockholms mörka sida" av Jerzy Sarnecki och Lisen Jones (1979).

Dessa tre dokument är bl a förarbetena till lagstiftningen. LI har bekräftat flera gånger - per email till mig och andra, samt till Regeringen i deras eget dokument från 2012 - att LI baserar alla sina åsikter om just flipperspel å ovan texter, förarbeten, propositioner och inlagor.

LI har ju även bekräftat att de inte kommer att ändra åsikt pga att vi driver lobbyism mot dem. Mail till LI har alltså ingen som helst betydelse för att få dem att ändra uppfattning.

Däremot går det utmärkt att ändra Regeringens uppfattning (Finansdepartementets, som ju skriver om lagen), genom arbete i de punkterna jag beskriver ovan. Det finns ju konsensus i riksdagen för ändring av Automatspelslagstiftningen, och min högst personliga uppfattning är att de flesta riksdagsledamöter ser LI:s åsikter och materialet de baserar sina åsikter på, som totalt förlegade.

MEN det kräver faktiskt att vi driver opinion och arbetar själva.

Skapar ni event där kommun och/eller landsting på något sätt medverkar, så ring lokalpressen! Få ut detta och publicera sedan faksimiler av artiklarna här, eller kanske i en särskild opinionstråd?!

Vi kanske även faktiskt ska titta på att skapa en helt dedikerad website för detta, med information, opinionsbildning etc., som kan länkas till och användas för att driva detta. Men då behöver väldigt många skicka ut den till väldigt många. :)Debattartikeln jag nu skrivit ligger hos en annan tidning just nu, så nästa vecka vet vi mer om den kommer in någonstans eller ej.

/ Pingo

11
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: augusti 05, 2017, 00:02:31 »
Hej alla,

Kort update. SvD ville inte publicera den nya debattartikeln. Jag har fortsatt till andra instanser och får se om vi kanske behöver skriva om ett varv till.

Jag fick nyss ett mail från LI som var väldigt intressant. I det skriver de så här:

Citera
Om flipperspel anordnas för allmänheten eller i förvärvssyfte och det utgår vinster så är automatspelslagen inte tillämplig. Då är lotterilagen (1994:1000) tillämplig. Att lotterilagen är tillämplig framgår av följande förarbetsuttalande: ”Utredningen konstaterar att det i flipperspel och många TV-spel i viss mån är slumpen som avgör resultatet. Dessa spel bör därför enligt utredningen, under förutsättning att vinster utgår i spelen, även i fortsättningen anses som lotterier.” (prop. 1981/82:170, s. 32).

Ovan är från 2017-08-03.

Notera dock vad de citerar. Den 2016-08-24 skrev nämligen samma jurist detta till mig:

Citera
E-sportarrangemang där vinster utgår i spelen betraktas som skicklighetsspel så länge deltagarna spelar mot varandra. Ett exempel är att två eller flera fysiska personer spelar Counter Strike mot varandra. Flipperspel består av att en fysisk person spelar mot en mekanisk eller elektronisk spelautomat. Detta leder till att spelformen alltid, under förutsättning att alla andra förutsättningar är uppfyllda, kommer omfattas av endera lagen (1982:636) om anordnande av visst automatspel (nedan automatspelslagen) eller lotterilagen (1994:1000). Det är Lotteriinspektionens uppfattning att en tolkning av tillämplig lag samt förarbeten inte kan leda till någon annan slutsats. Se mer om detta nedan.

Det där med "TV-spel" undviker han alltså att se bägge gångerna.

Det som skrivs ovan och i resten av mailet betyder i stort sett att samtliga digitala spel är helt okay att skapa arrangemang kring och dela ut prispengar för. Men så snart det gäller flipperspel så är det Lotterilagen som går in, om man delar ut prispengar. Detta på grund av över 35 år gamla utredningar (som för övrigt inte är korrekta eller faktabaserade - läs gärna själv Lotteriutredningen eller den text som Kommundepartementet gav ut).

Detta är såklart fullständigt absurdt, eftersom LI inte gjort några egna analyser (jag har frågat och de har bekräftat att de inte har analyserat några spel, vare sig flipperspel eller helt digitala spel) men också på grund av att virtual pinball helt gått dem förbi.

Ett EMULERAT flipperspel på Dreamhack - hur skulle det då te sig för LI? Även om reglerna är EXAKT desamma som för det analoga dito? I enlighet med LI:s beskrivningar i mail till mig kan jag inte annat än tro att det är helt okay att dela ut prispengar då...

/ Pingo

12
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juli 10, 2017, 17:46:56 »
Bara för att uppdatera er så är LI:s inställning till de olika spelen Counter Strike, andra spel som spelas på Dreamhack, samt alla världens flipperspel, fullständigt godtycklig.

Jag har nämligen begärt ut alla analyser LI gjort av spel (det måste ju göras en analys av spel för att man ska kunna bilda sig en uppfattning), samt frågat hur många speltimmar som tjänstemännen har, och på vilka flipperspel.

Här är svaret från LI (från idag, 170710):

Citera
I e-post meddelandet den 7 juli 2017 begärde du att få ta del av analysen som redogör för att spelet Counter Strike inte innehåller några slumpmoment. Lotteriinspektionen har inte någon sådan analys. Därmed finns det inte heller något att lämna ut. Om du vill överklaga kan du önska ett överklagbart skriftligt beslut.

Vidare finns inga uppgifter dokumenterade över vilka flipperspel och antalet speltimmar som Lotteriinspektionens utredare har spelat. Det går därför inte att besvara frågan.

Jag förbereder nu en ny debattartikel och kommer att skicka ut ett första förslag i veckan till de som var med och undertecknade den förra.

(Jag kommer inte att begära ett överklagningsbart beslut eftersom det kan få motsatt effekt: dvs LI kan få ett prejudiakt/praxis om överklagan inte går "åt rätt håll".)

/ Pingo

13
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juli 07, 2017, 23:17:30 »
Problemet med flipperföreningar är väl just att det inte finns något organsierat föreningsliv där. Mer enskilda spelare som kommer på tävlingar som en eller ett par personer ordnar.

Det stämmer nog. Men aktiviteten har liten betydelse. Om bara föreningarna drivs i enlighet med e-sportförbundets riktlinjer - vilket verkar vara väldigt basic - så är det ju möjligt att söka inträde i förbundet. Jag hoppas därför att flera föreningar gör detta.

Som det verkar så har ju LI inte genomfört någon som helst analys av vare sig andra e-sportspel eller flipperspel. Om fler föreningar därför aktivt kallar flipperspel e-sport så innebär det att LI mer och mer tvingas att ändra uppfattning.

/ Pingo

14
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juli 07, 2017, 14:52:02 »
Det finns ju flera flipperspel där man spelar mot en annan spelare på liknande sätt som e-spel. Vi har ju som rean nämnts NBA fastbreak som länkas ihop med ett likadant spel. Förutom det så har vi ett antal Head-to-head spel. David Gottlieb gjorde ett em-spel som heter Challenge. Sen har vi en av Gottlieb's söner som heter alvin Gottlieb som tillverkade tre st head-to-head spel, sen finns det andra tillverkare som har gjort sådana spel, t ex Williams.

Precis. Men LI likställer samtliga flipperspel, eftersom de uppenbarligen har en intern policy mot just flipperspel.

Så här skriver Jengish Ahangari (Jurist Legal Adviser) den 24/8 2016:

Citera
E-sportarrangemang där vinster utgår i spelen betraktas som skicklighetsspel så länge deltagarna spelar mot varandra. Ett exempel är att två eller flera fysiska personer spelar Counter Strike mot varandra. Flipperspel består av att en fysisk person spelar mot en mekanisk eller elektronisk spelautomat. Detta leder till att spelformen alltid, under förutsättning att alla andra förutsättningar är uppfyllda, kommer omfattas av endera lagen (1982:636) om anordnande av visst automatspel (nedan automatspelslagen) eller lotterilagen (1994:1000). Det är Lotteriinspektionens uppfattning att en tolkning av tillämplig lag samt förarbeten inte kan leda till någon annan slutsats.

När jag påpekar det orimiliga i detta och jämför med domen år 2000 mot LI, angående TV4:s "Vem vill bli miljonär", som spelas just ensam, så svarar Besmin Masso (Jurist Legal Adviser) på LI, den 6/7 2017, så här:

Citera
Lotteriinspektionen har ingen upprättad policy avseende Counter Strike. Däremot har Lotteriinspektionen gjort den bedömningen att Counter Strike faller utanför lotterilagens tillämplighet eftersom det i aktuellt spel inte finns något slumpmoment.
(...)
En helhetsbedömning av huruvida ett arrangemang är att anse som ett lotteri enligt måste göras i varje enskilt fall.

Eftersom bedömning görs "i varje enskilt fall", begärde jag ut alla analyser som LI då måste ha gjort för att få fram att anmält flipperspel i fråga är mer slump än skicklighet, och fick igår, den 6:e, detta svar från Masso:

Citera
Du har begärt att få ta del av analyser där Lotteriinspektionen i varje enskilt tillfälle undersökt slumpmässigheten i respektive anmält spel. Det finns inga sådana analyser hos Lotteriinspektionen och därmed finns det inte heller något att lämna ut.

Det kan alltså inte förklaras annat än med att LI har en intern policy mot just flipperspel specifikt.

På grund av detta sammanställer jag just nu en ny debattartikel som jag hoppas få ut i media ganska snart.

Återigen uppmanar jag alla flipperspelsföreningar att söka inträde i Svenska e-sportförbundet! Ju fler som beskriver flipperspel som e-sport, ju enklare blir det för oss att förändra den här interna policyn hos LI.(STORT TACK också för Excelfilen med SM-listorna! Den kommer väl till pass under debattskrivandet.)

/ Pingo

Edit: felaktigt datum på sista mailet.

15
Flippersnack / SV: Skriv ett brev till lotteriinspektionen!
« skrivet: juli 05, 2017, 22:03:34 »
Du menar definitionen att flipperspelet är mekanismen/mjukvaran som människan spelar mot?

Där är nog skillnaden att i counter-strike och dylikt är det mjukvaran som sätter upp variablerna för människorna som använder dom mot varandra. Det enda jag tänker på som passar in i undantaget är NBA fastbreak när två sådana maskiner är synkade. Eller Sega Rally, Daytona-kabb etc där maskinerna används för att sätta upp spelvärlden mellan två människor som då tävlar. Så fort ett arkad- eller flipperspel är synkat mot andra så borde de tolkas som esport enligt dagens definition. Skulle man få igenom detta kryphål skulle således alla nya (eventuellt) svenskutvecklade arkad- och flipperspel kunna ha en synk/lan-featureoch då klassas som esport.

Annars skulle typ sten-sax-påse också klassas som esport om man tar bort mjukvaran som sätter upp världen. :)

Det är precis det här jag menar.

Men domen från Kammarrätten 2009 ang "Vem vill bli miljonär" beskriver det spelet som skicklighetsspel och inte lotteri - och det är bara EN person som spelar det. Därför anser inte jag att LI kan ha en sådan här definition.

Det är, för mig, uppenbart att LI tagit till den här definitionen just för att kunna ställa flipperspel utanför e-sporten. Nu har jag mailat med LI ett par gånger igen om det här och ska se vad de svarar. Därefter får vi se hur det är bäst att agera.

Redan nu dock är det ju väldigt bra om så många flipperspelsföreningar som möjligt söker inträde i Svenska e-sportförbundet (se ovan) eftersom det blir svårare för myndigheter att ha egna definitioner på e-sport om Sveriges största förbund definierar det annorlunda.

/ Pingo

Sidor: [1] 2 3 ... 14